Vokers: Regbistiem ir milzīgi uzlabojumi spēles izpratnē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Garijs Vokers
Garijs Vokers Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas regbija izlases galvenais treneris anglis Garijs Vokers pirms Eiropas pirmās konferences Ziemeļu zonas divām spēlēm ar Ungāriju un Zviedriju uzteica regbistu panākto progresu kopš pavasara spēlēm un nosauca nākamo maču Budapeštā par labu testu komandai.

Ar spēli 12.oktobrī Budapeštā Latvijas regbisti atklās Eiropas pirmās konferences Ziemeļu zonas sacensības, kurās tie atgriezušies pēc sezonas prombūtnes līgu zemāk.

"Sestdien Budapeštā, kur spēlēs vīriešu izlase, Ungārijas regbijam tiks svinēta 50 gadu jubileja," papildu intrigu pirmajam mačam preses konferencē pirms turnīra sākuma piešķīra Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Aivars Pilenieks. "Turklāt notiks jauna regbija stadiona atklāšana. Mums oktobrī vēl bija paredzēti vietējie mači, un mēs gribējām spēlēt novembrī, taču ungāri noteikti gribēja aizvadīt šo spēli oktobrī. Kā mājiniekiem viņiem bija priekšroka datuma izvēlē."

Otrā spēle 26. oktobrī ar zviedriem notiks Slokas stadionā. "Stadions pierādījis sevi kā moderns un mājīgs. Vairākas spēles tur aizvadījis Jūrmalas regbija klubs," izvēli skaidro Pilenieks. "No rīta notiks Pasaules kausa pusfināls, bet plkst.15 - spēle ar zviedriem. Līdz šim ar Zviedriju mači ritējuši ar mainīgām sekmēm. Cerams, ka šoreiz saule spīdēs mums."

Gada sākumā izlases galvenā trenera postenī Krievijas speciālistu Sergeju Lisko nomainīja Anglijas treneris Garijs Vokers.

"Pirmkārt, vēlos pateikties LRF, ka atstāja mani amatā pēc uzvarām divās pēdējās Eiropas otrās konferences Ziemeļu zonas spēlēs pār Dāniju un Norvēģiju," runu preses konferencē sāka britu treneris. "Iekļūšana augstākā grupā maina mērķus. Šobrīd rūpīgi analizējam iepriekšējās trīs Ungārijas spēles. Kaut arī Ungārija šī cikla ievadā ar 0:64 atzina Čehijas pārākumu, pretinieki ir spēcīgi grupas cīņā."

"Pavasarī, stājoties amatā, bez uzvarām pār Dāniju un Norvēģiju svarīgs uzdevums bija arī jauno spēlētāju pieredzes vairošana," par papildu uzdevumiem runā Vokers. "Šo mērķi mēģināsim sasniegt, taču neaizmirsīsim arī par iespēju nostiprināties pirmajā divīzijā un cīņu nākotnē arī par vietu vēl augstākā grupā. Šajā ciklā tas visticamāk nenotiks, jo Čehija izskatās ļoti spēcīga ar daudziem pusprofesionāliem spēlētājiem sastāvā, bet Ungārija mums būs labs tests. Arī mentāli gatavojam komandu tam, ka pretinieki būs īpaši noskaņojusies, jo viņiem tie būs lieli svētki."

"Pirmajos divos mačos manā vadībā pavasarī redzēju spēlētāju vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes, labāk saprast regbiju. Strādājām pie tā, lai vīri laukumā pieņemtu gudrākus lēmumus," mācību procesu izceļ treneris. "Īpaši viņiem video rādīju spēles ar Dāniju pirmās desmit minūtes, kad spēles plāns tika pildīts ideāli. Veicām divus piezemējumus, un spēle pēc būtības bija beigusies. Šajās minūtēs Latvijas izlase rādīja, iespējams, savu visu laiku labāko sniegumu."

Vokers ir gandarīts arī ar pēdējo iepriekšējās sezonas spēli, kas vispirms no Oslo centra tika pārcelta uz pilsētu 90 kilometru attālumā, kur no ģērbtuvēm līdz laukumam bija jāiet 15 minūtes un kur laukumam nebija labākais segums. Tajā nedēļas nogalē vairāki "Miesnieku" kluba spēlētāji bija turnīrā Amsterdamā, un laukumā laidām debitantus. Pēc puslaika rezultāts bija neizšķirts - 13:13, bet otrajā puslaikā veicām trīs skaistus piezemējumus un ieguvām arī bonuspunktu par četru piezemējumu veikšanu mačā."

Spēles plāns ir arī pirms mača ar Ungāriju. "Spēlētājiem tas jau ir nosūtīts, un viņi zina, kā spēlēsim. Galvenais būs, vai spēsim to pildīt visas 80 minūtes," saka britu speciālists, kurš uzsver arī profesionālāku pieeju nekā iepriekš. "Esam centušies padarīt maksimāli profesionālāku arī gatavošanos spēlēm, te pieskaitot arī ārsta klātbūtni. Nedrīkst aizmirst, ka regbijs ir spēle 15, nevis desmit cilvēkiem, vēlamies, lai puiši laukumā skatās plašāk. Iepriekš viņiem tika pateikts, ko darīt, bet, kad šāda situācija laukumā izveidojās, regbisti nespēja pieņemt pareizo lēmumu. Ļaujam domāt spēlētājiem pašiem."

Labs piemērs Latvijas regbistiem ir pašlaik notiekošā Pasaules kausa izcīņa regbijā: "Lieku Pasaules kausa mačus salīdzināt ar mūsu spēles plānu. Mēs tik labi nespēlējam, taču Pasaules kausā spēles struktūra ir tā pati. Atšķirība ir tā, ka Pasaules kausā kādu darbību spēlētāji veic divās sekundēs, mums tas prasa piecas sekundes. Tomēr zinām, ka varam to paveikt. Treneru uzdevums ir šo laiku saīsināt," savu domu gājienu izklāsta Vokers.

Viņš uzsver, ka viņa vadībā pirmais treniņš pie Latvijas izlases stūres bija vien 17. martā, bet "ir milzīgs uzlabojums spēles izpratnē. Puiši tagad uz spēlēm skatās pavisam citādāk. Visu cieņu visiem Latvijas izlases spēlētājiem, viņi tiešām vēlas mācīties un būt labāki."

Galvenā trenera palīgs Kristaps Staņa piebilda, ka, "lai arī sagatavošanās cikls bija īss, svarīgi bija iespējami mazāk zaudēt spēlētājus no pavasara cikla. Ir izdevies vienoties ar viņiem par darba turpināšanu izlasē. Klāt nācis Vladislavs Šagins, kas jau ir spēlējis valstsvienībā, kā arī Toms Asejevs, kas ikdienā ar regbiju nodarbojas Anglijā. Abi pievienosies komandai jau Budapeštā. Ungārijai ir laba pirmā līnija ar spēka spēli. Tāpēc pēc iespējas ilgāk mums jākontrolē bumba, neļaujot ungāriem veidot viņu spēli."

"Šoreiz var nākties spēlēt bez Deividsoniem, kas labi iekļāvās komandā pavasarī," skaidro Staņa. "Divi no viņiem ir traumēti, trešajam nav iespējas pievienoties pirmajā spēlē. Ļoti ceram, ka viņš būs otrajā. Tomēr pamatakcents ir uz vietējiem spēlētājiem. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc izlasē nav arī Ulda Saulītes un Jurija Baranova. Turklāt no iepriekšējām sarunām varēja saprast, ka klubs ļoti nevēlas viņus atbrīvot. Šobrīd Krievijā sākas sezona, kas prasa darbību klubā. Garijaprāt, mums ir stabils sastāvs, ar ko strādāt. Turpināsim attīstīt vietējos spēlētājus, kas spēlēs vietējā čempionātā."

Iepriekšējā sezonā šajā grupā uzvarēja un grupu augstāk pakāpās Ukraina, kuras vietā šosezon ir Čehija. Otrā finišēja Zviedrija, trešā - Luksemburga un ceturtā - Ungārija.

Nākampavasar 18.aprīlī būs jāviesojas pie Čehijas, kas iepriekšējā sezonā spēlēja līgu augstāk, bet 2.maijā tiks uzņemta Luksemburga.

Trešdien tika paziņots arī Latvijas izlases sastāvs mačam Budapeštā: Guntis Cirša ("Miesnieki"), Ingus Aivars ("Eži") , Toms Asejevs ("Warfedare"),  Māris Streikišs ("Eži"), Edgars Poļikevičs ("Livonia"), Emīls Balodis ("Miesnieki"), Janeks Taškāns ("Livonia"), Ainārs Bērziņš ("Livonia"), Elmārs Šefanovskis ("Miesnieki"), Ruslans Kotļevs ("Eži") , Ivo Kapiņš ("Livonia"), Dāvis Bajārs ("Fēnikss") , Krists Krūskops ("Miesnieki"), Vigo Valdavs ("Livonia"), Juris Iesalnieks ("Miesnieki"), Vladislavs Šagins ("Monselice ASD"), Gundars Grieķis ("Livonia"), Māris Robežnieks ("Miesnieki"), Adrians Lovkins ("Fēnikss"), Roberts Miksons ("Livonia"), Valters Raņķis ("Livonia"), Kristaps Bērze ("Sigulda"), Roberts Brikmanis ("Livonia").

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu