Sportistu apskāviens izraisa sašutumu Ķīnā (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Āzijas spēlēs Handžou, Ķīnā, pagājušās nedēļas nogalē izcēlās savdabīgs skandāls, kad pēc finālsacensībām apskāvās Ķīnas barjerskrējējas.

Zelta medaļu sieviešu 100 metru barjerskrējienā izcīnīja Juveja Lina, kura distanci veica 12,74 sekundēs, kas ir viņas personiskais rekords. Uzreiz pēc viņas finiša līniju šķērsoja tautiete Janni Vu, kura vēlāk tika diskvalificēta.

Uzreiz pēc skrējiena Vu vēl nenojauta, ka tiks diskvalificēta un kopā ar Linu priecājās par izcīnīto Ķīnas dubultuzvaru. Viņas apskāvās. Šo apskāvienu iemūžināja kameras, vēlāk neviļus izceļoties skandālam.

Proti, bildēs, kas tika uzņemtas no sāniem, redzami sieviešu skrējiena numuri: 6 Linai, 4 Vu. Kopā tie veido kombināciju 64, kas ir simbols asiņainajai demonstrācijai, kas notika Tiaņaņmeņa laukumā Pekinā 1989. gadā (beigu datums 4. jūnijs).

Ķīnas autoritārais režīms cenšas klusēt par toreizējiem traģiskajiem notikumiem, kuru laikā Ķīnas armija nogalināja simtiem cilvēku, kuri pieprasīja demokrātiju – precīzs upuru skaits gan joprojām nav zināms.

Ķīnas varas iestādēm šīs bildes, kas tika uzņemtas uzreiz pēc barjersprinta fināla, neiepatikās. Kā vēsta BBC, Ķīnā bildes tika cenzētas un izdzēstas no publikācijām internetā.

1989. gada Tiaņaņmeņa protesti, kas pazīstams arī kā Tiaņaņmeņa slaktiņš, bija demonstrācijas, kuras notika Pekinā no 1989. gada 15. aprīļa līdz 4. jūnijam, liecina Vikipēdija.

Demonstrācijās līderību uzņēmās studenti, kuri pieprasīja demokrātiju, vārda brīvību un preses brīvību. Lielākais laukumā sanākušo protestētāju skaits sasniedza miljonu cilvēku.

Protesti tika apspiesti 4. jūnijā, kad varas iestādes ieviesa ārkārtas stāvokli un nosūtīja uz protestu vietām militārās vienības. Tajā skaitā tankus.

Bojāgājušo skaits un asinsizliešanas apjoms Tiaņaņmeņa laukumā precīzi nav zināms. Ķīnas varas iestādes neļāva noteikt upuru skaitu, padarot aplēses no aculiecinieku liecībām, slimnīcu protokoliem un upuru radinieku organizētajiem centieniem. Šo apstākļu dēļ pastāv lielas atšķirības starp dažādām aplēsēm. Bojāgājušo skaits svārstās no oficiālā skaita - no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu