Gabovs: Jebkurā pasaules malā var ievērot Latvijas futbolistu

Vladislavs Gabovs Foto: Viktors Devjatovs/TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spēlējot pašmāju čempionātā jeb "Optibet" futbola virslīgā, jebkurā pasaules malā var ievērot Latvijas futbolistu, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, tāpēc spēlētājiem atliek censties parādīt savas labākās īpašības, lai nokļūtu kādā augstāka līmeņa čempionātā, intervijā TVNET sacīja Latvijas izlases un "Riga" komandas aizsargs Vladislavs Gabovs.

TVNET: Šosezon virslīgā esi aizvadījis tikai vienu spēli "Riga" sastāvā. Dziedē traumu?

Gabovs: Jā, man ir ceļgala trauma. Trenējos pēc sava plāna, atsevišķi no komandas (saruna notika 9. aprīlī). Grūti teikt, cik ilgs laiks būs vajadzīgs, lai atgrieztos laukumā.

TVNET: Pagājušajā sezonā kļuvi par virslīgas čempionu un Latvijas kausa ieguvēju "Riga" komandas sastāvā. Mēdz teikt, ka titulu aizstāvēt ir grūtāk nekā izcīnīt...

Gabovs: Mums virslīgā šosezon ir 3 uzvaras un 1 zaudējums (šobrīd jau 5 uzvaras un 2 zaudējumi). Domāju, ka viss mums ies tikai uz augšu. Cerams, ka mūsu sniegums un rezultāti uzlabosies.

TVNET: Kas pagājušajā sezonā bija panākumu atslēga?

Gabovs: Es un vēl vairāki spēlētāji pievienojās vasarā, kad komandai bija krīze. Klubs jau bija gatavs iet uz augšu, mēs iedevām vēl papildu spēku un jaunas asinis, lai tas izdotos. Kopumā mums bija ļoti labs kolektīvs. Viss iekšienē strādāja ļoti labi. Mēs labi sapratāmies. Visi čaļi bija noskaņoti. Ticējām, ka, ejot soli pa solim un uzvarot spēlēs, varam sasniegt mērķi. Labi, ka tas viss izdevās.

TVNET: Šī sezona iesākās interesanti, jo komandu atstāja galvenais treneris, kaut virslīgas čempionāts vēl nebija sācies. Vai spēlētājiem tas bija pārsteigums?

Gabovs: Tās ir kluba iekšējās lietas. Futbolisti nevar daudz to ietekmēt. Mēs varam labi spēlēt, tad varbūt nebūs iemesls mainīt trenerus. Droši vien nerādījām to spēli, kādu no mums gaidīja, tāpēc notika treneru maiņa. Bet - jā, tas mums bija pārsteigums, jo nebijām aizvadījuši nevienu oficiālo spēli, vienīgi pārbaudes mačus. Vēl nepaspējām iepazīties ar treneri, bet nācās jau atvadīties.

TVNET: Kā tu raksturotu treneri Oļegu Kubarevu? Viņš jau savulaik ir izcīnījis Latvijas čempionu titulu ar Jūrmalas "Spartaka" komandu.

Gabovs: Viņš ir ļoti labs treneris spēļu analīzē, teorētiskajās daļās. Jā, viņš jau izcīnīja Latvijas čempionu titulu, līdz ar to viņš pārzina virslīgas čempionātu. 

Vladislavs Gabovs (nr. 6)
Vladislavs Gabovs (nr. 6) Foto: EPA/Scanpix

TVNET: Karjeras laikā esi spēlējis ārzemēs - Igaunijā, Krievijā, Polijā un Kiprā. Par kuras valsts čempionātu tev ir labākās atmiņas? Kur bija labākais līmenis?

Gabovs: Polija. Protams, līmenis tur ir augstāks nekā Latvijā. Galvenā atšķirība ir infrastruktūra, būtībā viss, kas darās ap futbolu. Tur viss ir ļoti augstā līmenī - stadioni, fani, prese, televīzija. Tas viss rada atmosfēru, kurā jūties kā profesionāls futbolists. Trīsreiz patīkamāk iziet uz kvalitatīva laukuma, labā stadionā, kad tribīnēs ir daudz skatītāju. Radīta tāda anturāža, lai spēlētu un baudītu šo spēli par 100%. Manuprāt, Polijā bija labākais čempionāts, kurā savas karjeras laikā esmu spēlējis.

TvNET: Kāpēc tur nesanāca noturēties?

Gabovs: Man bija 1+1 līgums. Pēc pirmā gada izdevās noturēties, bet otrajā gadā kādu brīdi pazaudēju vietu sastāvā, sāku mazāk tikt laukumā. Tāpēc, tuvojoties līguma beigām, meklēju jau citus piedāvājumus Polijā, bet uzradās piedāvājums no Kipras, un to arī izmantoju.

TVNET: Kā vērtē līmeni Kiprā? Tur šosezon spēlē Latvijas izlases uzbrucējs Deniss Rakels.

Gabovs: Interesants čempionāts. Man pat liekas, ka Kiprā vadošās sešas komandas ir stiprākas nekā Polijā. Tomēr tie ir divi dažādi čempionāti. Polijā komandas ir līdzvērtīgākas, spēle vairāk ir balstīta uz cīņu nekā tehniku. Vājākā komanda var uzvarēt stiprāko. Kiprā ir vairāk tehnisks un ātrs futbols. Tur gandrīz visu gadu ir perfekti laukumi. Tur ir ļoti stipri leģionāri, kuri to līmeni padara daudz augstāku.

TVNET: Nesen bija intervija ar Māri Verpakovski. Viņaprāt, Latvijas vadošie spēlētāji virslīgā saņem neadekvāti lielas algas, jo leģionāru limita dēļ klubiem vajadzīgi spēcīgi pašmāju futbolisti. Līdz ar to Latvijas futbolistiem trūkst ambīciju tiekties spēlēt ārzemēs, jo var labi nopelnīt tepat mājās...

Gabovs: Polijā un Kiprā man bija lielāka alga. Domāju, ka Māris kā futbola funkcionārs noteikti labāk pārzina algas. Es zinu tikai baumu līmenī, jo ir neērti prasīt kolēģiem - cik tu nopelni? Zinot čaļus, jā - varbūt dažiem ir labākas algas. Jebkurš adekvāts futbolists zina, cik var nopelnīt ārzemēs...

Māris savulaik parādīja ļoti labu sniegumu, lai nokļūtu tur, kur viņš tika. Diez vai šeit viņam varētu samaksāt kaut vienu simtdaļu no tā, ko viņš nopelnīja savas karjeras laikā ārzemju komandās. Jā, viņa līmenis bija nedaudz augstāks nekā šā brīža uzbrucējiem. Taču tā atšķirība nav tik traka, lai neprovētu un negribētu to sasniegt. Tas viss ir tuvu, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, jo jebkurā pasaules malā var pamanīt Latvijas futbolistu. Spēlētājam atliek parādīt savas labākās īpašības un jātiecas savā karjerā iet uz augšu.

Tas ir atvērtais tirgus. Manuprāt, nav jau tā, ka futbolists nāk un prasa klubam samaksāt tik un tik. Klubs izsaka piedāvājumu, un no tā jau sākas cīņa. Kurš gan savā karjerā negribētu nopelnīt vairāk... Ja divas līdzvērtīgas komandas piedāvā līgumu, taču viena komanda sola vairāk, tad tu izvēlies - kur tev ir labāk. Ir jau daudzi faktori, kas ietekmē izvēli - kāds ir treneru un kluba personāla štābs, kādi ir treniņu apstākļi, kādi komandas biedri. Varbūt ir vērts aiziet uz komandu, kurā sola mazāku algu, taču ir citi labvēlīgi faktori - kur par tevi parūpēsies, kur tu jutīsies labāk. Tas nav tikai naudas jautājums.

TVNET: Tu kādu brīdi spēlēji arī futbola klubā "Skonto". Tev palika parādā?

Gabovs: Jā, palika parādā. Kaut kādas naudas summas tika solītas, bet saistības nav izpildītas. Lai jau tas paliek uz viņu sirdsapziņas. Domāju, ka neko daudz vairs nevar atgūt no "Skonto". Domāju, ka lielākajai daļai spēlētāju palika parādā.

Vladislavs Gabovs
Vladislavs Gabovs Foto: Sintija Zandersone/LETA

TVNET: Latvijas izlasei sācies jauns cikls - 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācija. Nospēlēji pilnu maču pret Ziemeļmaķedoniju un 10 minūtes biji laukumā spēlē pret Poliju. Kāds tev pirmais iespaids par jauno galveno treneri Slavišu Stojanoviču?

Gabovs: Tas ir labi, ka treneris saka, ko domā, nevis neko nesaka. Man pirmais iespaids ir ļoti pozitīvs. Diemžēl izlases sabraukums bija diezgan īss, lai iepazītu treneri. Viņam nebija laika, lai pilnībā izstāstītu un parādītu savu spēles plānu. Bet kaut kādas nianses jau apguvām. Ceru, ka nākamajās spēlēs mums būs jau labāks redzējums. Protams, viņa mentalitāte ir tāda, ka viņš var uzkliegt spēlētājiem, kad kaut kas nav labi. Bet viņš nekliedz, kad ir labi. Esam vīrieši. Ja kaut kas nesanāk, labāk, lai tev pasaka to sejā, un tad centies to izlabot, nevis sēdi stūrī apbižojies.

TVNET: Viņš ir norādījis uz spēlētāju motivācijas trūkumu. Sevišķi tas izpaudās pēc spēles pret Ziemeļmaķedoniju. Savukārt nākamajā mačā pret Poliju komandas sniegums bija uzlabojies.

Gabovs: Grūti spriest par attieksmi. Mačā pret Ziemeļmaķedoniju pirmajā puslaikā spēli sabojāja mūsu pašu kļūdas. Viens neatdeva pareizu piespēli, otrs vieglā situācijā pazaudēja bumbu. Mums pietrūka pārliecības par saviem spēkiem. Skatījos pēc tam to spēli ierakstā. Izskatījās, ka mēs nezinām, ko darīt ar bumbu. 

Savukārt pret Poliju bija otrādi. Bija viens otrs labs moments, kas mums pārliecību par saviem spēkiem palielināja. Sākumā izdevās apstādināt Robertu Levandovski. Tā ticība pamazām pieauga, tādējādi sāc spēlēt daudz drošāk. Ir mums dažas mentalitātes problēmas, kuras arī Slaviša grib izmainīt. Aiziet, čaļi, - spēlējiet, nebaidieties! Tas ir futbols, ja nespēlēsiet, tad nekad nevarēsiet uzvarēt. Iesim uz priekšu visi kopā.

TVNET: Pārsvarā tu spēlē labās malas aizsarga pozīcijā. Kurā pozīcijā pats jūties vislabāk?

Gabovs: Jā, vislabāk jūtos labās malas aizsarga pozīcijā. Savā karjerā par kādiem 85% esmu spēlējis šajā pozīcijā. Varu nospēlēt arī aizsardzības kreisajā malā, bet jāpaiet nelielam laiciņam, lai pārorientētos uz otru pusi. Man patīk pieslēgties uzbrukumam no aizsardzības, aizskriet pa malu līdz galam. Man nav tā labākā tehnika, lai es varētu nospēlēt viens pret vienu. Tāpēc spēlēju no aizsardzības. Aizskrienot pa malu uz priekšu, var izveidot pārsteiguma momentu, ko izmantot savā labā.

TVNET: Virslīgā šogad izveidota "Fantasy" līga. Pats spēlē?

Gabovs: Nē, nespēlēju. Man kādreiz patika spēlēt futbola menedžeri, bet tagad varbūt nepietiek tam laika. Komandā varbūt kāds spēlē, bet mani tas tik ļoti neinteresē, tāpēc par to neesmu ar citiem runājis.

TVNET: Latvijas izlasē esi aizvadījis 41 spēli. Tev šobrīd ir 31 gads. Kādus mērķus tu gribētu sasniegt futbolista karjerā?

Gabovs: Tik daudz kas ir vēl nesasniegts (smejas). Ja skatāmies reāli, tad gribas, lai Latvijas izlase ar mani sastāvā sāk spēlēt pārliecinošāk, lai līdzjutēji sāk mums ticēt. Lai mēs sākam parādīt labu sniegumu un uzvarēt spēles.

Labprāt aizbrauktu spēlēt vēl kaut kur ārzemēs. Tas ir tālākā perspektīvā, jo šogad esmu Rīgā. Mums jāstartē Eirokausos - gribas pārvarēt pēc iespējas vairāk kārtu UEFA Čempionu līgā vai Eiropas līgā. Protams, uzvarēt vēlreiz virslīgas čempionātā. Zelta dubls, kāpēc gan ne? To būs grūti atkārtot, bet mēs centīsimies.

Vladislavs Gabovs
Vladislavs Gabovs Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Vladislavs Gabovs

  • vecums - 31 gads
  • augums - 176 cm
  • debija Latvijas izlasē - 2013. gada 24. maijā (zaudējums pārbaudes spēlē ar 1:3 pret Kataru)
  • Latvijas virslīgas čempions 2018. gadā ("Riga") un 2011. gadā ("Ventspils")
  • Latvijas kausa ieguvējs 2018., 2011. un 2008. gadā (Daugavpils "Daugava")
  • pieredze ārzemju klubos: Tallinas TVMK (Igaunija), Saratovas "Sokol" (Krievija), Kjelces "Korona" (Polija), "Paphos" (Kipra)
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu