Noticēt sev

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šovakar pirmo ULEB kausa spēli savu tribīņu priekšā aizvadīs Latvijas basketbola čempioni "BK Ventspils", kas ierastajā laikā pulksten 18.00 Ventspils Olimpiskajā centrā uzņems Madrides "Estudiantes". Jau no pulksten 17.55 tiešo translāciju no Ventspils sāks Latvijas Neatkarīgā televīzija.

Izsalkušie Madrides studenti

Pagājušās sezonas ULEB kausa regulārā turnīra uzvarētājiem no vētrainās Baltijas šodien būs darīšana ar tradīcijām bagātu, spēcīgu un varbūt pat Eiropas basketbolam nedaudz neparastu komandu.

Madrides "Adecco Estudiantes" vēl pagājušajā sezonā spēlēja Eirolīgā un ir viens no visu laiku stabilākajiem Spānijas basketbola klubiem, kas pirmajā divīzijā un vēlāk ACB līgā bez pārtraukumiem spēlē no 1956. gada. Šī būs jau 50. (!) sezona pēc kārtas.

Par augsta līmeņa stabilitāti liecina fakts, ka pēdējo 16 gadu laikā "Estudiantes" 13 (!) reižu ir iekļuvuši Spānijas meistarsacīkšu pusfinālā.

Komandas veiksmīgākie gadi ir meklējami pavisam nesenā pagātnē - 2003./2004. gadā Madrides basketbolisti pirmo un pagaidām vienīgo reizi iekļuva ACB līgas finālā, kur zaudēja titulētajai "Barcelona" (2-3) un aizcīnījās arī līdz ULEB kausa pusfinālam.

ULEB kausa pusfinālā "Estudiantes" tika arī turnīra debijas reizē 2002./2003. sezonā, bet 1999. gadā tikai Korāča kausa finālā viņus apturēja tā pati nīstā "Barcelona". Labākais sasniegums Eirolīgā - "Final Four" 1992. gadā Stambulā, kad cīņā par 3. vietu madridieši ar 81:99 zaudēja Milānas "Philips".

Tajā pašā laikā "Estudiantes" (studenti - tulk. no spāņu val.), ir komanda, kas kopš savas dibināšanas 1948. gadā vēl ne reizi nav kļuvusi par Spānijas čempioni, un vienīgie komandas tituli ir trīsreiz izcīnītais Spānijas kauss, kam tomēr ir otršķirīga nozīme.

Izsalkuši Madrides "studenti" ir vēl viena iemesla dēļ - šajā sezonā "Estudiantes", kas vēl šopavasar kāra kaklā Spānijas meistarsacīkšu bronzas medaļas, tagad ar vienu uzvaru septiņās spēlēs ieņem nožēlojamo pēdējo vietu ACB līgā.

Arī ULEB kausa pirmajā spēlē madridieši savā laukumā negaidīti ar 85:87 zaudēja Bulgārijas "Lukoil Academic", un nav šaubu, ka ventspilniekiem šodien būs jācīnās ar ievainotu un izsalkušu "zvēru".

Foto: acb.com

Nedaudz īpatnēju uz citu Eiropas basketbola lielvalstu labāko komandu fona "Estudiantes" dara fakts, ka tā vienmēr balstījusies uz pašmāju spēkiem. Arī šīs sezonas pieteikumā ir tikai divi "svešie" - 2,08 metrus garais amerikāņu centrs Vils Makdonalds (att.) un 2,10 metrus slaidais brazīliešu tornis Kaijo Toress, kurš gan vēl nav aizvadījis nevienu spēli komandas sastāvā.

Mačā pret "Lukoil Academic" Makdonalds bija rezultatīvākais ar 14 punktiem, kā arī izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas.

Kopā ar amerikāni komandas kodolu veido Spānijas izlases basketbolisti - pieredzējušie uzbrucēji 2,04 metrus garais Karloss Himeness un divmetrīgais Ikers Iturbe, kā arī aizsargs Serhio Rodrigess. Saspēles grožus savās rokās tur bijušais izlases spēlētājs - 36 gadus vecais komandas veterāns Ignasio (Načo) Asofra.

"Estudiantes" iespējamais sākuma sastāvs: Asofra, Iturbe, Ernans Hasens, Himeness, Makdonalds.

Un tā ar pavisam svaigu rētu - nedēļas nogalē piedzīvoto zaudējumu Madrides derbijā pret "Real" (61:79), šodien "Estudiantes" mēģinās apbēdināt Latvijas čempionus.

Iepriekšējo sasniegumu ēnā

Nevienu neinteresē, cik Latvijas čempiontitulu ir "BK Ventspils" un ka pagājušajā sezonā Kārļa Muižnieka komanda ar deviņām uzvarām bija labākā ULEB kausa grupu turnīrā.

Tomēr negribas arī ticēt, ka "Estudiantes" šodien ventiņos gaida viegla pastaiga. Arī ventspilnieki nebūt nav panākumu un spožu uzvaru lutināti - zaudējumi galvenajiem Baltijas konkurentiem "Žalgirim" un "Lietuvos Rytas", kā arī ULEB kausa pirmajā mačā - beļģu čempioniem "Euphony Bree".

Spēle solās būt aizraujoša, jo laukuma saimniekiem ierindā joprojām ir visi 13 vīri, to skaitā arī Mārtiņš Skirmants, kurš, tikko apārstējis savainojumu, jau piedalījās BBL mačā ar Kauņas "Atletas" (2 punkti). Ventspilnieki šo maču nospēlēja ULEB kausa "režīmā" un sagrāva viesus ar 89:62.

Vai komandas galvenais treneris Kārlis Muižnieks būs izdomājis kā beidzot iekustināt buksējošo "Ventspils" sastāvu?
Vai komandas galvenais treneris Kārlis Muižnieks būs izdomājis kā beidzot iekustināt buksējošo "Ventspils" sastāvu? Foto: AFI

Šodien savu piederību "Ventspils" kreklam būs jāturpina pierādīt visiem leģionāriem un, atklāti sakot, arī visiem latviešiem ir pēdējais laiks ieslēgt piekto ātrumu. Spēkos līdzvērtīgajā A grupā katrs nākamais zaudējums tuvinās palikšanai aiz pirmā četrinieka, kas automātiski garantē vietu "play off" turnīrā.

Ārpus duča šoreiz paliks uzbrucējs Pāvels Veselovs.

Vēl vairāk nekā iepriekšējā sezonā ventspilnieku panākumu atslēga acīmredzot būs jāmeklē komandas spēkā, jo pat tādu kā "puslīderi" pagaidām vēl neredz pie apvāršņa. Bet varbūt šovakar uzpeldēs?

Latvijas čempioniem jau tagad faktiski nav ko zaudēt. Var tikai iegūt un uzvarēt...

Uz priekšu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu