Skotijas kērlingistes Rīgā tiek pie otrā pasaules čempionu titula vēsturē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par Rīgā notikušā pasaules čempionāta kērlingā sievietēm uzvarētājām svētdien kļuva Skotijas izlases pārstāves, pie titula tiekot otro reizi vēsturē. Turnīra izšķirošajā spēlē skotietes saspringtā cīņā ar 6-5 pārspēka Zviedriju.

Pirmajos divos endos skotietes pie punktiem netika, nonākot iedzinējās ar 0-2, tomēr nākamajos divos endos ar trim gūtiem punktiem pārņēma vadību, turklāt zviedrietes ceturtā enda beigās pieļāva rupju kļūdu, aizmetot garām savu pēdējo akmeni.

Piektajā endā Zviedrijas izlase panāca neizšķirtu 3-3, bet nākamo četru endu laikā Skotijas vienība divreiz izvirzījās vadībā ar viena punkta pārsvaru, tomēr zviedrietes allaž rezultātu izlīdzināja.

Tādējādi pie rezultāta 5-5 uzvarētājs tika noskaidrots desmitajā endā, kura sākumā Zviedrija veiksmīgi ielika akmeni tuvāk centram un ilgu laiku ar sargiem to veiksmīgi nosedza. Tomēr beigās skotietēm izdevās situāciju pavērst savā labā, kas deva uzvaru visā turnīrā.

Zviedrijas izlase finālā spēlēja trešo gadu pēc kārtas. Pērn Skandināvijas komanda izšķirošajā mačā piekāpās Šveicei, bet 2010.gadā triumfēja turnīrā, kas deva astoto titulu vēsturē.

Savukārt Skotija finālā spēlēja sesto reizi vēsturē, bet savu pirmo titulu izcīnīja 2002.gadā.

Pirms tam mačā par trešo vietu Kanādas izlase ar 8-6 uzvarēja ASV valstsvienību, pie bronzas medaļām tiekot otro gadu pēc kārtas.

Pēc diviem endiem kanādietes atradās iedzinējās ar 1-2, tomēr trešajā endā tika pie trim punktiem un pārņēma vadību. Nākamajos trijos endos katra komanda pamīšus guva pa vienam punktam, rezultātam kļūstot 5-4 Kanādas izlases labā, tomēr septītajā endā kanādietes par diviem punktiem palielināja savu pārsvaru.

Uz astotajā endā atgūto vienu punktu kanādietes devītajā atbildēja ar to pašu, bet desmitajā endā iegūtais viens punkts neļāva ASV pārstāvēm atspēlēties.

Kanādas kērlingistes pēdējos četros čempionātos trīs reizes ieguvušas bronzas medaļas, bet reizi tikušas pie sudraba. Ar kopumā iegūtām 30 medaļām (15 zelta, sešām sudraba un deviņām bronzas) Kanādas sieviešu izlase ir nopelniem bagātākā kērlinga valstsvienība vēsturē.

Čempionāts sākās ar pamatturnīru, kurā visas 12 komandas izspēlēja viena apļa cīņas. Tajā pirmo vietu pēc 11 aizvadītajiem mačiem izcīnīja Zviedrijas komanda, kas piedzīvoja tikai vienu neveiksmi. Tāda pati bilance bija arī skotietēm, bet Kanādas valstsvienība bija trešā ar astoņiem panākumiem.

Savukārt ASV, Šveice un Krievija pārspēlēs izspēlēja ceturto vietu un pēdējo ceļazīmi uz izslēgšanas cīņām.

Turpinājumā «play-off» mačā starp pamatturnīra divām spēcīgākajām vienībām Zviedrija ar 7-5 pieveica Skotiju, sasniedzot finālu, bet mačā starp pamatturnīra trešo un ceturto komandu Kanāda ar 7-6 pieveica ASV izlasi, kvalificējoties pusfinālam.

Savukārt pusfināla mačā Skotija dramatiskā duelī ar 8-7 uzvarēja Kanādu, kļūstot par otro finālisti.

Latvijas izlase turnīrā izcīnīja tikai vienu uzvaru, ceturtdien ar 8-7 negaidīti pārspējot pagājušajā gadā pasaules čempionātā uzvarējušo Šveici. Tomēr mājinieces čempionātu noslēdza pēdējā, 12.vietā.

Par spīti neveiksmīgi aizvadītajam čempionātam latvietes startēs decembrī gaidāmajā kvalifikācijas turnīrā, kurā tiks noskaidrotas pēdējās Soču olimpisko spēļu dalībnieces.

Pasaules čempionāts sievietēm risinās kopš 1979.gada, bet ārpus Kanādas sacensības notika vien katru otro gadu. Latvija ir Eiropā sestā valsts, kam uzticēts sarīkot prestižās sacensības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu