Biedriņam jāsakārto galva. Tas nav nekas jauns

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jānotiek kardinālām pārmaiņām, lai par sevi pozitīvā gaismā liktu runāt vienīgais latvietis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) - Andris Biedriņš. Pār viņa galvu jau ilgāku laiku publiskajā telpā veļas kritikas vilnis, un to apturēt var vienīgi pats Biedriņš. Basketbola apskatnieki, tostarp Valdis Valters ir neizpratnē, kas ar Latvijas centra spēlētāju notiek. Zaudēts psiholoģiskais līdzsvars, motivācija, kas sevī ietver iespaidīgo kontraktu... Vai tomēr kas cits!

Aizvien vairāk un vairāk presē dzirdamas runas par Biedriņu. Diemžēl ne tai labākajā tonī, formā. Vairāki basketbola speciālisti viņpus okeāna norādījuši, ka 25 gadus vecais latvietis sevi ir izsmēlis, neattaisno cerības un Goldensteitas «Warriors» klubam no viņa jātiek vaļā. To gan nav tik vienkārši izdarīt.

«Warriors» kluba vadība apbruņojusies ar biezu ādu, un pacietības mērs ir apbrīnojams. Tomēr, turpinoties iesāktajai nelāgajai tradīcijai, šis vadzis var lūzt. Jautājums ir: kā tas izpaudīsies?

Jātrenējas ar 110% atdevi

«Andra spēle ir ļoti tālu no tā, ko viņš var. Komandā viņš šobrīd turas, pateicoties tam, ka nav citu centru. Šā iemesla dēļ viņš bauda galvenā trenera (Marka Džeksona) uzticību,» portālam TVNET skaidro Latvijas basketbola ģenerālis Valdis Valters.

«Statistika viņam ir vienkārši briesmīga.

Grūti pateikt, kas notiek viņa galvā un ko viņš domā. Visu mainīt var, smagi trenējoties, ir jāatgūst pārliecība; sēžot mājās vai guļot gultā nekas nemainīsies.»

Tiek uzskatīts, ka Biedriņš zaudējis motivāciju. Tāpēc klubi arvien vairāk uzmanās slēgt ar spēlētājiem ilgtermiņa kontraktus par mūsu izpratnē iespaidīgām summām. Tas neattiecas tikai uz basketbolu vien. Biedriņš sezonā pelna 9 miljonus ASV dolāru, kas ir trešais augstākais rādītājs komandā.

Iespējams, līgums liedz sevi motivēt

«Vai tiešām viņš ir nonācis tādās psiholoģiskās grūtībās, ka vairs neko nevar? Grūti pateikt, kas notiek,» sacīja Valters, kurš savulaik strādāja ar Biedriņu. «Iespējams, viņa līgums liedz sevi motivēt. Lai ko arī darītu, viņš to naudu saņems.»

Valters uzskata, ka «Warriors» klubam Biedriņu vajadzētu aizmainīt, taču to izdarīt ir ļoti sarežģīti. «Viņam ir jānomaina vide. Sēdēt tik ilgus gadus vienā komandā - notrulinās.» Ja Biedriņš nebūtu tik dārgs, viņš sen jau neatrastos «Warriors» nometnē, uzskata Valters. «Viņu neviens negrib ņemt. Ja būtu mazāka nauda, tad noteikti.»

Komandā pārāk daudz individuālas spēles

Vēl ir kāds apstāklis, proti, partneri komandā, kuri vairāk domā par savu statistiku, nevis vienības sekmēm. Biedriņš reti saņem bumbu uzbrukumā, un tur vainīgi komandas spēles veidotāji, vietējās publikas mīluļi Monta Eliss un Stefans Karijs.

«Tie divi strītbolisti (Eliss un Karijs) uz komandu nespēlē, viņi tikai vāc punktus.

Tā kā viņi spēlē, priekš Andra tā ir traģēdija.

Klāt vēl ir Lī (Deivids), tā ka kaut kādu statistiku sakrāt ir grūti un aizsardzībā komanda arī nekad nav izcēlusies ar ļoti labu sniegumu. Visi komponenti ir pagriezušies pret Andri. Interesanti, kā viņš izkļūs no šīs situācijas,» izteicās Valdis Valters.

Viņš pieļauj, ka Biedriņš varētu tikt aizmainīts līdz NBA Visu Zvaigžņu spēlei, kas 26. februārī risināsies Orlando. Tāpat pastāv variants, ka viņa līgums vasarā tiek amnestēts. Tādā gadījumā Valters neizslēdz iespēju, ka Biedriņš savu karjeru varētu turpināt kādā no Eiropas klubiem vai par minimālo summu NBA.

«Reputāciju viņš sabojājis krietni. Apskatnieki tik tiešām ņirgājas par viņu. Zinot Andri, es nesaprotu, kas notiek,» turpina Valters. «Man pašam tā ir mīkla.»

Zudusi agresivitāte uzbrukumā

Pirms trim četrām sezonām Biedriņš bija sportiski agresīvs uzbrukumā - izkārtoja situācijas pats sev, un palīdzēja arī partneri. Tolaik viņa soda metienu procents bija pieņemams, savukārt vēlāk tas strauji kritās, līdz tika «sasniegts» NBA antirekords (16%). Līdz ar zaudēto metienu no soda metienu atzīmes saruka viņa aktivitāte uzbrukumā, jo nebija drošs, ka trāpīs. Viņš nelabprāt iesaistās kontakta cīņā, zinot, kas gaida, kad jāizpilda soda metiens.

«Oracle Arena» sanākušie līdzjutēji ir lielākā sajūsmā par precīzu Biedriņa soda metienu, nevis elegantu uzbrukuma noslēgumu Elisa, Karija vai Lī izpildījumā. Par latvieti vīpsnā arī komentētāji.

Vidēji spēlē viņš šajā sezonā guvis tikai 2,4 punktus un izcīnījis 4,7 atlēkušās bumbas zem groziem vidēji laukumā pavadīto 17,6 minūšu laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu