Negaidītais UFC čempions Blakovičs (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Jans Blakovičs
Jans Blakovičs Foto: Ekrānšāviņš no video

Gaidāmajā nedēļas nogalē UFC 259 cīņu šovā Polijas jauktās cīņas mākslas (MMA) zvaigzni Janu Blakoviču gaida karjeras grūtākā cīņa pret Izraelu Adesanju, kuru vidējā svara kategorijā (līdz 83,9 kg) nevienam cīkstonim vēl nav izdevies pieveikt. Vai Blakovičs spēs nosargāt savu titulu 93 kilogramu divīzijā pret šķietami neuzvaramo UFC superzvaigzni Adesanju? 

Polis līdz šim brīdim karjerā bieži ir apklusinājis kritiķus.

Vai tas izdosies arī šoreiz?

"To stundu bija vērts gaidīt..." atceras Blakovičs. Jana tēvs vienmēr atrada veidu, kā saviem zēniem ik nedēļu sarūpēt bundžiņu "Pepsi". Polijas MMA zvaigzne vienmēr bērnībā bija pieticīgs un neizsakāmi pateicīgs, vēsta "The Athletic". 

Pārņem sirreālas sajūtas, ka Janam izdevies kļūt par UFC čempionu. Daudzi šā sporta veida apskatnieki atzīst, ka šis viņiem ir viens no lielākajiem pārsteigumiem. Patiešām tas ir stāsts, ka nekādu neveiksmju dēļ nevajag padoties.

Neviens nedomāja, ka cīnītājs, kurš zaudēja četrās no pirmajām sešām cīņām UFC, kādu dienu spēs kļūt par čempionu. Tikai 36 gadu vecumā Blakoviču sāka uztvert par īstu pretendentu uz UFC jostu. Tādi pavērsieni parasti notiek Holivudas filmās, ka cīkstonis 37 gadu vecumā izcīna titulu.

"Visi domāja, ka es esmu traks, kad teicu, ka kādu dienu kļūšu par čempionu. Tas prasīja 14 gadus, bet Jana vārds ir ierakstīts UFC vēsturē," sacīja polis. 

Viņam bija 6 gadi, kad valstī sākās revolūcija. Blakovičs no bērnības daudz neatceras. MMA zvaigzne saka, ka viņam noteikti bija vieglāka bērnība nekā vecākiem, jo valstī vairs nebija tik stingrs režīms. Mēs brīvi varējām spēlēt futbolu ar draugiem. Skolā bieži iesaistījos dažādos kautiņos un darīju visādas muļķības. Bieži devāmies pāri robežai uz Čehijas veikaliem. Galvenais iemesls bija tas, ka degvīns kaimiņvalstī maksāja daudz lētāk.

Bērnībā viņš gribējis kļūt par karavīru. "Tāpat kā Rembo," saka Blakovičs. Šos sapņus par dienēšanu armijā "izbojāja" izcilais MMA treneris Igors Vovčančins (Igor Vovchanchyn). Sākumā Jans par šo sporta veidu nezināja neko, tas bija viņam kaut kas pilnīgi jauns.

"Polijā nebija MMA," norāda Blakovičs. "Un nebija iespējas nopelnīt iztiku ar MMA."

Jauktā cīņas māksla tajā brīdī nebija populārs sporta veids, bet viņš gribēja karjeru cīņas sportā. Viņš pameta santehniķa darbu un meklēja iespējas nodarboties ar šo sporta veidu. Beidzot viņam izdevās atrast 50 kilometru attālu sporta klubu, kur pievērsties cīņas mākslai.

Neviens nesaprata, ko viņš dara. Vai viņš iznieko savu dzīvi?

"Es atceros, kāds puisis man teica: "Tu to nekad nespēsi, tā naudu nav iespējams nopelnīt"," stāsta Jans. "Nekādā gadījumā. Es jums neticu. Es jums un visiem pierādīšu, ka jūs kļūdāties," atbildējis polis. Dienas Janam pagāja trenējoties, bet naktis - strādājot, lai noturētu "galvu virs ūdens".

Polis jauktajā cīņas mākslā debitēja 20 gadu vecumā (2004. gadā) cīņu turnīrā Varšavā. Polijas MMA entuziasti gribēja iepazīstināt savu nāciju ar MMA. "Visi domāja, ka būris domāts suņiem un ka cilvēki nevar tur cīnīties," atceras viens no turnīra organizatoriem. "Lielākā daļa cilvēku domāja, ka cīnās līdz nāvei."

Tajā laikā daudzi Polijas līdzjutēji un MMA apskatnieki uzskatīja, ka Janam ir tāls ceļš līdz UFC organizācijai, tomēr 2014. gadā viņš saņēma līgumu no UFC. "Polijas auditorija pēc tam, kad viņš divas vai trīs reizes zaudēja UFC, teica "ak, šīs ir beigas" - atceras viens no MMA apskatniekiem. "Viņš nav gatavs īstām pirmās klases cīņām." Blakovičs zaudēja četrās no pirmajām sešām astoņstūra cīņām. Pēc zaudējuma Korijam Andersonam 2015. gadā polim bija ļoti zema motivācija. "Pēc šīs cīņas viņš domāja, ka varbūt šis līmenis viņam ir par augstu," stāsta viņa sieva Dorota Jurkovska (Dorota Jurkowska). Varbūt visiem skeptiķiem Jana karjeras sākumā bija taisnība.

Polijas MMA cīkstonis saka - kāda grāmata ("Awaken the Giant Within") pilnībā mainījusi viņa dzīvi. To izlasījis, Jans kļuva par pilnīgi citu cīkstoni un sāka savus pretiniekus ar nokautu "aizsūtīt uz ēnu valstību".

Bez grāmatas polis izceļ vēl vienu būtisku lietu, kas mainīja viņa karjeru. Blakovičs 2017. gadā Varšavas mežā, pastaigājoties ar saviem suņiem, pamanīja kokā pakārušos vīrieti. Viņš izsauca likumsargus. Policists pavaicāja, vai Jans paņems pašnāvnieka virves gabalu - esot vecs poļu mīts, ka tāda virve varot nest veiksmi atradējam. Jans atgriezās mežā un paņēma mazu gabaliņu virves.

2020. gada septembrī Blakovičs uzvarēja amerikāni Dominiku Rejesu un kļuva par UFC čempionu 93 kilogramu divīzijā, un medijos ļoti populāra kļuva ziņa par virves gabalu.

Ceļš līdz UFC titulam bija grūts un garš. Lielākā daļa būtu atteikušies, bet ne Polijas sporta zvaigzne Blakovičs. Pēc viņa teiktā, ir patīkami, ka kulminācijas brīdis ir tik vēlu viņa karjerā. Ja viņš 25 gadu vecumā būtu ieguvis UFC jostu, kas zina, kādā virzienā viņa dzīve būtu pavērsusies.

"Viņš šobrīd ir viens no populārākajiem cilvēkiem Polijā," saka Blakoviča labs draugs. "Bet ir starpība starp popularitāti un cieņu. Polijā ir daudz populāru cilvēku, taču viņi netiek godāti. Ieraugot cilvēku uz ielas, jums vienkārši šķiet, ka skatāties televīzijas šovu. Bet Janam ir popularitāte un cieņa. Un tas ir kaut kas patiešām unikāls."

"Es pierādīju visiem, kuri neticēja, ka viņi kļūdās," pauž cīkstonis. "Man tas ir kā amerikāņu sapnis. Ja jūs kaut kam ticat un ieguldāt smagu darbu, tad viss ir iespējams."

"Es vienkārši priecājos," viņš saka. "Tāpēc, ka zinu, ka man ir trīs, varbūt vēl četri gadi, lai cīnītos, un tad tas būs beidzies. Es to zinu. Tāpēc esmu priecīgs, ka pēdējos cīņas gados esmu čempions."

Janam Blakovičam šo svētdien plkst. 5:00 pēc Latvijas laika būs savs tituls jāaizstāv pret jaunzēlandieti Izraelu Adesanju.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu