Kas KHL mainītos NHL lokauta gadījumā? (30)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Okeānam otrā pusē Nacionālās hokeja līgas (NHL) vadība un Spēlētāju asociācija (NHLPA) turpina lauzt šķēpus par jauna kolektīvā līguma nosacījumiem. Sarunas īpaši neraisās, kas vedina domāt, ka spēcīgākā līga laikā, visticamāk, nesāksies vai sezona varētu pat izlaista vispār. Ko tas varētu mainīt Vecajā kontinentā, kā tas ietekmētu Kontinentālo hokeja līgu (KHL) un Rīgas klubu «Dinamo»? Viennozīmīgi - ledus sakustētos visās frontēs.

Trešdien abas puses kārtējo reizi sēdās pie sarunu galda, bet būtisku virzību nepanāca. Tās vienojās, kā dalāmi klubu gūtie ienākumi, kas tieši saistīti ar hokeju, taču tajā, kā dalāmi kopējie ienākumi no šā sporta veida, abu pušu starpā joprojām valda klaji pretēji uzskati.

«NHLPA jaunais piedāvājums īpaši neatšķiras no iepriekšējā,» pavēstīja līgas komisārs Gerijs Betmens. «Spēlētāju asociācijai līdz nedēļas beigām ir jāpieņem mūsu nosacījumi, pretējā gadījumā mūsu piedāvājums tiks atsaukts. Neviens nevēlas noslēgt kolektīvo līgumu vairāk par mani.»

Nespēj vienoties par ienākumu sadali

Lielākās nesaskaņas abām pusēm ir par ienākumu sadali. Pašlaik klubiem hokejistu algās atļauts tērēt līdz 57% no sava budžeta, bet līgas vadība šos griestus vēlas samazināt līdz 46% atzīmei. Tikmēr NHLPA piedāvā šo robežu nākamajiem trijiem gadiem starp 52-54%.

«Spēlētāju algas nākamajā sezonā gribam samazināt par 7%, pēc gada šis procents būs mazāks, bet pēc diviem mēs atgriezīsimies pie sākotnējā līmeņa,» skaidroja Betmens. «Ceru, ka spēlētāji nopietni apsvērs šo piedāvājumu.»

«Mūsu piedāvājums neatspoguļo klubu īpašnieku vēlmes,» izteicies NHLPA vadītājs Donalds Fērs. «NHL klubu ienākumos ir būtiskas atšķirības. To atzīstot, uzskatām, ka mēs zinām, kā situāciju labot, lai pēc kāda laikā neatgriežamies pie vienām un tām pašām problēmām. Algu griesti, neatkarīgi no sporta veida un valsts, nozīmē tikai vienu - spēlētāji saņem mazāk naudas, bet nesadarbošanās gadījumā klubu vadība draud ar lokautu. Tas ir nožēlojami, taču tādu nu ir pasaule, kurā dzīvojam.»

Ceturtdien sarunas turpināsies.

KHL jau gatava lokautam

KHL vadība jau spērusi soļus iespējamā lokauta gadījumā, izvirzot vairākus nosacījumus, kādi jāievēro, piesaistot spēlētājus no NHL.

Uz lokauta laiku KHL komandas savās rindās drīkstēs iekļaut spēlētājus, kuri pēdējo trīs sezonu laikā NHL laukumos bijuši vismaz 150 mačos vai ir ar iepriekšēju pieredzi KHL čempionātā vai hokejists pārstāvējis valstsvienību, tajā skaitā jaunatnes, vismaz vienā no pēdējiem diviem pasaules čempionātiem. KHL drīkstēs spēlēt arī Stenlija kausa izcīņas finālists vai hokejists, kurš ieguvis NHL individuālo apbalvojumu.

Krievijas klubi varētu piesaistīt ne vairāk par trim spēlētājiem, no kuriem tikai viens var būt ar nepilsoņa pasi. Šis ārzemnieks neiekļautos viesspēlētāju kvotu skaitā. Vel viens noteikums paredz, ka spēlētāja alga nedrīkstēs būt augstāka par 65% no iepriekšējā sezonā pelnītās NHL.

KHL vadības izvirzītie noteikumi paredz, ka šajā čempionātā varēs spēlēt tikai ļoti augstas raudzes spēlētāji. Visi nosacījumi uz to nešaubīgi norāda.

Spēlēs kļūtu krietni apmeklētākas

«Tas ir tikai labi, jo KHL tas dotu impulsu, īpaši tām komandām, kuru spēles šobrīd ir maz apmeklētas. Cilvēki nāktu skatīties uz lielām zvaigznēm un varētu skatīties visaugstākā līmeņa hokeju. Ja šie spēlētāji neslinkotu un darbotos ar pilnu atdevi, tas tas būtu patiešām ļoti interesanti,» portālam TVNET pastāstīja ilggadējais Latvijas valstsvienības aizsargs Oļegs Sorokins, kurš komentē hokeju televīzijā. «Protams, uz tādu fantastisku spēlētāju kā Malkins [Jevgēņijs] cilvēku nāktu skatīties. Magņitogorskā halle būtu pilna.»

«Dinamo» rindas papildinātu Daugaviņš

Lokauta gadījumā Rīgas «Dinamo» rindās, visdrīzāk, spēlētu viens no šā brīža Latvijas labākajiem hokejistiem uzbrucējs Kaspars Daugaviņš. Rīgas komandai uz viņu KHL pieder tiesības. Līdz ar Daugaviņa pievienošanos «Dinamo» kādam spēlētājam būtu jāzaudē vieta sastāvā. Vai ar viņa pievienošanos komanda kļūtu spēcīgāka - visticamāk, jā.

«Pagaidām «Dinamo» komandā saspēle vēl nav atrasta. Jebkurā gadījumā būtu pozitīvi, ja pie mums spēlētu Daugaviņš un, iespējams, vēl kāds. Acīmredzot tiktu meklēts vēl kāds spēlētājs, un gan jau vadība zina, kas notiek šajā jomā. Pašreizējā situācija rāda, ka mums [Rīgas «Dinamo»] vajadzētu kādu papildinājumu uzbrukumā, un, ja tas papildinājums būs, kaut vai sākotnējā periodā, arī tas nāktu par labu,» viņš sacīja.

Naudīgākie klubi varētu atvēzēties ar lielāku vērienu

KHL naudīgāko klubu maciņi ir krietni biezāki nekā Rīgas «Dinamo», tādēļ var atļauties tērēt vairāk, iegādājoties visaugstākā līmeņa hokejistus, kuri spēlē pirmās vijoles Nacionālajā hokeja līgā. Kļūstot spēcīgākām citām līgas vienībām, «Dinamo» vadība nevarētu atļauties uz to pievērt acis, ja domājam par iekļūšanu Gagarina kausa izcīņā.

«Kā «Dinamo» ietekmētu NHL lokauts, šobrīd ir grūti prognozēt. Tas būtu labi vai slikti - rādīs laiks,» skaidro hokeja eksperts. «Jāskatās, kādus spēlētājus «Dinamo» paņems un kā viņi iederēsies sastāvā. Arī zvaigznes ne vienmēr var veiksmīgi iekļauties. Atcerēsimies kā pasaules čempionātā Sanktpēterburgā spēlēja Krievijas izlase, kad zvaigznes par daudz spēli ņēma uz sevi un nekas neiznāca. Protams, arī treneriem būs jādomā, kā šo visu sabalansēt.»

NHL zvaigznes celtu KHL līmeni

Daudzas NHL zvaigznes, tostarp Krievijas hokejisti un kanādietis Sidnijs Krosbijs, izteikušies, ka lokauta gadījumā spēlēs Eiropā vai KHL čempionātā. Jau pirms laba laika Magņitogorskas «Metallurg» vadība pasūtīja spēļu formas Malkinam, Sergejam Gončaram un Nikoļajam Kuļominam. Visaugstākā līmeņa hokejistu spēlēšana KHL celtu līgas kopējo līmeni. No tā iegūtu kā skatītāji, tā paši hokejisti, īpaši gados jaunākie, kuriem ikdienā nav iespējas «apbružāties» starp NHL zvaigznēm. Tas pavērtu acis plašāk, liekot paraudzīties uz sevi, saviem spēkiem.

Pēc pašreizējā plāna NHL klubu treniņnometnēm jāsākas 19. septembrī, bet sezona tiktu atklāta 11. oktobrī.

Iepriekš NHL lokauta dēļ pilnībā tika izlaista 2004./2005. gada sezona. Toreiz Krievijas čempionātā spēlēja čehu leģenda Jaromīrs Jāgrs, Denijs Hītlijs, Breds Ričards, Vinsents Lekavaljē, Iļja Kovaļčuks un citi.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu