Uzvara, ar kuru var nepietikt (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Precīzs amerikāņa Rikija Klemonsa metiens deviņas sekundes pirms mača beigām vakar Ventspils basketbolistiem deva laimīgu uzvaru ULEB kausa izcīņas astotdaļfināla pirmajā spēlē pret Landi Renzo, tomēr par panākumu divu spēļu summā vēl būs jācīnās atbildes mačā Redžo nell" Emīlijā pēc nedēļas.

Snaiperu duelis – Džonsons pret Blizardu

Neapstiprinājās nelielās cerības, ka itālieši Ventspilī varētu ierasties bez viena no saviem vadošajiem centra spēlētājiem Džoija Bērda, kas izlaida pēdējo Itālijas līgas spēli. Tiesa, sekmīgi atrisinājās ventspilnieku bažas par iespējamo robu sastāvā – pēc rīta treniņa tika apstiprināta Raita Grafa gatavība iziet laukumā, tādējādi groza tuvumā izlīdzinot izredzes (vēlāk gan izrādījās, ka Bērds laukumā neizgāja). Starta piecniekā gan spēli nesāka neviens no abiem – mājinieki uzsāka ar Viļumu, Blūmu, Tomasu, Džonsonu un Petrāviču. Viesiem malā palika arī tikai nesen traumu sadziedējušais snaiperis Rikijs Mainards, tomēr Landi Renzo rindās atradās cits līderis – pat ciešā segšana netraucēja krāt punktus Bretam Blizardam, kas bija precīzs gan pēc sekmīgām komandas biedru izspēlēm, gan šķietami avantūriskos metienos sarežģītās situācijās. Par laimi, cienīgs pretinieks amerikānim atradās arī ventspilnieku rindās – jau otrajā uzbrukumā ar precīzu trīspunktnieku spēles rezultātu atklāja Delrons Džonsons, un arī turpmāk pirmajā puslaikā bija aktīvākais pie pretinieku groza.

Pie ļoti agresīvas segšanas (tāda pati bija arī viesu izpildījumā) ventspilniekiem ātri vien sakrājās piezīmju norma, ļaujot Landi Renzo spēlētājiem punktus gūt no soda līnijas, taču kaut vai minimālu, tomēr pārsvaru izdevās saglabāt laukuma saimniekiem. Gūstot jau savu 11. punktu, otrās ceturtdaļas sākumā Blizardam uz brīdi izdevās pirmoreiz vadībā izvirzīt savu komandu (20:22), tomēr kopumā bija jūtams, ka Ventspils grozi itāliešiem sagādā problēmas. Jāatzīst – labi, ka tā, jo arī mājiniekiem kas sakarīgs veidojās tikai uzbrukumos, kad bumbu izdevās izspēlēt ātri, tostarp pozicionālā spēlē uzreiz sākās problēmas. Pavisam komandas spēle apstājās laikā, kad saspēles vadīšana tika uzticēta Rikijam Klemonsam, kas savu atrašanos laukumā, izskatījās, vairāk uztvēra kā rūgtu pienākumu, nevis iespēju, un attiecīgas bija arī sekas – atkal zaudēta vadība. Tomēr tad spēlē atgriezās Blūms, labi no soliņa iesaistījās Ivars Timermanis, un spēle beidzot aizgāja. Pēdējās piecas minūtes izdevās izrāviens 17:6, un pārtraukumā Ventspils jau varēja doties ar šādam mača solīdu 47:36 pārsvaru.

Uzvara kaujā, bet vēl ne karā

Pirmajā puslaikā paralēles ar Ventspils pēdējo maču Berlīnē rosināja vilkt kombinācija "precizitāte tālmetienos plus uzkrītoši zaudēta cīņa zem groziem", bet trešās ceturtdaļas sākumā déj`a vu papildināja vēl viens, diemžēl nepatīkams, elements – pēkšņa trīspunktnieku eksplozija pretinieku izpildījumā. Nebija nospēlētas ne četras minūtes, kad no sešmetru līnijas bija trāpījis gan divreiz Makintairs, gan Boskadžins un Džilji, un tribīnēs iestājās neliels apjukums – puslaika beigās iekrātais pārsvars bija izkusis, atstājot vien niecīgo 51:50, turklāt muļķīgā situācijā zem groza ceturtā piezīme tika piešķirta Blūmam. Laukumā atkal nācās sūtīt Klemonsu, kas, atkal nespējot organizēt neko sakarīgu komandas spēlē, nolēma mest pats. Un izdevās! Divos uzbrukumos pēc kārtas grozu atrada sarežģīti mazā amerikāņa mestie trīspunktneki, vēl vienu pievienoja Viļums, un itāliešu ofensīvu bija izdevies sekmīgi apturēt, pirms pēdējām desmit minūtēm atjaunojot nebūt ne drošo, tomēr cerīgo plus astoņi.

Tomēr Landi Renzo basketbolistiem bija nepieciešama tikai pusotra minūte, lai atkal uz tablo atjaunotu līdzsvaru (68:68), un atlikušajā laikā jau noritēja īsta raksturu cīņa punkts punktā. Uzbrukumā zem groza vairākkārt produktīvi spēlēja Petrāvičs, tomēr laukuma otrā pusē bija jūtams, ka saspringtajā mačā spēlētājiem iekrājies sagurums. Arvien biežāk viesiem radās iespējas uzbrukt grozam salīdzinoši nepiesegtiem. Nogurums savu darīja ne tikai aizsardzībā, bet arī uzbrukumā, kur pārāk bieži tika sasteigtas piespēles, un spēlē sāka parādīties tehniskais brāķis. Pēc Mainarda pustālā divas minūtes pirms beigām rezultāts kļuva 78:81, tomēr veiksme šoreiz izrādījās mājinieku pusē. Pirms tam divās epiozodēs netrāpījis svarīgus trīspunktniekus, izšķirošajā brīdī no sešmetru līnijas beidzot precīzs bija Brokenboro, 34 sekundes pirms beigām panākot 85:84, bet pēdējā uzbrukumā uz diviem precīzajiem Makintaira soda metieniem atbildēja Klemonss. Atlikušajās deviņās sekundēs itāliešiem līdz metienam tikt neizdevās, un Ventspils varēja svinēt laimīgu uzvaru. Tiesa, vai ar to pietiks iekļūšanai ceturtdaļfinālā, māc bažas.

***

Viedokļi

Kārlis Muižnieks, Ventspils galvenais treneris:

– Protams, ir prieks, ka savā laukumā esam uzvarējuši jau trīspadsmit spēles pēc kārtas, taču mēs gribējām un noteikti arī varējām uzvarēt ar lielāku punktu pārsvaru. Pirmajā puslaikā mēs netikām galā tikai ar vienu no viņu līderiem – ar Blizardu, bet otrajā puslaikā savu spēli sajuta arī pārējie Itālijas komandas līderi, un mums radās papildu problēmas. Īpaši grūti mums bija tajos brīžos, kad pretiniekam laukumā atradās četri mazie spēlētāji un viens centrs. Mūsu rīcībā bija vairāki itāliešu komandas iepriekšējo spēļu videoieraksti, un nevienā no tām nebija redzams, ka viņi spēlētu ar šādu virknējumu. Savā ziņā tas mums bija neliels pārsteigums, taču tas nekādā ziņā neattaisno mūsu problēmas. Uzbrukumā šoreiz spēlējām labi, taču ar aizsardzību nespējām tikt galā, un iepriekš minētie iemesli arī traucēja mums labāk nosargāt savu grozu. Protams, esmu pateicīgs saviem spēlētājiem par parādīto raksturu, jo otrajā puslaikā bija vairāki krīzes momenti, taču spējām tos pārvarēt un beigās izcīnīt uzvaru.

Fabrīcio Fratess, Reggio Emilia galvenais treneris

– Vispirms vēlos apsveikt ventspilniekus ar uzvaru. Mājinieki, it īpaši pirmajā puslaikā, mums sagādāja problēmas ar saviem ārējās līnijas spēlētājiem, taču pratām pareizi sakārtot savu aizsardzību, un otrajā puslaikā viņiem vairs nebija tik liela brīvība. Spēle bija ļoti smaga, un nemaz necerējām, ka tā būs viegla. Abas komandas ļoti labi darbojās aizsardzībā, arī uzbrukumā. Arī mums bija iespēja uzvarēt šo spēli, taču uzvarēja Ventspils, un tas bija tikai godīgi. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka arī atbildes spēle būs tikpat smaga, un es nemaz nevaru apgalvot, ka mums, lai arī mēs spēlēsim savā laukumā, būs priekšrocības.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu