Jaunas ēras sākums - vai būs arī jauns čempions?

UEFA Čempionu līga
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krištianu Ronaldu un Zinedins Zidāns
Krištianu Ronaldu un Zinedins Zidāns Foto: AFP/LETA

Iepriekšējās trīs sezonas UEFA Čempionu līgā triumfēja Spānijas kluba Madrides "Real" futbolisti, taču šovasar komanda piedzīvoja krasas pārmaiņas - to atstāja līderis Krištianu Ronaldu un treneris Zinedins Zidāns. Līdz ar to šajā klubā sākusies jauna ēra - vai karalis tiks gāzts no Eiropas čempiona troņa?

"Real" ir tituliem bagātākā komanda Eiropas un arī pasaules spēcīgākajā klubu turnīrā. UEFA Čempionu līgā (līdz 1992. gadam Eiropas kauss) tā triumfējusi kopumā 13 reizes, turklāt pēdējās trijās sezonās pēc kārtas.

Madridi šovasar atstāja Ronaldu, kurš pārcēlies uz Itālijas klubu Turīnas "Juventus". Portugāles futbolists ar 120 precīziem sitieniem ir UEFA Čempionu līgas visu laiku labākais vārtu guvējs. Tuvākais sekotājs ar 100 gūtiem vārtiem ir argentīnietis Lionels Mesi, kurš pārstāv Spānijas komandu "Barcelona".

Ronaldu pēdējās sešās sezonas pēc kārtas ir bijis UEFA Čempionu līgas labākais vārtu guvējs:

  • 2012./13. gadā - 12 vārti
  • 2013,/14. gadā - 17 vārti
  • 2014./15. gadā - 10 vārti (tikpat arī Neimaram un Mesi)
  • 2015./16. gadā - 16 vārti
  • 2016./17. gadā - 12 vārti
  • 2017./18. gadā - 15 vārti 

Pašlaik 33 gadus vecais Ronaldu pamazām iejuties "Juventus" komandā. Pirmajos mačos, par spīti lielam skaitam sitienu (ar 28. sitienu trāpīja), viņam neizdevās iekarot pretinieku vārtus. Taču aizvadītajā nedēļas nogalē viņam tas beidzot izdevās oficiālā spēlē Turīnas kluba kreklā, palīdzot "Juventus" tikt pie uzvaras Itālijas A sērijas čempionāta mačā.

"Real" šovasar zaudēja ne tikai savu uzbrukuma līderi, bet arī galveno treneri Zidānu, kura vadībā Madrides klubs iepriekšējās trīs sezonas uzvarēja UEFA Čempionu līgā, finālā uzveicot Madrides "Atletico" (2016. gadā), "Juventus" (2017.) un "Liverpool" (2018.). Francijas futbola leģenda patlaban nestrādā, taču nesen Zidāns izteicās, ka jau drīzumā varētu atgriezties trenera darbā.

UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā šosezon būs trīs debitantes - Bernes "Young Boys" (Šveice), "Hoffenheim" (Vācija) un Belgradas "Crvena zvezda" (Serbija), kas kvalifikācijas pirmajā kārtā uzvarēja Latvijas čempioni Jūrmalas "Spartaku". Līdz ar šo trīs komandu debiju kopumā vēsturē grupu turnīrā būs startējuši 140 dažādi klubi.

Bukmeikeri visaugstāk vērtē Anglijas čempionvienības Mančestras "City" izredzes uzvarēt UEFA Čempionu līgas 2018./19. gada sezonā. Komandas galvenais treneris Žuzeps Gvardiola divreiz karjerā izcīnījis trofeju ar "Barcelona" vienību - 2011. un 2009. gadā.

Kā jau katru sezonu pēdējos gados, starp favorītiem pieskaitāmas "Barcelona", Parīzes "Saint-Germain" (PSG), Minhenes "Bayern", Turīnas "Juventus", kā arī Madrides klubi - "Real" un "Atletico". Neapšaubāmi, ka "Liverpool" ambīcijas būs otro sezonu pēc kārtas sasniegt finālu.

Eiropas Top 5 nacionālajos čempionātos sezonas ievadā vairākas komandas vēl ne reizi nav zaudējušas punktus, tiekot vienīgi pie uzvarām - PSG ir 5 panākumi Francijā, pa 5 uzvarām Anglijas premjerlīgā ir arī Londonas "Chelsea" un "Liverpool", "Juventus" ir 4 uzvaras Itālijā un tāda bilance ir arī "Barcelona" vienībai Spānijā, bet "Bayern" ir 3 uzvaras Vācijā.

Pēdējo 10 sezonu laikā 7 reizes UEFA Čempionu līgā uzvarējusi Spānijas komanda - "Real" (4) un "Barcelona" (3). Vēl pa reizei uzvarējusi Itālijas komanda Milānas "Inter" (2010. gadā), "Chelsea" (2012. gadā) un "Bayern" (2013. gadā).

Grupu turnīra pirmā spēļu diena, 18. septembris:

  • B grupa, plkst. 19.55, "Barcelona" (Spānija) - Eindhovenas PSV (Nīderlande)
  • B grupa, plkst. 19.55, Milānas "Inter" (Itālija) - Totenhemas "Hotspur" (Anglija)
  • A grupa, plkst. 22.00, "Club Brugge" (Beļģija) - Dortmundes "Borussia" (Vācija)
  • A grupa, plkst. 22.00, "Monaco" (Francija) - Madrides "Atletico" (Spānija)
  • C grupa, plkst. 22.00, "Liverpool" (Anglija) - Parīzes "Saint-Germain" (Francija)
  • C grupa, plkst. 22.00, Belgradas "Crvena zvezda" (Serbija) - "Napoli" (Itālija)
  • D grupa, plkst. 22.00, Stambulas "Galatasaray" (Turcija) - Maskavas "Lokomotiv" (Krievija)
  • D grupa, plkst. 22.00, Gelzenkirhenes "Schalke 04" (Vācija) - "Porto" (Portugāle) 

Šosezon UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā piedalās 32 komandas. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā.

UEFA Čempionu līgas 2018./19. gada sezonas fināls notiks 1. jūnijā "Wanda Metropolitano" stadionā Madridē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu