"Riga FC" uzskata, ka RFS un FK "Liepāja" pārspēle jāaizvada ātrāk

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga FC" futbolisti
"Riga FC" futbolisti Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Latvijas čempionvienība futbolā "Riga FC" uzskata, ka RFS un FK "Liepāja" pārspēle, kas paredzēta 25. novembrī, jāaizvada ātrāk - pirms pēdējām divām kārtām "Optibet" virslīgas 2020. gada sezonā, klubs informēja portālu TVNET, atsūtot ģenerāldirektora Aleksandra Proņina vēstuli.

Sestdienas, 17. oktobra, "Optibet" virslīgas čempionāta spēle FK "Liepāja" - RFS pēc tiesnešu lēmuma tika pārtraukta spēles 66. minūtē tehnisku iemeslu dēļ - nepietiekams apgaismojums stadionā. Laukuma saimnieki liepājnieki tobrīd atradās vadībā ar rezultātu 1:0.

Tika nolemts nozīmēt jaunu spēles datumu "Optibet" virslīgas čempionāta spēlei starp FK "Liepāja" un RFS komandām - Liepājā, 25. novembrī, plkst. 13.00, spēli sākot no pirmās minūtes. FK "Liepāja" gan pieprasījusi piešķirt RFS tehnisko zaudējumu par nepabeigto spēli.

Savas pretenzijas ir arī Latvijas čempionvienībai "Riga FC", kas pieprasījusi spēli pārcelt uz laiku pirms virslīgas čempionātā tiek sākta izspēle sezonas pēdējās divās kārtās. Pirmspēdējā kārta paredzēta 22. novembrī (plkst. 13.00), bet pēdējā - 29. novembrī (plkst. 12.30).

"Virslīgas divās pēdējās spēļu kārtās tiek noteikts galīgais vietu sadalījums turnīra tabulā. Šo kārtu spēļu norise vienā laikā noteikta tādēļ, lai komandas nebūtu informētas par citu spēļu iznākumu, un lai šo spēļu iznākums nevarētu ietekmēt komandu sniegumu," paziņojumā norāda "Riga FC".

"Šādā veidā tiek nodrošināta godīgas spēles principa ievērošana. Šādu praksi FIFA ir ieviesusi pēc 1982. gada Pasaules kausa izcīņas spēles starp Rietumvācijas un Austrijas izlasēm. Šajā spēlē komandas, zinot iepriekšējo spēļu rezultātu, acīmredzami apzināti uzrādīja nesportisku sniegumu, lai panāktu Alžīrijas komandas nenokļūšanu nākamajā raundā, kas bija izdevīgi gan Rietumvācijas, gan Austrijas izlasei. Futbola pasaulē šis gadījums pazīstams kā "Disgrace of Gijon"," savā vēstulē pauž Latvijas čempioni.

"Acīmredzami, ka šī principa realizācijai ir arī nepieciešams, lai pilnīgi visu iepriekšējo kārtu spēļu rezultāti būtu zināmi līdz brīdim, kad tiek sākta priekšpēdējā virslīgas spēļu kārta. Tikai tā var nodrošināt virslīgas čempionāta norisi atbilstoši godīgas spēles principam, kura ievērošanu visas ar sportu saistītajās jomās nosaka Sporta likuma 3. panta 2) punkts," turpina "Riga FC".

"Ja visas iepriekšējo kārtu spēles netiek izspēlētas līdz brīdim, kad tiek uzsākta priekšpēdējās kārtas spēļu izspēle, tad komandām var rasties faktiskas priekšrocības vai, gluži otrādi, tās var tikt nostādītas neizdevīgā pozīcijā. Konkrētajā gadījumā, 22. kārtas spēles izspēle pēc 26. kārtas spēļu izspēles ir pretrunā ar tiem būtiskajiem apsvērumiem, kuru dēļ virslīgas reglamentā pastāv noteikums, ka divu pēdējo virslīgas spēļu kārtas notiek vienlaicīgi."

"Riga FC" pārstāvji uzskata, ka - ja kādas kārtas izspēle nav pabeigta līdz priekšpēdējās kārtas spēļu sākumam, tad šī priekšpēdējā kārta nevar tikt uzskatīta par priekšpēdējo.

"Līdz ar to, nosakot 22. kārtas spēli pēc 26. kārtas spēļu norises, 26. kārtas spēles nevar uzskatīt par priekšpēdējās kārtas spēlēm. Līdz ar to šāds spēļu norises plāns arī formāli neatbilst Reglamenta 8.3. punkta noteikumiem."

"Riga FC" uzsver, ka RFS pretendē uz 1. vietu 2020. gada Latvijas virslīgas čempionātā, savukārt FK "Liepāja" pretendē uz vietu, kura nodrošinātu dalību Eiropas līgā nākamajā sezonā.

"Ņemot vērā šīs likmes, ir īpaši svarīgi nodrošināt, lai virslīgas spēles ar šo komandu līdzdalību tiktu izspēlētas tādā kārtībā, par kuras atbilstību virslīgas reglamentam un godīgas spēles principiem nav ne mazāko šaubu."

Par labāko situācijas risinājumu "Riga FC" uzskata 22. kārtas pārcelto spēli starp FK "Liepāja" un RFS komandām izspēlēt pirms 2020. gada 22. novembra.

"Riga FC" aicina kompetentās Latvijas Futbola federācijas institūcijas un amatpersonas atcelt LFF Virslīgas organizācijas komitejas 2020. gada 19. oktobrī pieņemto lēmumu par FK "Liepāja" un RFS komandu spēles datuma noteikšanu 2020. gada 25. novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu