Ķīna draud ASV ar "drastiskiem pretpasākumiem" par Pekinas spēļu diplomātisko boikotu (5)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna piedraudējusi ASV ar "drastiskiem pretpasākumiem" par 2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu diplomātisko boikotu, atsaucoties uz Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvja Džao Lidzjana teikto, vēsta aģentūra "Reuters".

Baltais nams pirmdien paziņoja, ka nesūtīs diplomātiskos pārstāvjus uz Pekinu saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanas reģionā.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija sūtot "skaidru vēstījumu", ka cilvēktiesību pārkāpumu dēļ "viss nevar palikt pa vecam".

Lidzjans norāda, ka Ķīna to uzskata par ASV sazvērestību, lai izjauktu olimpiskās spēles, tās nolemjot neveiksmei. Viņaprāt, tas novedīs pie "morālās autoritātes un uzticības zaudēšanas".

Pēdējo gadu laikā vairāki simti uiguru, kazahu un hueju liecinājuši, ka viņi Sjiņdzjanas provincē ieslodzīti internēto nometnēs valdības īstenotās etnisko minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņas ietvaros.

Ķīnas valdība skaidro, ka šīs nometnes, kurās kopš 2017. gada bijis vairāk nekā miljons cilvēku, patiesībā ir "profesionālās izglītības centri" un to darbības mērķis ir ekstrēmisma un terorisma izskaušana.

Ķīna arī brīdināja, ka ASV diplomātiskais boikots var kaitēt divvirzienu dialogam un sadarbībai svarīgās jomās, aicinot politiku nošķirt no sporta.

"Amatpersonu un diplomātu klātbūtne olimpiskajās spēlēs ir katras valdības politisks lēmums. Būdama politiski neitrāla, SOK pilnībā atzīst šīs tiesības. Tajā pašā laikā šis paziņojums liecina, ka Olimpiāde un sportistu dalība tajā paliek ārpus politikas un mēs to respektējam," teikts Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) paziņojumā. 

Iepriekš laikraksts "The Sydney Morning Herald" vēstīja, ka diplomātiski boikotēt Pekinas olimpiskās spēles grasās arī Austrālija, kas reaģēja arī uz 35 gadus vecās Ķīnas tenisistes Šuai Penas pazušanu pēc tam, kad viņa apsūdzēja bijušo Ķīnas vicepremjeru Gaoli Džanu seksuālā vardarbībā.

Neviens no Austrālijas ministriem Ķīnu nav apmeklējis jau vairāk nekā divus gadus. 

Diplomātisko boikotu apsverot arī Lielbritānija.

Ziemas olimpiskās spēles Pekinā notiks no 4. līdz 20. februārim. Pekina būs pirmā pilsēta vēsturē, kurā notikušas gan vasaras, gan ziemas spēles.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu