FIFA nesodīs Norvēģijas futbolistus, kuri vērš uzmanību uz cilvēktiesību pārkāpumiem Katarā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Norvēģijas futbolisti
Norvēģijas futbolisti Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) nesodīs Norvēģijas futbolistus, kuri vērsuši uzmanību uz cilvēktiesību pārkāpumiem Katarā, kur notiks 2022. gada Pasaules kausa izcīņa.

Norvēģijas futbola izlase trešdien izbraukumā ar rezultātu 3:0 (2:0) pārspēja Gibraltāru, ar panākumu sākot 2022. gada PK kausa izcīņas kvalifikāciju.

Vieni no Latvijas izlases pretiniekiem ceturtdien bija tērpušies T-kreklos, uz kuriem bija vēstījums angļu valodā - "cilvēktiesības laukumā un arī ārpus tā."

Norvēģijas futbolistu vēstījums adresēts cilvēktiesību pārkāpumiem Katarā, kur paredzēts nākamais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs.

FIFA gan nesodīs Norvēģijas futbolistus. "Mēs ticam runas brīvībai un futbola spēkam labajos darbos."

Jau vēstīts, ka britu izdevums "The Guardian" februārī nāca klajā ar pētījumu, ka Pasaules kausa projekts Katarā prasījis vairāk nekā 6500 viesstrādnieku dzīvību

Kopš 2010. gada decembra, kad Katara ieguva tiesības rīkot turnīru, miruši tūkstošiem viesstrādnieku no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas un Šrilankas. Saskaņā ar ziņojumu, vidēji nedēļā miruši 12 cilvēku.

Mirušo skaits gan esot ievērojami lielāks, jo nav uzskaitītas Filipīnu un Kenijas viesstrādnieku bojāejas. Šo valstu strādnieki veido lielu daļu no kopējā nodarbināto skaita. 

Mirušo viesstrādnieku valstspiederība ("The Guardian" aplēses februārī):

Indija: 2711

Nepāla: 1641

Bangladeša: 1018

Pakistāna: 824

Šrilanka: 557

Katarā dzīvo mazāk nekā trīs miljoni iedzīvotāju. Šī valsts nodarbina aptuveni divus miljonus viesstrādnieku. 

Nāves cēloņi visbiežāk ir elektrotraumas, kritiens no liela augstuma un pašnāvības. Lielākā daļa nāves gadījumu tiek reģistrēti kā "dabiski".

Gatavojoties Pasaules kausam, Katara ir uzbūvējusi vai vēl būvē septiņus jaunus stadionus, tostarp ceļus, viesnīcas un lidostu.

Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs 2022. gadā Katarā paredzēts no 21. novembra līdz 18. decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu