Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Ankipāns grib "dzelzceļu", bet vēl vairāk - Gagarinu!

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Ģirts Ankipāns
Ģirts Ankipāns Foto: Jānis Škapars/TVNET

Komandām, kas izcīnījušas Stenlija kausu, ir divas stratēģijas nākamajā sezonā - nomainīt pusi sastāva, jo viņi taču uzvaras priekus jau izbaudījuši; vai arī ar veco gvardi iet vēl vienā kaujā. Rīgas "Dinamo" galvenais treneris Ģirts Ankipāns pagaidām nav izcīnījis nedz Stenlija kausu, nedz Gagarina kausu, turklāt viņa iespējas sastāva komplektācijā ir ierobežotas. Naudas spēlētāju algām ir tik, cik ir, un galvenais treneris Ankipāns var raudāt uz ģenerālmenedžera Ankipāna pleca, cik grib, visiem pirkumiem tās nepietiek.

Ja divi no trim pērnās sezonas nemiera radītājiem - Metjū Majone un Linuss Videls grib, lai viņu algas dubulto, tad kādam (kādiem!) būtu jāspēlē par brīvu. Tāpēc Ankipānam atliek tikai meklēt sev derīgos kadrus pārjūrā Zviedrijā, Slovākijā, Vācijā vai KHL.

Pagaidām nav bijusi izdevība vērot kādu no "Dinamo" pārbaudes spēlēm klātienē, bet TV ekrāns no Liepājas un Sočiem ir devis pozitīvu skatu - jaunā/vecā komanda rādās gana stipra.

Pārbaudes spēļu rezultāti gan nav sevišķi nopietni vērtējami, jo katrai komandai var būt savas intereses. Aksiomu, ka svarīgas ir tikai punktu spēles, pirms gadiem 25 man iemācīja Latvijas hokeja meistars Ēriks Koņeckis. Tas ir tāpat kā spēlēt zolīti uz naudu, vai bez tās. Vienā gadījumā tu vari kaut ko zaudēt/iegūt, bet otrajā ne ar ko neriskē un vari mēģināt zolēt pat ar diviem trumpjiem. "Dinamo" komandai Soču turnīrā trumpju bija vairāk, un, kaut tas bija tikai pārbaudes turnīrs, sešu vienību tabula nevar neradīt prieku. 1. "Soči" (ar Leonīdu Beresņevu kā Sergeja Zubova palīgu), 2. "Dinamo", tad Krievijas olimpiskā izlase, Jaroslavļas "Lokomotiv", Boba Hārtlija trenētais Omskas "Avangard", bet sestajā pozīcijā KHL oligarhs Pēterburgas SKA.

Kaut arī turnīra formāts nepiedāvāja maču ar "Avangard", atstāt aiz sevis Latvijas izlases galveno treneri? Kas gan var būt skaistāks par to?   

Sočos Ankipāns ar treneru brigādi daudz eksperimentēja ar sastāvu, pa divām spēlēm vārtus uzticēdams gan Kristeram Gudļevskim, gan otrreizējam uz "Dinamo" atnācējam Maksimam Tretjakam. Ja spēle nebeidzas 0:0, tad vārtsargi vienmēr varēja nospēlēt labāk. Gan Kristers, gan Maksims var spēlēt labāk. Principā Sočos jau izkristalizējās "Dinamo" maiņu sakārtojums. Ja turnīra iesākumā pērnā Vācijas čempionāta (DEL) ceturtais rezultatīvākais uzbrucējs (32+20) Jakobs Berglunds tika iespēlēts pa vidu Miķelim Rēdliham un Laurim Dārziņam, tad turnīra beigās starp Lauri un  Miķeli skraidīja cits zviedrs - Davids Ulstrēms. Bet nominālais centra uzbrucējs Berglunds kļuva par kreisās malas uzbrucēju leģionāru trijniekā Eštons - Makmilans - Berglunds.

Par 99,9% šādas arī būs "Dinamo" pirmās divas uzbrucēju maiņas. Tā tās trenējās arī visu pagājušo nedēļu Piņķos. Trešajā trijniekā - pērnās sezonas lielākais atklājums Rihards Marenis kopā ar Andri Džeriņu un vēl vienu "Dinamo" ilggadnieku Koltonu Gilīsu. Ceturtais trijnieks - Meija - Bērziņš - Ģēģeris. Pa vecai modei gribas pie šim maiņām likt klāt konkrētus aizsargus, taču laikam jau "Dinamo" spēlēs ar septiņiem aizsargiem, tāpēc nosaukšu tikai pārus, kā viņi trenējas: Balinskis - Sotnieks, Māršals - Kristofers Berglunds, Ališausks - Zīle, Gimajevs - Jansons. Devītais šobrīd - Mamčics, bet piektajā uzbrucēju trijniekā gana daudz censoņu - Pavlovs, Lipsbergs, Razgals, Sarkanis, Zabusovs.

Redzot treniņā sešus trenerus - Ankipāns plus pērn jau "Dinamo" strādājušie Artis Ābols, Ronalds Ozoliņš, Edgars Masaļskis, Juris Klodāns, viens no tiem tomēr ir "jauniņais".

Aigars Cipruss turpmāk atbildēs par rezervistiem un neveselajiem, kad komanda būs izbraukumā. 

Ideālais variants: ja komandai būtu normāls fārms. Ankipānam slavējot sastāvā ar zobiem iekodušos uzbrucēju Deividu Sarkani (1994) - strādā, kreatīvs, var izturēt visas cīņas, tomēr izskan arī bažas, ka jebkuram spēlētājam nepieciešama spēļu prakse.

Daži vārdi par jaunpienācējiem. Ulstrēms (1989) līdz šim jau spēlējis piecos KHL klubos (169 spēles, 45+35), bijis "Lokomotiv", Prāgas "Lev", "Severstaļ", "Sibirj" un Minskas "Dinamo". 52 spēles NHL (6+8), divkārtējs Zviedrijas čempions, labākā sezona KHL (17+14) Novosibirskā. Spēlē gan kombināciju hokeju, gan individuāli. Spēj to darīt gan centrā, gan maliņā.

Arī kanādietis Kārters Eštons (1991) jau pieskaitāms KHL pulkam - četras sezonas "Lada", "Severstaļ" un "Torpedo", kur viņu iepazinis Ankipāns. Labākajā sezonā - 18+10, kas rāda, ka viņš tāpat kā Ulstrēms savas ripas var iemest.

Arī trešais uzbrucējs jaunpienācējs Jakobs Berglunds (1991) metis visur, kur bijis, par Vāciju jau pieminēju, tas izdevies arī Šveices NLB un Norvēģijā, kur Jakobs kopā ar "Storhamer" bijis valsts čempions.

Aizsardzībā uz Metjū Majones lomu pretendē pērnā gada Slovākijas čempions un regulārā čempionāta rezultatīvākais aizsargs (12+34) Bens Māršals (1992, ASV), bet otrs zviedru Berglunds - Kristofers (1988) līdz šim spēlējis tikai Zviedrijā, kur SHL jeb vecajā elites sērijā aizvadījis gandrīz 600 spēļu (589), kļūstot par divkārtēju Zviedrijas čempionu.

Ankipāns, tāpat kā savulaik Normunds Sējējs, pieturas pie diviem baušļiem - ņem komandā tos aizokeāna spēlētājus, kam ir jau pieredze Eiropā, kā arī izvēlas NCAA spēlējušos. Jaunieguvums Māršals ir beidzis Minesotas universitāti. 

Noteikti jāpiemin arī divi pašmāju kadri. Pērn "Mogo" spēlējušais Deivids Sarkanis savulaik jau ir bijis "Dinamo", bet tad neizturēja konkurenci, savukārt aizsargs Eduards Hugo Jansons (1997) ir no talantīgā 1997. gada aizsargu brigādes, aizvadījis divas sezonas Krievijas VHL līgas vienībā Almetjevskas "Ņeftjaņik", bet šopavasar pēc netikšanas Latvijas izlasē izteicis lielu vēlmi spēlēt tieši "Dinamo". Varbūt atkārtosies Mareņa stāsts.

Šonedēļ visus šos "Dinamo" spēlētājus redzēsim "Latvijas Dzelzceļa kausā". Sāncenši gana sprauni - Jekaterinburgas "Automobilist" (20. augustā), Jaroslavļas "Lokomotiv" (21.), Minskas "Dinamo" (24.) un Kazaņas "AK Bars" (25.). Būdams pieklājīgs, novēlēju Ankipānam, "lai dzelzceļš pietur Rīgā", bet Ģirts mani pārsteidza, bilstot, ka labāk jau lai to darot... Gagarins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu