Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: čempions - zināms, "bronza" - vēl brīva

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valmiera FC/Facebook

Kad tika rakstītas šīs rindas, vēl nebija zināms, vai Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionāts beigsies 29. novembrī, - iespējams, ka tas ir jau beidzies… Dažās futbola komandās pēkšņi parādījās jauns nepieteikts "spēlētājs" - Covid-19.

Viena nepabeigtā un divas pārceltās spēles tika aizvadītas, tika noskaidrots titula ieguvējs, taču jautājumi vēl paliek - gan par bronzas medaļām un pēdējo ceļazīmi uz Eiropas kausiem, gan par vietas saglabāšanu virslīgā. Vispirms - par futbola laukumos notikušo.

Daudz šķēpu tika lauzts strīdos par FK "Liepāja" un RFS komandas nepabeigto 22. kārtas spēli, kurā liepājnieki bija vadībā ar 1:0, taču 67. minūtē spēle tika pārtraukta strāvas problēmu dēļ (vienā laukumā galā kļuva gandrīz vai tumšs). Galu galā tika pieņemts lēmums nevis aizvadīt atlikušās minūtes, bet gan sākt spēli no jauna, kas nebija taisnīgi attiecībā pret Liepājas komandu. Liepājas komandai tas noteikti bija papildu stimuls uzvarēt pretinieku, kuram turklāt šosezon divreiz bija zaudēts ar 2:5 un 0:3.

Runā, ka bija vēl arī materiāls stimuls arī no "Riga FC" puses, kas RFS neveiksmes vai kaut neizšķirta gadījumā trešo gadu pēc kārtas kļūtu par čempionu. Iespējams, ka tāds stimuls bija, iespējams, ka tas nav īsti labi, taču - no otras puses - neviens nevienu neuzpērk, lai tas zaudētu. Gluži otrādi - lai sekmētu aizraujošu spēli.

Anatolijs Kreipāns

Tamlīdzīgas runas par "naudas koferi" no ieinteresētās trešās puses komandai, kurai vairs it kā neko nevajag, dzird jau kopš pirmā čempionāta pēc neatkarības atjaunošanas. Neviens tikai tos "naudas koferus" nav redzējis (tas nenozīmē, ka tādu nebija un nav), un šajā gadījumā tamlīdzīgas runas ir arī pilnīgi liekas - "Riga FC" pelnīti trešo gadu pēc kārtas kļuva par čempioni.

Savukārt Liepājas komanda gan mačā pret RFS - 1:0, gan vēlāk pārceltajā spēlē ar FK "Valmiera" - 1:1 - apliecināja, ka Latvijas kausa iegūšana nav pielikusi punktu sezonai, ka ne velti komanda tik pārliecinoši aizvada turnīra otro pusi (FK "Liepāja" pēdējās 12 spēlēs zaudēja tikai divas reizes, bet uzvarēja 6 reizes) un ka pašcieņa komandā ir augstāka par pragmatisku aprēķinu. Jācer, ka tā tas būs arī atlikušajās divās spēlēs mājās ar FK "Tukums 2000/TSS" un Jelgavā - kas zina, kā tad beigsies spēkošanās par bronzas godalgām...

Jau pieminētajā spēlē starp Liepājas un Valmieras komandām emociju vētru izraisīja uz viesu vārtiem piešķirtais 11 m soda sitiens, ar ko mājinieki panāca 1:1 (plus vēl pirms tam netika atzīti valmieriešu gūtie vārti, kas emociju katlu tikai uzkarsēja). No tās vietas, no kurienes epizode ir nofilmēta, nav iespējams pilnīgi nešaubīgi pateikt - bija vai nebija pārkāpums. Apšaubāms tas tiesneša lēmums jau izskatās gan, bet… Te drīzāk ir runa nevis par tiesneša lēmumu, bet gan par to, kāpēc uz tik svarīgu un pat lielā mērā izšķirīgu spēli tiek nozīmēts viens no vismazāk pieredzējušajiem virslīgas tiesnešiem (Artūram Vītoliņam līdz šai sezonai bija tikai divas virslīgas spēles galvenā tiesneša lomā un nebūt ne pārliecinoša tiesāšana šosezon).

Var saprast Valmieras puses sašutumu (komanda redzēja epizodi no otras puses un droši vien redzēja to citādāku, un te jau būtu jautājumi galvenā tiesneša asistentam), jo šis neizšķirts - ja čempionāts turpināsies - vēl vairāk sašķobīja valmieriešu trešo vietu turnīra tabulā. Taču ne tikai tas - pēdējās 7 spēlēs Valmieras komanda ir guvusi tikai vienu uzvaru (5:0 pār Tukuma komandu), bet 4 reizes spēlējusi neizšķirti un divreiz zaudējusi. Izlaida uzvaru valmierieši arī iepriekšējā spēlē Jelgavā - 2:2 (abus vārtus jelgavniekiem guva viens no Valmieras komandas pagājušās sezonas līderiem Aleksejs Grjaznovs, tādējādi atgādinādams par sevi nevis ar vārdiem, bet ar darbiem). FK "Ventspils" atpaliek no Valmieras komandas par diviem, bet FK "Liepāja" - par 5 punktiem.

Valmierai vēl jāspēlē mājās ar BFC "Daugavpils" un viesos ar FK "Metta", bet ventspilniekiem ir spēles ar FK "Metta" mājās un čempionus "Riga FC" viesos. Tieši situācija cīņā par bronzas godalgām mudina tomēr pabeigt turnīru futbola laukumos nevis padoties "nepieteiktajam spēlētājam" Covid-19.

Arī turnīra tabulas lejasgalā vismaz teorētiski vēl nav viss skaidrs - FK "Metta" apsteidz tukumniekus tikai par diviem punktiem, bet Daugavpils komanda ir priekšā 9. vietai (pārspēles) par 4 punktiem. Metiešiem vēl jāspēlē Ventspilī un mājās ar Valmieru, bet tukumniekiem - Liepājā un mājās ar RFS. Sezonas beigās komandām mēdz būt stipri atšķirīgi stimuli (vai tādu var nebūt vairs vispār), tā ka viss vēl var notikt.

"Riga FC" un RFS komandās nav, kas spēlē? Ir taču dublieru komandas un - izņēmuma kārtā - var pabeigt sezonu ar tiem. Par vēlmi jau tagad likt punktu turnīram straujo saslimšanu kontekstā dažās komandās (arī attiecībā uz 1. līgas vicečempionu FK "Auda") un kāda kluba īpašu aktivitāti šajā ziņā arī klīst dažādas runas, taču lai šīs sazvērestības teorijas pagaidām paliek malā… Pirmdien visās virslīgas komandās tika veikti Covid-19 testi. Sagaidīsim rezultātus un tad runāsim tālāk.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu