«Baltic Open 2012» Inčukalnā - Jauno jātnieku skolā pulcē lielu dalībnieku skaitu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 20. līdz 22. jūlijam biedrības Jauno jātnieku skola sporta bāzē Zustrenes Inčukalnā risinājās jāšanas sporta sacensības šķēršļu pārvarēšanā Baltic Open 2012, kurās startēja visu trīs Baltijas valstu sportisti dažādās sportistu un zirgu vecuma konkurencēs – kopā 13 maršrutos. Jauno jātnieku skolai šis ir vērienīgākais gada notikums. Šogad sacensībās piedalījās vairāk nekā 80 sportistu ar vairāk nekā 240 zirgiem, TVNET informē organizatori.

Sacensību galvenajā maršrutā ar līdz 135 cm augstiem šķēršļiem un pārlekšanu uzvarēja Lietuvas sportists Andrjus Petrovs ar zirgu Contendro II, arī otrajā vietā lietuvietis – Zigmants Šarka ar zirgu Ars, bet trešais – Kristaps Neretnieks ar zirgu Caramsin no Limbažu Jātnieku kluba.

No 16. līdz 19. jūlijam notika Jauno jātnieku skolas organizēts seminārs, kurā teorētiskās un praktiskās nodarbības vadīja FEI pirmā līmeņa trenere Tija Alīse Jurjāne un stjuarte Anna Apsīte, Alltech Latvia dzīvnieku ēdināšanas speciāliste Antra Gražule, sporta meistare konkūrā Maira Leja un sporta meistare iejādē Gita Zaķe.

Sacensību rezultāti tika ieskaitīti konkursa Latvijas labākais jātnieks vērtējumā, kur sacentās pieaugušie, bērni līdz 16 gadu vecumam, jaunie jātnieki no 18 līdz 21 gada vecumam, zirgi līdz 5 gadu vecumam, zirgi līdz 6/7 gadu vecumam, kā arī plaša konkurence bija maršrutos ar zemāku šķēršļu augstumu, kur bez ierobežojumiem varēja sacensties plašs dalībnieku skaits. No Lietuvas un Igaunijas ieradās ne tikai jau zināmi, bet arī jauni dalībnieki, kas liecina par šo sacensību potenciālu tieši jauno sportistu meistarības pārbaudē.

Sacensību galvenajā maršrutā – Citadeles balvas izcīņā maršrutā ar 135 cm augstiem šķēršļiem startēja 38 dalībnieki. Septiņiem pamatdistanci izdevās veikt bez soda punktiem. Pārlēkšanā uzvaru izcīnīja Lietuvas sportists Andrjus Petrovs ar zirgu Contendro II, veicot saīsināto distanci bez soda punktiem un 39,83 sekundēs. Nekļūdīgs bija arī viņa komandas biedrs Zigmants Šarka ar zirgu Ars, taču pavadīja maršrutā vairāk laika – 51,69 sekundes – un ieguva otro godalgu. Trešajā vietā Latvijas sportists no Limbažu JK Kristaps Neretnieks ar zirgu Caramsin – 4 s.p./40,97 s, sestajā vietā Andis Vārna ar zirgu Lerida (SK Quattro) – 8 s.p./38,47 s, septītā Tija Alīse Jurjāne ar zirgu Lord Picasso (JSK Kriķi) – 8 s.p./46,24 s.

Visvairāk augstākā kaluma godalgu sacensībās izcīnīja viens no vadošajiem Lietuvas sportistiem Andrjus Petrovs – kopā viņa kontā piecas uzvaras, viņš triumfēja arī sacensību galvenajā maršrutā svētdien.

«Esmu ļoti apmierināts ar saviem rezultātiem šeit, Inčukalnā. Sevišķi priecājos par to kā sevi parādīja Contendro II, ar viņu uzvaras izcīnīju katru dienu, viņam arī viena otrā vieta. Ļoti patika sacensību organizācija, maršruti un interesantās balvas – svētdien, piemēram, papildus naudas balvām ieguvu arī 400 olas un investīciju zeltu! Inčukalns ir ļoti izdevīgā pozīcijā ģeogrāfiski – izdevīgi atbraukt gan mums, gan igauņiem, novēlu organizatoriem saglabāt radošo dzirksti, ar kādu šeit sacensības tiek organizētas,» saka viens no vadošajiem Lietuvas sportistiem Andrjus Petrovs.

«Galvenajā sacensību maršrutā izcīnīju trešo vietu. Tas ir labs rezultāts, un arī kopumā esmu ar sacensībām ļoti apmierināts, tās bija labi organizētas. Kopā startēju ar desmit zirgiem, un izcīnīju vairākas godalgotās vietas. Bet galvenais, ka zirgi guva vērtīgu pieredzi, startējot labi sarīkotās sacensībās,» saka Kristaps Neretnieks.

Jauno jātnieku skolas valdes locekle Maira Leja sacensībās izcīnīja vairākas godalgas: «Pasākums kopumā bija labi noorganizēts tieši idejas ziņā – ja jau to rīko Jauno jātnieku skola, jācenšas sniegt iespējami daudzpusīgu apmācību jaunajiem jātniekiem. Tāpēc tika rīkoti semināri un praktiskās nodarbības un sacensību programmā iekļauti arī maršruti, kas piemēroti mazāk pieredzējušiem sportistiem. Domāju, ka visi, kuri piedalījās, ir ieguvuši jaunas zināšanas un pieredzi. Sacensības bija lieliski organizētas, un arī lietus daudz netraucēja, – uz kvalitatīvā laukuma zirgi neslīdēja un varēja turpināt sacensības arī lietus laikā. Vietu sadalījums, šķiet, bija likumsakarīgs. Galvenajā maršrutā uzvarēja Andrjus Petrovs, kuram ir ļoti labs zirgs un laba sagatavotība. Prieks arī par Zigmanta Šarkas otro vietu, redzams, ka viņa pēdējo gadu darbs dod rezultātu. Arī es ar savu rezultātu esmu apmierināta. Startēju ar vairākiem zirgiem un izcīnīju piecas rozetes, tajā skaitā sestdien uzvaru ar Anytime Pikabello. Bet šodien liktenis bija lēmis, ka galvenajā maršrutā mums nevajag sacensties kopā ar krietni pieredzējušākajiem zirgiem – Anytime gāza maršrutā pirmo barjeru, lai gan kopumā nostartēja ļoti labi.»

Jauno jātnieku skolas valdes priekšsēdētāja Baiba Ruma saka paldies gan sportistiem, gan atbalstītājiem: «Sacensību organizēšanā jaunums bija tas, ka sarīkojām divu nedēļu pasākumu Baltijas valstu jātniekiem. Tas sākās ar sporta kluba Viktorija un Jauno jātnieku skolas kausa izcīņu iepriekšējā nedēļā, tad sekoja semināru nedēļa un notika nodarbības, kurās jau jaunie jātnieki uzzināja daudz par to, kā apieties ar zirgiem, barot tos, kā organizēt savu darbu un sadzīvi divi nedēļu garā turnīrā. Vērienīgā pasākuma noslēgums ir šīs trīs dienu sacensības. Tāda pasākuma organizēšana attaisnojās – to atzinīgi vērtē sportisti, labi jūtas skatītāji. Liels paldies Ģīļu ģimenei, kas sniedza milzīgu atbalstu pasākuma organizēšanā. Paldies Latvijas Jātnieku federācijai, tās prezidentam Agrim Blauam un viceprezidentam Edgaram Treibergam, kurš ir arī Latvijas Zirgaudzētāju biedrības prezidents un ļoti daudz palīdzējis mūsu sacīkšu organizēšanā. Tagad gaidām jātniekus un līdzjutējus pie mums uz Latvijas Zirgu dienām, kas risināsies 11. un 12. augustā.»

Sacensībās piedalījās arī starptautiska tiesnešu un maršrutu sastādītāju komanda, maršrutu sastādītāja Ivo Miķelsona asistente no Krievijas Svetlana Dudina saka: «Dzīvoju Krievijā, Iškaralā. Pati nodarbojos ar konkūra maršrutu sastādīšanu, esmu pazīstama ar jūsu speciālistiem, bet pirmo reizi esmu ieradusies uz sacensībām Latvijā. Man interesēja tas, kā šeit notiek sacensības, kāds ir to līmenis un kā tiek sastādīti maršruti. Varu teikt, ka viss notiek visaugstākajā līmenī, – ir daudz zirgu un sportistu, kas nozīmē, ka jāšanas nozare jūsu valstī ļoti nopietni strādā. Līdzās jātniekiem darbojas zirgu audzētāji, barības ražotāji un daudzi citi speciālisti. Nozare kopā attīstās un strādā nākotnes perspektīvai. Ir daudz labu jaunu jātnieku, prasmīgi strādā treneri, tiek sastādīti labi maršruti, kas bērniem dod iespēju pareizi mācīties jāt. Lai gan visas šīs dienas līst lietus, tas netraucē sacensību norisei, jo rīkotāju komanda ar savu dvēselisko labestību palīdz visam notikt vislabākajā kārtībā. Komanda, kas organizē sacensības, ir visaugstākā līmeņa profesionāļi, kas zina gan lielās lietas, gan pievērš uzmanību sīkumiem, turot augstu šo sacensību organizatorisko līmeni. Viņi ir cilvēki, kuri orientēti uz nākotni, savu sacensību attīstīšanu visaugstākajā līmenī. To saku patiešām no visas sirds!»

Visi sacensību Baltic Open 2012 uzvarētāji

Maršruts nr. 1, divās fāzēs. Nr. 1 a, šķēršļu augstums 100/110 cm, ar handikapu, piedalās 1. un 2. grupas amatieri. 1. Olga Šellere ar Prestižu (SK Telfas). Nr. 1 b, 105 cm, piedalās jātnieki līdz 16 g. v. 1. Sidnija Freimane ar La Valetta (TJK). Nr. 1 c, 105/115 cm, ar handikapu, piedalās zirgi līdz 5 g. v. 1. Kristaps Neretnieks ar Randevu (Limbažu JK).

Maršruts nr. 2, akumulācijas sacensības ar džokeri. 110/120 cm, piedalās juniori līdz 18 g. v. un jaunie jātnieki līdz 21 g. v. 1. Kristups Petraitis ar Aladinas (Lietuva).

Maršruts nr. 3, divās fāzēs. 120 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Ģirts Bricis ar Emilie Jolie (SK Sport de Lux).

Maršruts nr. 4, divās fāzēs. 125 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Andrjus Petrovs ar Contendro II (Lietuva).

Maršruts nr. 5, ātruma. 110/120 cm, ar handikapu, piedalās juniori līdz 18 g. v. un jaunie jātnieki līdz 21 g. v. 1. Gabriela Dominauskaite ar Fantu (Lietuva).

Maršruts nr. 6, akumulācijas sacensības ar džokeri. Nr. 6 a, 100/110 cm, ar handikapu, piedalās 1. un 2. grupas amatieri. 1. Olga Šellere ar Atreju (SK Telfas). Nr. 6 b, 105 cm, piedalās jātnieki līdz 16 g. v. 1. Kristi Luha ar Vacantos(Igaunija). Nr. 6 c, 105/115 cm, ar handikapu, piedalās zirgi līdz 5/6 g. v. 1. Kristaps Neretnieks ar Quinero (Limbažu JK).

Maršruts nr. 7, ar vienu tūlītēju pārlēkšanu uz laiku. 125 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Maira Leja ar Anytime Pikabello Z (SK Temperaments).

Maršruts nr. 8, divos hitos. 130 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Andrjus Petrovs ar Contendro II (Lietuva).

Maršruts nr. 9, konkūrs-basketbols. 100 cm, pēc finiša 3 metieni grozā, nenokāpjot no zirga muguras. 1. Andrjus Petrovs ar Padarko (Lietuva).

Maršruts nr. 10, ātruma. Nr. 10 a – Eggersmann balva, 105/115 cm, ar handikapu, piedalās 1. un 2. grupas amatieri. 1. Karolīna Šalčiute ar Libretas (Lietuva). Nr. 10 b – Balticovo balva, 110 cm, piedalās jātnieki līdz 16 g. v. 1. Mārtiņš Pilders ar Vando (SK Zāgkalni). Nr. 10 c – Knauff balva, 110/120 cm, ar handikapu, piedalās zirgi līdz 5/6 g. v. 1. Reneks Rozenbergs ar Torpille da Baney (Igaunija).

Maršruts nr. 11 – Magnum balva, maršruts ar vienu pārlekšanu uz laiku. 115/125 cm, ar handikapu, piedalās juniori līdz 18 g. v. un jaunie jātnieki līdz 21 g. v. 1. Akvile Drukteinīte ar Fiestu (Lietuva).

Maršruts nr. 12 – Inčukalna balva, akumulācijas sacensības ar džokeri. 120 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Andrjus Petrovs ar Levādiju (Lietuva).

Maršruts nr. 13 – Citadeles balva, maršruts ar vienu pārlekšanu uz laiku. 135 cm, bez ierobežojumiem dalībniekiem. 1. Andrjus Petrovs ar Contendro II (Lietuva).

Plašāka informācija LJF mājaslapā www.leflatvia.lv sadaļā Rezultāti un Jauno jātnieku skolas mājaslapā www.latvianhorses.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu