BK Ventspils: lietuviešu "ieskrējiena josla" pirms "serbu lielceļa" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar uzvaru SEB Baltijas basketbola līgas spēlē savā laukumā pār Lietuvas komandu "Šiauliai" - otrdien izšķirošo gatavošanās posmu ULEB kausa ceturtdaļfināla pirmajam mačam sāka Latvijas čempioni BK "Ventspils". Rīt tas turpināsies Klaipēdā, kur ventspilnieki tiksies ar vietējo "Neptunas".

Pēc diviem "šoka terapijas" zaudējumiem SEB Baltijas līgas turnīrā "Ehitustooriist" un "Sakalai", spēles pret vēl divām Lietuvas vidusmēra komandām šoreiz ir dubultsvarīgas komandai no Ventas krastiem. Pirmkārt - BK "Ventspils" šajos mačos, un it īpaši pret "Neptunas", būs jāatgūst tas ritms un tā spēles garša ar kādu var plūkt panākums ULEB kausā. Otrkārt - kurzemnieki vēl nevar būt droši par savu vietu BBL pirmajā četriniekā. Vēl pāris neplānotu zaudējumu un tad kurzemnieku liktenis būs atkarīgs no rezultātiem mačos ar "Lietuvos Rytas" un "Žalgiris". Pēc spožā 16 punktu deficīta atspēlēšanas astotdaļfināla atbildes spēlē pret "RheinEnergie", BK "Ventspils", varbūt zināmā mērā pat apzināti, virzījās pretim sportiskās formas krīzes punktam. Tas atspoguļojās arī rezultātos - divi negaidīti zaudējumi BBL: vispirms igauņu "Ehitustooriist", pēc tam arī lietuviešu "Sakalai".

Tiem bija arī objektīvi iemesli kā piemēram Jāņa Blūma (att.) nespēlēšana ceļgala traumas dēļ, kā arī Aigara Vītola un Mārtiņa Skirmanta nepiedalīšanas atsevišķās spēlēs sīkāku savainojumu dēļ. Komandas treneris Kārlis Muižnieks ik pa brīdim deva atelpas brīdi arī citiem komandas līderiem, tikai ar vienu domu, atjaunot spēkus pirms 1. marta, pirmā ULEB kausa ceturtdaļfinālmača ar "Hemofarm". No vienas puses - divas spēles trīs dienu laikā nav pateicīgs kalendārs pirms svarīgā mača Vršacā, no otras puses - tieši regulāra augsta līmeņa spēļu prakse un saspringts kalendārs ventspilniekiem jau reizi šajā sezonā ļāva ar astoņu dienu intervālu izbraukumā gūt trīs uzvaras pēc kārtas. Vispirms ULEB kausā dramatiskā divu pagarinājumu trillerī pieveikt "Hemofarm", Baltijas līgas atklāšanas mačā - "Lietuvos Rytas" un atkal ULEBā -"EiffelTowers". Pēdējā uzvara ventspilniekiem jau kārtu pirms grupu turnīra beigām deva vietu ULEB kausa "play off". Tam visam tagad jau ir pielikts punkts. BK "Ventspils" ir sasnieguši komandas vēsturē līdz šim augstāko pakāpi - Eiropas otra prestižākā turnīra ceturtdaļfinālu. Uz ULEB kausa pacelšanu 19. aprīlī, turpina pretendēt arī Latvijas izlases līderis Roberts Štelmahers un "Lietuvos Rytas", beļgijas "Charleroi" ar Eirolīgas pieredzi, ļoti augsta līmeņa Eiropas komanda "Pamesa" no Spānijas, kā arī trīs Grieķijas klubi - PAOK, "Makedonikos" un "Maroussi". Kurš no šīs grieķu trijotnes ir stiprākais diez vai zina pat gaišreģis, tomēr tuvākajā laikā mūs varētu interesēt abi pēdējie. "Makedonikos" un "Maroussi" ceturtdaļfinālā spēlēs savā starpā un uzvarētājs ULEB kausa pusfinālā tiksies ar "Ventspils" un "Hemofarm" pāra uzvarētāju.
Tātad tagad ar mierīgu sirdi varam nolikt "plauktā" grieķus, jo pie apvāršņa jau draudīgi un, ticiet man, līdz malām pārpildīti ar revanša alkām parādās mūsu Balkānu draugi "Hemofarm". (att. BK "Ventspils" pret "Hemofarm" 23. novembrī Ventspilī) Patiešām, nu jau vecie labie paziņas. Sezonas sākumā pirms abu komandu pirmā grupu turnīra rendez-vous Ventspilī es runāju par Balkānu mīklu, proti, nekad tā īsti iepiekš nevar uzminēt, nekad nav zināms, kas būs tur iekšā, kas slēpsies aiz bijušās Dienvidslāvijas komandas nosaukuma. "Ventspils" un "Hemofarm" savstarpējo attiecību īsā, bet nu jau raibā vēsture sākās 2003. gada 4. maijā, kad atzīmējot Neatkarības deklarācijas gada dienu, BK "Ventspils" solidarizējās ar Latvijas hokeja izlasi un Salonikos spēlē par trešo vietu Eiropas kausa izcīņā pagarinājumā ar 91:90 pirmoreiz pieveica "Hemofarm". Otrā attiecību sērija sākās 2004. gada 23. novembrī, kad ULEB kausa grupu turnīrā Ventspilī kurzemnieki bija pārāki ar 94:83 un turpinājās 4. janvārī Vršacā, kad atkal pagarinājums un beigu beigās pat veseli divi, bet uzvarētāji tie paši iepriekšējie - BK "Ventspils 102:97! Savdabīgs "triple-double": uzvaras pār serbiem gan viņu laukumā, gan savās sienās, gan arī neitrālā laukumā.
Šobrīd, kad abas komandas gatavojas jau trešajai sērijai jeb divām ceturtdaļfināla spēlēm (att. Maikls Lenzlijs uzbrukumā "Hemofarm" grozam 23. novembra spēlē), noslēpumu ir mazāk, taču drošs ir tikai viens - serbijas klubs sezonas laikā ir kļuvis tikai spēcīgāks. Ja rudenī "Hemofarm" ieņēma piekto vietu Adrijas līgā, tad tagad - Latvijas čempioni dodas ciemos pie Adrijas līgas līdervienības. (skat. tabulu) Lai arī ULEB kausa B grupā Vršacas komandas finišēja tikai ar sešām uzvarām, tās potenciālu un komandas spēles manieri vislabāk apliecināja Maskavā izcīnītā uzvara pār vieniem no turnīra favorītiem "Dinamo" No saviem B grupas pretiniekiem BK "Ventspils" vaļā nekādi netiek, un tā nu ir, ka četrām spēlēm ar "RheinEnergie" pievienosies četras arī pret "Hemofarm". Serbiem liktenis ir piespēlējis vēl vienu iespēju beidzot uzvarēt komandu no Latvijas, kas līdz šim ir viena no lielākajām "Hemofarm" pāridarītājām starptautiskajā arēnā. Tāpēc nav grūti iztēloties, ar kādu milzīgu motivāciju, apņēmību un cīņassparu bruņots pretinieks gaida venstspilniekus Balkānos. Viņiem ir jāuzvar, lai tur lūzt vai plīst, jo savā laukumā ventspilnieki šajā sezonā ir zaudējuši tikai Viļņas "Sakalai", turklāt novājinātā sastāvā un loģiskā sportiskās formas kritumā pēc uzvaras pār "RheinEnergie". Tātad - vieni atkal ir gatavi atriebties, bet otriem tā ir lieliska iespēja ar vēsu prātu un liekot lietā visu savus labāko arsenālu sagādāt vecajiem paziņām vēl kādu pārsteigumu un vēlreiz apliecināt savu klasi Eiropā. Detalizētāku "Ventspils" - "Hemofarm" pirmsspēles analīzi, prognozes un pēdējos jaunumus no komandas gatavošanās procesa lasiet TVNET portālā tieši pēc nedēļas. Šobrīd dienas kārtībā kurzemniekiem ir divas nebūt ne vieglas pastaigas Baltijas līgā - jau šovakar 18.30 Ventspilī pret BBL ceturto spēcīgāko komandu no Šauļiem (skat. tabulu), bet ceturtdien izbraukumā ar Klaipēdas "Neptunas" Sezonas pirmajā mačā BK "Ventspils" savā laukumā uzvarēja "Neptunas" ar 82:66.
Kā īsā telefonsarunā otrdien pastāstīja Kārlis Muižnieks, tad abās spēles pret Šauļu un Klaipēdas komandām spēlēs pilnīgi visi, izņemot joprojām savainotos Jāni Blūmu un Arni Vecvagaru. Pēc tam, kad atbildes mačā ar "RheinEnergie" Blūms guva ceļgala traumu, "radušies robi" uz karstām pēdām tika aizpildīti ar komandas bijušo kapteini Kristapu Purni (att. pa kreisi) un jauno saspēles vadītāju Renāru Zeltiņu, kas šajā sezonā spēlēja "Ventspils augstskolā". Muižnieks apstiprināja, ka komanda abos mačos pret lietuviešiem ar eksperimentiem nenodarbosies, bet centīsies atkal parādīt to basketbolu, kas visas sezonas garumā ir bija veiksmes pamatā - dzelžaina aizsardzība un spēles plāna izpildīšana no pirmās līdz pēdējai sekundei.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu