UCI nonāk sarežģītā situācijā Ārmstronga skandāla dēļ (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Riteņbraucēju savienība (UCI) ir nokļuvusi sarežģītā situācijā, mēģinot attaisnoties, kā nežēlastībā kritušais ASV riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs tik ilgu laiku spējis izbēgt no pieķeršanas dopinga izmantošanā.

Saskaņā ar vairāku bijušo komandas biedru liecībām septiņkārtējais «Tour de France» uzvarētājs esot vēlāk lielījies par to, ka izdevies noslēpt pozitīvu asins sastāva uzlabotāja eritropoetīna (EPO) klātbūtni 2001.gada Šveices daudzdienu velobrauciena laikā.

Lozannā esošās laboratorijas vadītājs norādījis, ka šis jautājums ar izmeklētājiem no ASV ir pārrunāts, taču neesot savākts tik daudz pierādījumu, lai ar tiem iepazīstinātu tiesu.

«Pozitīvs» tests šajā lietā uzskatāms par pieņēmumu, jo tikai divus mēnešus pēc tam riteņbraucējus sāka testēt uz EPO.

«Manam priekšgājējam [Heinam Verbrugenam] nebija iespējams noslēpt testa rezultātu,» 2010.gadā paziņoja pašreizējais UCI prezidents Pets Makvaids, vēlāk paziņojot: «Pozitīva testa nebija.»

UCI laikā no 2002. līdz 2005.gadam ir pieņēmusi arī 125 000 ASV dolāru ziedojumu no Ārmstronga antidopinga testu tehnoloģiju un asins analīžu tehnikas iegādei.

Savukārt Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) bijušais vadītājs Diks Paunds apsūdz UCI acu pievēršanā uz Ārmstronga aktivitātēm.

Citi, piemēram, vēl viena «Tour de France» uzvarētāja Grega Lemonda sieva, nākuši klajā ar aizdomām par iespējamu korupciju, sakot, ka sporta inventāra ražotājs «Nike» ziedojis 500 000 ASV dolāru, lai slēptu pozitīvu testu 1999.gadā.

Ketija Lemonda tā runā pēc privātas sarunas ar Ārmstronga bijušo mehāniķi Žiljēnu de Vrīzu, lai gan par labu Ārmstronga advokātiem beļģis noliedz to, ko bija atklājis 2006.gadā klajā laistajā grāmatā «L.A. Official», ko sarakstījuši Pjērs Balesters un Deivids Volšs.

Joprojām Ārmstronga sponsors «Nike» kategoriski noliedz, nosaucot to par «nepieņemamiem apgalvojumiem».

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu