Kivlenieks: Nekad neaizmirsīšu savu pirmo NHL spēli (109)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Matīss Kivlenieks
Matīss Kivlenieks Foto: AFP/SCANPIX

Matīss Kivlenieks nekad neaizmirsīs savu pirmo spēli Nacionālajā hokeja līgā (NHL), podkāstā "Pipeline" pastāstīja Latvijas vārtsargs, kurš pārstāv Kolumbusas "Blue Jackets" komandu.

Kivlenieks šosezon kļuva par piekto Latvijas hokeja vārtsargu, kurš aizvadījis kaut vienu spēli NHL. Iepriekš to paveica Artūrs Irbe, Pēteris Skudra, Kristers Gudļevskis un Elvis Merzļikins, kurš arī šosezon piedzīvoja NHL debiju.

"Hokeju sāku spēlēt trīs vai četru gadu vecumā. Devos uz brālēna treniņu. Pēc tam vecākiem teicu, ka vēlos spēlēt hokeju. Piecu gadu vecumā pievērsos vārtsarga pozīcijai," pastāstīja Kivlenieks.

"Tolaik visi vēl mācījās slidot, nebija neviena vārtsarga. Vienu dienu treneris prasīja, vai vēlos būt vārtsargs. Teicu - kāpēc ne? Pamēģināju, un kopš tā laika esmu vārtsargs," atceras Latvijas hokejists.

Kivleniekam tika vaicāts, vai Latvijā hokejs ir populārs. Viņš atzīmēja, ka arvien vairāk Latvijas jaunie hokejisti dodas spēlēt Ziemeļamerikas junioru līgās, lai mēģinātu nokļūt NHL.

"Jā, mājās hokejs ir ļoti populārs. Ar katru gadu tas kļūst vēl populārāks. Arvien vairāk spēlētāju dodas spēlēt otrpus okeānam. Tagad vairāki puiši sasnieguši NHL," sacīja Kivlenieks.

Patlaban 23 gadus vecais Kivlenieks augot skatījās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) spēles, bet NHL viņš apskatīja spēļu labākos momentus un sekoja līdzi konkrētiem spēlētājiem. 

"Es biju NHL fans. Katrs bērns, kurš spēlē hokeju, sapņo nokļūt NHL. Augot vairāk televīzijā iznāca skatīties KHL, bet NHL skatījos labākās epizodes un sekoju līdzi mīļākajiem spēlētājiem."

NHL vārtsargi, kuriem Kivlenieks savulaik pastiprināti sekoja līdzi, ir zviedrs Henriks Lundkvists, soms Peka Rinne un arī krievs Sergejs Bobrovskis, kurš iepriekš vairākus gadus spēlēja tieši "Blue Jackets".

Kivlenieks uz Ziemeļameriku pārcēlās 17 gadu vecumā. Viņam palīdzēja Latvijas hokeja treneris Kārlis Zirnis, kurš ikdienā strādā Aļaskas Universitātes hokeja komandā "Fairbanks".

"Man vienmēr bija mērķis nokļūt NHL. Viens no veidiem, kā tur nokļūt, bija doties šurp [uz Ziemeļameriku], spēlēt junioros un pamazām tiekties augšup," teica Kivlenieks.

Zirnis palīdzēja Kivleniekam piedalīties atlases treniņos, pēc kuriem latviešu vārtsargs pievienojās junioru komandai Minesotā.

"Tās bija lielas pārmaiņas, turklāt manas angļu valodas prasmes nebija sevišķi labas. Vēlāk atraisījos, mana angļu valoda kļuva labāka. Arī laukums šeit ir mazāks, bet pieradu pie tā."

2016./17. gada sezonā Kivlenieks tika atzīts par Savienoto Valstu hokeja līgas (USHL) labāko vārtsargu un arī labāko spēlētāju. Tā ir labākā junioru hokeja līga ASV. Pēc sezonas parādījās interese no NHL klubiem.

"Jā, togad NHL komandas bija ieinteresētas. Tad viss mainījās. Tā bija ļoti laba sezona. Sasniedzām finālu, kurā diemžēl piedzīvojām zaudējumu papildlaikā. Tā man bija izlaušanās sezona."

Jāpiebilst, ka par "play-off" turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Latvijas hokeja uzbrucējs Eduards Tralmaks, kurš finālā guva vienus vārtus un palīdzēja savai komandai ar 2:1 uzveikt Kivlenieka vienību.

"Bija vēl pāris komandas, kas interesējās par mani. "Blue Jackets" bija visvairāk ieinteresēta. Runājot ar komandas pārstāvjiem, es sapratu, ka tā man ir īstā vieta," atminas Kivlenieks.

2017./18. gada sezonā Kivlenieks sāka spēlēt "Blue Jackets" fārmklubā Klīvlendas "Monsters", kas sacenšas Amerikas Hokeja līgā (AHL).

"Tās bija lielas pārmaiņas. Tu vairs nespēlē pret junioriem, bet gan pret profesionāļiem. Spēle ir daudz ātrāka, spēlētāji ir gudrāki. Pielāgošanās prasīja laiku."

Trešo sezonu spēlējot AHL čempionātā, Kivlenieks sagaidīja iespēju debitēt NHL, kad traumu guva "Blue Jackets" pirmais vārtsargs soms Jonass Korpisalo. Pirmo reizi vēsturē NHL kluba rīcībā sezonas gaitā bija divi Latvijas vārtsargi.

"Domāju par to, ka man jābūt gatavam un jādara savs darbs. Nemelošu, biju nedaudz satraucies," atceras Kivlenieks, kurš par iespēju debitēt NHL uzzināja no "Blue Jackets" komandas vārtsargu trenera.

"Par spēlēšanu man paziņoja Menijs Legasī. Biju nervozs, taču centos nesatraukties un spēlēt savu spēli. Kad ripa tika nomesta un sākās spēle, par visu aizmirsu un vienkārši spēlēju hokeju."

Kivlenieks debiju NHL piedzīvoja 19. janvārī Ņujorkā, palīdzot "Blue Jackets" ar rezultātu 2:1 pārspēt "Rangers". Latvijas vārtsargs spēlēja teicami, atvairot 32 pretinieku metienus (96,9%).

"Tas bija lieliski. Protams, pirmo spēli nekad neaizmirsīšu. Ir grūti aprakstīt tā brīža sajūtas - ir daudz prieka, pozitīvu emociju. Saņēmu daudz apsveikumu, kurus paguvu apskatīt tikai tad, kad bijām jau lidmašīnā."

Kivlenieks kopumā savā NHL debijas sezonā līdz šim piedalījies sešos mačos, vidēji spēlē ielaidis 2,95 vārtus un atvairījis 89,8% metienu.

"Tā ir milzīga pieredze. Jo vairāk maču spēlē, jo komfortablāk jūties. Liels nopelns ir Menijam, kurš man palīdzēja progresēt."

Kad koronavīrusa pandēmijas dēļ NHL sezona tika pārtraukta, Kivlenieks pirmo mēnesi pavadīja savā dzīvoklī Klīvlendā.

"Pēc tam mums pateica, ka varam atgriezties, lai gatavotos sezonas turpinājumam. Viesojos pie Menija un trenējos."

Brīvajā laikā perspektīvais hokeja vārtsargs skatās filmas un spēlē golfu. Kivlenieks golfu mēdz spēlēt arī kopā ar Merzļikinu.

"Tā ir grūta, bet jautra spēle. Mēs ar Elvi vēl mācāmies spēlēt, abi esam amatieri. Abi sākām mācīties vien pagājušajā vasarā."

AHL sezona ir noslēgta, bet NHL čempionātā plānots turpinājums. Kivlenieks mazās grupās trenējas kopā ar "Blue Jackets" komandu.

Kivlenieks neslēpj prieku, ka treniņi ir atsākušies. "Tas ir perfekti. Ir grūti būt prom no laukuma tik ilgu laiku. Būt atpakaļ uz ledus kopā ar puišiem ir lieliski."

Komentāri (109)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu