Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Pirmais iegūtais punkts, pirmie zaudētie punkti, pirmā atkāpšanās no amata

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Normunds Uldriķis (pa abi), Antonijs Černomordijs (pa kreisi)
Normunds Uldriķis (pa abi), Antonijs Černomordijs (pa kreisi) Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā vairs nav komandas bez punktiem un nav komandas, kurai nebūtu zaudētu punktu. Abas šīs komandas gan ir joprojām attiecīgi bez uzvarām un bez zaudējumiem - runa ir par pirmo sezonas pārsteigumu, kas notika 4. kārtas spēlē starp FK "Metta" un čempionu "Riga FC".

Diezin vai kāds varēja paredzēt, ka tieši šajā spēlē metieši iegūs pirmo punktu, bet čempioni pirmos punktus zaudēs. Vēl viens līdzīgs komandu pāris tikās Ventspilī - mājiniekiem nebija uzvaru, bet BFC "Daugavpils" bija bez zaudējumiem. Nekas nemainījās arī pēc spēles Ventspilī. Izņemot vienu - Ventspils komandai būs jauns galvenais treneris.

Vienīgo uzvaru pār "Riga FC" metieši ir guvuši abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē pirms pieciem gadiem - 2016. gada čempionātā, kad "rīdzinieki" debitēja virslīgā (1:0), tad vēl bija trīs neizšķirti un tad 13 zaudējumi pēc kārtas savstarpējās spēlēs virslīgā (pagājušajā sezonā trīs zaudējumi ar kopējo vārtu starpību 1:10). Turklāt tieši FK "Metta" spēles beigās izvirzījās vadībā, taču par sensāciju paspējām tikai iedomāties, kad titula ieguvēji jau panāca 1:1.

Spiediens uz metiešu vārtiem atlikušajā laikā bija liels, bet bija tikai pāris reālas iespējas gūt vārtus, kurām neļāva piepildīties 20 gadus vecais vārtsargs Alvis Sorokins. Viņam tā bija debija virslīgā, un pārbaudījums pret čempionu tika izturēts godam.

Savukārt par metiešu vārtu guvēju nigērieti Junusu Muritalu (nedrīkst neuzslavēt arī lieliskās piespēles autoru Rihardu Ozoliņu) jau rakstīju iepriekš - šis 21 gadu vecais un 188 cm garais uzbrucējs ir izgājis labu skolu Turcijas kluba "Goztepe" jaunatnes komandās, bet iepriekšējā sezonā bija K.V.C. "Westerloo" komandā, kas uzvarēja Beļģijas čempionāta 1. līgas B grupā, taču Muritals spēlēja kluba U21 komandā Superlīgā un 19 spēlēs guva 13 vārtus.

Par tādiem spēlētājiem treneri mēdz teikt - labs materiāls. Tā var teikt arī par Muritalu.

Beļģijā tamlīdzīgu talantu netrūkst, bet "Optibet" virslīgā Muritalam noteikti ir jauna iespēja sevi apliecināt, un to viņš dara - mūsu virslīgā atlētiskais un tehniskais (ko apliecināja arī ar gūtiem vārtiem pret "Riga FC") nigērietis četrās spēles ir guvis 4 vārtus. Pērn viņam bija muskuļa savainojums un tika veikta operācija, beļģu klubā mainījās vadība, un tā nolēma Muritalu nepaturēt, un tas viņam tagad varētu būt papildu stimuls sevi apliecināt, lai pēc tam dotos dziļākā ūdenī. Bet tagad jau no tā kaut ko pasmels arī FK "Metta"...

Metieši labi apzinās savu vietu virslīgā, taču tas nenozīmē, ka komanda ir samierinājusies ar neglābjama pastarīša lomu. Ar šo arī šajā sezonā virslīgas jaunāko komandu (spēlētāju vidējais vecums - 20,3 gadi) būs jārēķinās visiem, un tieši mačā ar čempionu metieši to apliecināja. Vai "Riga FC" nenovērtēja pretinieku? Ja arī ne nenovērtēja, tad bija pārliecināti, ka "gan jau uzvarēsim". Izskatās (un cerams, ka tā būs), ka arī šosezon ar "gan jau" spēlēs ar FK "Metta" uzvarai nepietiks.

FK "Liepāja" jau sesto spēli pēc kārtas nevar uzvarēt FK "Valmiera" - šoreiz 1:2 savā laukumā.

Valmieras komanda ir viena no divām komandām, kas šajā sezonā virslīgā vēl nav zaudējusi, un tagad turnīra tabulā valmierieši panāca līderi "Riga FC". Arī uzvara Liepājā bija likumsakarīga, viesu pārsvars varbūt nebija izteikti liels, taču tas bija labi saskatāms. Liepājnieki pirmajās trijās spēlēs ar pagājušās sezonas medaļu ieguvējiem nav paņēmuši ne punkta - nav labi komandai, kura šosezon pati tēmē uz vietu trijniekā un uz iekļūšanu Eiropas kausu izcīņā (pagājušajā sezonā tas izdevās ar uzvaru Latvijas kausa izcīņā). Pirms sezonas komandas rindās ienāca baltkrievu futbolisti ar labu CV, taču vismaz pagaidām tas nav padarījis Liepājas komandu ievērojami spēcīgāku. Droši vien, ka tam nepieciešams laiks, taču laika nav daudz - vilciens var aiziet pārāk tālu. Jau tagad liepājniekiem jāsāk nodarboties ar līderu ķeršanu. Nākamā spēle ir Kurzemes duelis Ventspilī...

Valmieras komandas sniegumā visvairāk patika stabilitāte, taču šoreiz gribu pieminēt ... vārtsargus. Tā nu sanāk, ka jau trešo gadu pēc kārtas Valmieras komanda "atklāj" mums kādu no pašmāju vārtsargiem, kas ir bijis piemirsts vai plašākam lokam nav bijis zināms. Tā tas bija 2019. gadā, kad Valmieras komandas vārtos stājās toreiz 20 gadus Vladislavs Lazarevs un kļuva par izlases kandidātu (tagad spēlē FK "Ventspils"), pagājušajā sezonā tas bija 18 gadus vecais Rūdolfs Soloha (tagad ir Polijas pēc ranga 4. līgas komandā Legnicas "Miedz II"; kluba pirmā komanda spēlē pēc ranga nākamajā līgā aiz Ekstraklasa), šosezon iepriekšējā kārtā Valmieras komandas vārtos virslīgā debitēja 22 gadus vecais Rihards Matrevics, kurš sargāja vārtus arī Liepājā. Puisis bija Londonas "West Ham United" U18 un U23 komandās, spēlēja zemākās Anglijas futbola līgās, bet tagad atgriezās mājās.

Iespējams, ka debiju Valmieras komandā (virslīgā bija viena spēle 2014. gadā FK "Ventspils" rindās) piedzīvos arī 23 gadus vecais Reinis Reinholds, kurš iepriekšējos trīs gadus bija Itālijas B sērijas klubā AC "Pisa" (nespēlēja), bet Itālijā bija jau kopš 2014. gada vasaras. Ir vēl gados jaunais (20 gadi) Vlads Eleferenko no Krievijas, kurš sevi jau apliecinājis, ir viņa vienaudzis Deniss Popovs arī no Krievijas (Rostovas akadēmijas audzēknis), taču mūs vairāk interesē pašu jaunie vārtsargi, jo tas ir arī Latvijas izlases kontekstā. Pirmajam numuram Latvijas izlases vārtos Pāvelam Šteinboram ir 35 gadi, kas vārtsargam jebkurā sporta spēlē vēl ne tuvu nav veterāna vecums, taču tik un tā karjera jau tuvojas beigām. Roberts Ozols ir tikai 24 gadus vecs, viņš izlases vārtos jau ir aizvadījis labas spēles. Tad nāk virkne Ozola vecuma vai jaunāki vārtsargi, kuriem ir iespēja tikt uzaicinātiem piedalīties izlases treniņos. Kas zina - varbūt kāds no "atklātajiem" un piemirstajiem atgādina par sevi tik skaļi, ka nākotnē kļūs par vienu no diviem galvenajiem izlases vārtsargiem (runa nav tikai par minētajiem vārtsargiem - var vēl minēt arī, piemēram, Frenku Dāvidu Orolu un Ņikitu Šaraņinu no BFC "Daugavpils", kuri ir attiecīgi U21 un U19 izlasēs).

FK "Ventspils" pirmajās trijās spēlēs - pret pagājušās sezonas trim labākajām komandām - ieguva tikai vienu punktu un tagad pretī nāca sezonas sākuma pārsteigums BFC "Daugavpils" (7 punkti), kas uzvaras gadījumā varēja kopā ar "Riga FC" un FK "Valmiera" izveidot līderu trio. Līderu trio arī izveidojās - daugavpilieši pirmo reizi kopš atgriešanās virslīgā uzvarēja Ventspilī (1:0) un 10 punkti četrās spēles ir komandas labākais starts virslīgā tās vēsturē.

Turpretī ventspilniekiem tas ir sliktākais starts kopš komandas debijas virslīgā 1997. gadā

- piecas reizes trijās pirmajās spēlēs bija 3 punkti (pēdējo reizi 2012. gadā), bet tagad - tikai viens punkts četrās spēlēs (labākais starts bija 2014. gadā - 12 uzvaras pirmajās 12 spēlēs).

Viorels Frunza
Viorels Frunza Foto: FK Ventspils/Facebook

Uzreiz pēc spēles par savu atkāpšanos paziņoja FK "Ventspils" galvenais treneris Viorels Frunza. Pēc kāda laika par lēmumu pārdot savas daļas paziņoja kluba īpašnieks Adlans Šišhanovs. Būs pārmaiņas. Droši vien - lielas pārmaiņas. Jācer, ka FK "Ventspils" paliks "virs ūdens", jo tas tomēr ir ne tikai viens no Latvijas spēcīgākajiem futbola klubiem, bet arī viens no mūsu futbola centriem. Šišhanova kritiķiem nu ir iespēja apliecināt, ka viņi var izdarīt labāk. Savukārt daugavpiliešiem tagad nākamā spēle būs Rīgā ar čempionu. Kurš gan pirms sezonas varēja paredzēt, ka tas būs divu līderu mačs?

Adlans Šišhanovs
Adlans Šišhanovs Foto: Ekrānšāviņš no video

Vai Jūrmalas "Spartaka" rindās mačā ar RFS beidzot būs Nemanja Belakovičs?

LFF mājaslapā jūrmalnieku sastāvā viņa nav, transfermarkt.com lapā viņš ir "Spartaka" spēlētājs... Laikam jau patiešām nav kaut kas kārtībā attiecībās starp klubu un spēlētāju. Bet spēlēt spartakieši sāk arvien labāk. RFS uzvarēja ar 1:0, taču spēle diezin vai var apmierināt trenerus un pašus spēlētājus. Arī vienīgos vārtus spartakieši guva paši - pēc Roberta Savaļnieka soda sitiena bumba no Vladislava Soloveičika galvas "ieplanēja" spartakiešu vārtos...

"Spartaks" nespēlēja sliktāk par RFS, bet - zaudēja (beigās jūrmalnieki varēja arī izlīdzināt rezultātu - vienreiz glāba vārtsargs Vītauts Čerņavskis, bet jau kompensācijas laikā Ogunniji trāpīja pa vārtu stabu). RFS komandu spartakieši nav uzvarējuši jau piecās spēlēs pēc kārtas. Vēl pietrūkst saskaņotākas darbības, lai uzbrukumus pabeigtu sekmīgāk. "Spartakam" ir pieredzējis poļu treneris Mareks Dariušs Zubs, komandas sniegums uzlabojas un vajadzīgs vēl nedaudz pacietības. Vēl vairāk tuvākajā laikā vajadzētu uzvaru, jo nekas labāk par uzvarām neveicina pārliecību. Varbūt spartakieši būs tie, kas nākamajā kārtā piebremzēs Valmieras komandu? Varbūt FK "Metta" nākamajā kārtā liks trūkties arī RFS? Jo vairāk tamlīdzīgu jautājumu - jo labāk.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu