Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīsies divi Latvijas šosejas riteņbraucēji

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas šosejas riteņbraucēja Anastasija Karbonāri
Latvijas šosejas riteņbraucēja Anastasija Karbonāri Foto: Latvijas Riteņbraukšanas federācija

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) saņēmusi oficiālu apstiprinājuma vēstuli no Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) par sportistu izcīnītajām kvotām dalībai Parīzes olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Gan vīriem, gan dāmām mūsu valsti pārstāvēs pa vienam šosejas riteņbraucējam. Dāmām vēsturisko ceļazīmi nopelnījusi Anastasija Karbonāri, vēsta LRF.

Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācija šosejas riteņbraukšanā ilga vienu gadu. Kā galvenais atlases kritērijs tika ņemts vērā UCI pasaules nāciju rangs. Papildus tam kvotas ieguva vairāku kontinentu čempioni, pasaules čempionāta dalībnieki, mājinieki, kā arī tika nodrošināta visu reģionu pārstāvniecība ar vismaz diviem dalībniekiem kā grupas, tās individuālajā braucienā.

Jāņem vērā, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo olimpiādi ir izlīdzinātas kvotas vīriem un dāmām. Dāmas piedzīvojušas kvotu paaugstinājumu, turpretī vīriem jāsamierinās ar drastisku samazinājumu. Katrā no dzimumiem grupas braucienā redzēsim pa 90 sportistiem.

Latviju Parīzes olimpiskajās spēlēs pārstāvēs pa vienam sportistam katrā no dzimumiem. Vīru konkurencē mūsu vīri ar Tomu Skujiņu priekšgalā sīvi cīnījās par divām kvotām, ko ieguva ranga 1. – 20. vietas ieguvēja. Neilgu laiku latvieši ieņēma 21. vietu. Sezonas izskaņā nācās atkāpties uz 25. pozīciju, kas jebkurā gadījumā ir ļoti solīds sniegums. Latvija bija pārliecinoši labākā starp Baltijas valstīm, tomēr būtiskais kvotu samazinājums neļāva saglabāt vismaz Tokijas olimpisko spēļu skaitlisko pārstāvniecību vīru konkurencē, kur mūsējie startēja divu vīru sastāvā.

Šobrīd notiek iekšējās atlases kvalifikācijas izstrāde, bet jau tagad ir skaidrs, ka uz dalību spēlēs pretendē Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš un Krists Neilands. Visi trīs nākamsezon startēs augstākā līmeņa pasaules riteņbraukšanas komandās, kas nodrošinās pilnvērtīgu gatavošanos nozīmīgajam startam. Jāatzīmē, ka nāciju cīņā visvairāk punktu Latvijai ieguva Skujiņš, kam sekoja Neilands un Liepiņš.

Individuālajā braucienā Latvija vismaz šobrīd ir palikusi bez cerētās kvotas. Lai arī izdevās izpildīt pamatkritēriju – būt starp 25 vadošajām nācijām, tomēr vietu Latvijai atņēma Āfrikas kontinenta valsts Maroka, kas izpelnījās otru kontinenta pārstāvniecības kvotu.

Dāmu konkurencē Latvija līdz šim šosejas riteņbraukšanā nav bijusi pārstāvēta. Tomēr, pateicoties veiksmīgi aizvadītajam pasaules čempionātam, esot otra labākā starp to nāciju pārstāvēm, kuras valsts nekvalificējās pēc nāciju ranga, vēsturisko ceļazīmi nopelnīja Anastasija Karbonāri. Tieši šī Itālijas riteņbraukšanas skolas audzēkne arī visticamāk pārstāvēs Latviju Parīzes olimpisko spēļu grupas braucienā. Latvijas Olimpiskā komiteja jau apstiprinājusi kvotu izmantošanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu