Tenisa svētki Latvijā. Vai būs arī uguņošana? (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Patrīcija Špaka, Diāna Marcinkēviča, Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko, Daniela Vismane un Adrians Žguns
Patrīcija Špaka, Diāna Marcinkēviča, Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko, Daniela Vismane un Adrians Žguns Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Latvijas sieviešu tenisa izlase nedēļas nogalē (9. un 10. februārī) "Arēnā Rīga" aizvadīs Federāciju kausa ("Fed Cup") dueli Pasaules otrās grupas pirmajā kārtā pret Slovākijas tenisistēm. Vai mūsu valstsvienība turpinās pērn aizsākto uzvaru sēriju?

"Fed Cup" - pasaules līmeņa teniss Latvijā

Latvijas tenisistes Pasaules grupā spēlēja arī tālajā 1993. gadā, taču tolaik tajā bija 32 komandas. Pēc šā brīža formāta ir divas Pasaules grupas (pirmā un otrā) - katrā pa 8 komandām. Līdz ar to Latvijas izlase ir viena no pasaules Top 16 komandām.

"Fed Cup" rangā, kas ne vienmēr atspoguļo patieso spēku samēru, Latvijas tenisistes ieņem 15. vietu, tikmēr Slovākijas izlase atrodas 12. pozīcijā. Kopumā šajā reitingā ir 105 valstu komandas.

Latvijas un Slovākijas dueļa uzvarētājas 20. un 21. aprīlī sacentīsies "play-off" kārtā par iekļūšanu Pasaules pirmajā grupā jeb Top 8, kamēr zaudētājas cīnīsies par to, lai neizkristu uz zemāka līmeņa grupu Eiropas/Āfrikas zonā.

Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidents Juris Savickis pirmdien preses konferencē uzsvēra, ka bez valsts atbalsta "Fed Cup" turnīru Rīgā nebūtu iespējams noorganizēt. 

No valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šī turnīra organizēšanai piešķirti 203 094 eiro, bet kopējās sacensību organizēšanas izmaksas esot lēšamas ap pusmiljonu eiro.

Vai izdosies turpināt uzvaru sēriju?

Latvijas dāmu tenisa izlase pērn februārī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā pārspēja Poliju, Austriju, Turciju, Serbiju, kam sekoja aprīlī uzvara arī pretinieču laukumā Hantimansijskā pret Krievijas tenisistēm. Pērn pirmo reizi Latvijas izlasē kopā spēlēja valsts abas vadošās tenisistes - Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko.

Pagājušajā gadā Latvijas valstsvienības kapteinis bija Andis Juška, kurš pērn arī strādāja par Aļonas Ostapenko sparinga partneri WTA tūrē. Nepilnas 3 nedēļas pirms Rīgā gaidāmā "Fed Cup" turnīra LTS paziņoja, ka par komandas kapteini apstiprināts Adrians Žguns.

Publiskajā telpā nav izskanējis pamatots skaidrojums, kāpēc patiesībā notikusi kapteiņa nomaiņa. Ir zināms, ka Juška no šī amata atkāpās. Visticamāk, ka viņa lēmums saistīts ar to, ka Ostapenko vairs nesadarbojas ar Latvijas bijušo tenisistu, kuram karjeras rekords ATP rangā bija 226. vieta.

Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko, Andis Juška, Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane
Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko, Andis Juška, Diāna Marcinkēviča un Daniela Vismane Foto: Publicitātes foto

"Fed Cup" turnīrā kapteiņa loma ir pielīdzināma trenera darbam - viņš būtībā izvēlas sastāvu un spēles laikā tenisistēm var dot padomu.

Žguns profesionālajā tenisā bijis ļoti neilgu brīdi. Spēlētāja karjerā viņa rekords ATP vienspēļu rangā bija 431. vieta. Viņš ikdienā strādā kā treneris Ņujorkā ar bērniem 10-14 gadu vecumā. Tas liek uzdot bažīgu jautājumu - vai viņa padoms izšķirošā brīdī pasaules Top 20 līmeņa tenisistēm būs noderīgs?

Tikmēr Slovākijas izlases kapteinis jau vairākus gadus ir Matejs Liptaks, kurš ikdienā trenē valsts vadošo tenisisti Dominiku Cibulkovu, kura 2016. gadā uzvarēja WTA "Finals" turnīrā (tajā piedalās sezonas Top 8 spēlētājas) un 2017. gadā viņa pakāpās uz 4. vietu pasaules rangā.

Liptaks iepriekš arī strādājis ar Čehijas tenisisti Petru Kvitovu, kura patlaban ir pasaules 2. rakete. Viņš palīdzēja tenisistei no junioru līmeņa izaugt līdz WTA ranga Top 40. 

Rīgā komandai līdzās ir Sevastovas dzīvesbiedrs un treneris Ronalds Šmits, kā arī Ostapenko mamma un trenere Jeļena Jakovļeva.

"Katru dienu komunicēju ar Roniju un Aļonas mammu. Iegūstu svarīgu informāciju, kas man noderēs," norāda Žguns, kuram šajā nedēļas nogalē būs atbildīga debija Latvijas izlases kapteiņa amatā. "Gatavojamies, lai izcīnītu uzvaru un svētdien būtu uguņošana."

Bilance pret Slovākijas tenisistēm

Slovākijas Tenisa asociācija (STZ) ceturtdien vēstīja, ka valstsvienība Rīgā startēs ar 4 spēlētājām:

  • Viktorija Kužmova (WTA vienspēļu rangā 46. vieta)
  • Anna Karolīna Šmiedlova (61.)
  • Rebeka Šramkova (188.)
  • Terēza Mihālikova (360.).

STZ iepriekš ziņoja, ka veselības likstu dēļ valstsvienībai nevarēs palīdzēt komandas līdere Dominika Cibulkova (WTA vienspēļu rangā 30. vieta, bet rekords ir 4. pozīcija).

Tomēr trešdien Rīgā notikušajā preses konferencē Slovākijas komandas kapteinis Matejs Liptaks pauda cerību, ka Cibulkova tomēr varētu palīdzēt cīņā pret Latviju.

Turnīram var pieteikt 5 spēlētājas. Ja Cibulkova pēdējā brīdī nepievienosies Slovākijas izlasei, tad komandas līdere šajā turnīrā būs Kužmova. 

Sevastova līdz šim karjerā vienu reizi spēkojusies ar Kužmovu. Duelis notika 2015. gadā turnīrā Slovākijas pilsētā Trnavā. Latvijas tenisiste izcīnīja uzvaru grūtā cīņā ar rezultātu 5-7, 6-3, 6-4.

"Mēs spēlējām 2015. gadā iekštelpās Slovākijā. Man toreiz paveicās uzvarēt, jo viņa spēlēja labāk par mani. Viņa ieservēja kādus 15-20 "eisus". Viņa ir ļoti bīstama spēlētāja. Viņai nav ko zaudēt. "Uz papīra" mēs it kā esam favorītes, taču viņas var arī pārspēt mūs," sacīja Sevastova.

Savukārt Ostapenko ar Kužmovu nav spēlējušas savā starpā.

Sevastova ar Šmiedlovu spēkiem mērojusies 3 reizes, izcīnot 3 uzvaras. Tikmēr Ostapenko ar Šmiedlovu tikusies 1 reizi un tajā duelī arī uzvarēja.

Bilance pret Cibulkovu

Ostapenko ar Cibulkovu tikušās 3 reizes. Latvijas tenisiste 2016. gadā Īstburnā (Lielbritānija) un 2017. gadā Indianvelsā (ASV) atzina pretinieces pārākumu, savukārt pērn Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā Ostapenko izcīnīja uzvaru.

Arī Sevastova ar Cibulkovu aizvadījusi 3 dueļus, taču uzvarējusi 2 no tiem. Pirmā tikšanās bija 2010. gadā Pekinā (Ķīnā), kad uzvarēja Latvijas tenisiste.

Savukārt pēdējie 2 dueļi notika pērn - Sidnejā (Austrālija) pārāka bija slovākiete, bet pēc tam Pekinā uzvarēja Sevastova.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu