Video Kuri hokejisti šopavasar pievienosies Latvijas izlasei?

Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins Foto: Edijs Pālens/LETA
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas hokeja izlase 1. aprīlī sāks oficiālo treniņnometni, kurā notiks gatavošanās šā gada pasaules čempionātam, kas risināsies Čehijas pilsētās Ostravā un Prāgā. Latvijas Hokeja federācija (LHF) izziņojusi vairākus spēlētājus, kuri šopavasar apņēmušies pievienoties valstsvienībai pēc klubu sezonas beigām.

Jau vēstīts, ka mūsu bronzas komanda - Latvijas hokeja izlase 20. martā neoficiāli sāka gatavošanos pasaules čempionātam, jo "Daugavas" hallē uz ledus bija trīs izlases treneri – Harijs Vītoliņš, Lauris Dārziņš un Raimonds Vilkoits, kā arī septiņi hokejisti – medaļnieki Roberts Mamčics, Arvils Bergmanis, Renārs Krastenbergs, kā arī vārtsargi Ēriks Vītols (Somijas Mestis līga), Olivers Bantersons ("Mogo"), uzbrucējs Oskars Lapinskis (Šveices NL) un desmit sezonas Amerikā pabijušais aizsargs Markuss Komuls (ECHL), kurš hokeja publikai zināms arī kā Uvja Balinska brālēns. Savukārt 1. aprīlī komanda būs jau kuplākā skaitā.

Latvijas izlases kandidātu lokā šopavasar būs uzbrucējs Rihards Marenis, kurš šosezon Zviedrijas pēc spēka otrajā līgā Nībro "Vikings" komandas sastāvā regulārajā čempionātā 45 mačos guva 13 vārtus un veica 20 rezultatīvas piespēles, savukārt "play-off" turnīrā viņa kontā sešās spēlēs četras piespēles.

"Katru reizi uzvilkt Latvijas izlases kreklu un pārstāvēt savu dzimteni ir liels gods. Ar nepacietību gaidu gatavošanos gaidāmajam pasaules čempionātam, un ļoti novērtēju doto iespēju cīnīties par vietu sastāvā, lai atkal varētu pārstāvēt Latviju," sacīja 30 gadus vecais Marenis. 

Marenis piedalījies trīs pasaules čempionātos – 2019., 2021. un 2022. gadā. Uzbrucējs piedalījies 21 spēlē un guvis divus vārtus.

Latvijas izlases aizsargs Roberts Mamčics šosezon spēlēja Slovākijas čempionātā, kur viņš Nove Zāmki "Mikron" komandas rindās 45 spēlēs guva septiņus vārtus un veica 19 rezultatīvas piespēles.

28 gadus vecais Mamčics pērn pasaules čempionātā piedalījās piecos mačos, palīdzot Latvijas izlasei izcīnīt bronzas medaļas. Viņam karjerā tas bija otrais pasaules čempionāts, pirmais bija 2022. gadā. Kopumā 12 mačos aizsargs ar rezultativitātes punktiem nav atzīmējies.

"Esmu priecīgs paziņot, ka ar lielāko prieku un lepnumu pievienošos izlases nometnei. Ar nepacietību gaidu tikšanos ar komandas biedriem. Vēlos atkal sajust mājīguma atmosfēru un kopīgi gatavoties PČ, lai pārstāvētu mūsu karoga krāsas, un iepriecināt labākos fanus pasaulē," sacīja Mamčics.

Šopavasar valstsvienībai pievienosies arī uzbrucējs Toms Andersons, kurš nesen kopā ar aizsargu Sandi Smonu kļuva par Šveices otrās līgas čempionu "La Chaux-de-Fonds" komandas sastāvā.

Andersons "play-off" turnīrā guva astoņus vārtus un veica 12 rezultatīvas piespēles. Ar 20 punktiem viņš kļuva par otro rezultatīvāko spēlētāju Šveices otrās līgas izslēgšanas spēļu turnīrā.

Pērn pasaules čempionātā Andersons piedalījās 10 mačos, guva vienus vārtus un veica vienu rezultatīvu piespēli, palīdzot Latvijas izlasei izcīnīt vēsturiskās bronzas medaļas.

30 gadus vecais Andersons pērn bija pasaules čempionāta debitants.

"Ar prieku un lepnumu varu paziņot, ka arī šogad pievienošos Latvijas hokeja izlasei PČ sagatavošanās posmā. Pēc pagājušā gada piedzīvotajām emocijām, ar nepacietību gaidu šo atkalredzēšanos ar komandu un iespēju sevi pierādīt zem sarkanbaltsarkanā karoga," sacīja Andersons. 

Pēc Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta beigām Latvijas izlasei pievienosies Kolumbusas "Blue Jackets" vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš pērn nolēma nepiedalīties pasaules čempionātā, lai labāk sagatavotos NHL sezonai.

"Nevaru sagaidīt to adrenalīnu un prieku uzspēlēt ar čaļiem, un ar mūsu lieliskajiem faniem," paziņoja 29 gadus vecais Merzļikins, kuram 13. aprīlī būs apaļa jubileja.

Merzļikins karjerā piedalījies piecos pasaules čempionātos, pārstāvot Latvijas izlasi 2016., 2017., 2018., 2019. un 2022. gadā. Kopumā 27 pasaules čempionāta spēlēs viņš vidēji atvairījis 91,7% metienu un ielaidis 2,51 ripu.

Apņēmību šopavasar palīdzēt Latvijas izlasei paudis arī uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš šosezon cīnās par Šveices čempiona titulu Cīrihes "Lions" sastāvā. Regulārajā čempionātā viņš 50 mačos atzīmējās ar 20 gūtiem vārtiem un 18 rezultatīvām piespēlēm.

"Vislaimīgākais jūtos izlasē. Tas ir fakts. Ļoti gaidu atkal redzēšanos ar Latvijas hokeja līdzjutējiem. Aicinu visus mūsu fanus "Arēnā Rīga" atbalstīt mūs, gatavojoties pasaules čempionātam," sacīja 26 gadus vecais Balcers. 

Pērn "bronzas pavasarī" Balcers pasaules čempionātā 10 mačos guva divus vārtus un veica septiņas rezultatīvas piespēles. Kopumā karjerā četros pasaules čempionātos 32 spēlēs viņa kontā 29 punkti (10+19).

Valstsvienībai pievienosies arī aizsardzības balsts Kristaps Zīle, kurš ar Litvīnovas "Verva" komandu šobrīd cīnās par Čehijas čempiona titulu. 50 regulārā čempionāta spēlēs viņš sakrāja 10 punktus (4+6).

26 gadus vecais aizsargs piedalījies piecos pasaules čempionātos, aizvadījis 37 spēles un atzīmējies ar divām rezultatīvām piespēlēm, abas nopelnot pērn, kad komanda izcīnīja bronzas godalgas.

"Esmu priecīgs paziņot, ka ar lielāko prieku un lepnumu, noslēdzoties izslēgšanas spēlēm Čehijā, pievienošos Latvijas izlases sagatavošanās nometnei pirms pasaules čempionāta. Kā lielākajai daļai, tā arī man hokeja pavasaris ir īpašs laiks. Tāpēc ar nepacietību gaidu, kad satikšu savus komandas biedrus, lai kopīgi pārstāvētu Latvijas karoga krāsas un padarītu lepnus mūsu fanus, sacīja Zīle.

Ierindā plāno būt arī uzbrucējs Rodrigo Ābols, kurš šobrīd turpina cīņu par Zviedrijas čempiona titulu Engelholmas "Rogle" komandas sastāvā. 28 gadus vecais centra uzbrucējs regulārajā čempionātā 50 mačos guva 14 vārtus un veica 12 rezultatīvas piespēles.

Kopumā karjerā Ābols piedalījies septiņos pasaules čempionātos, guvis deviņus vārtus, veicis deviņas rezultatīvas piespēles 48 mačos.

Pieredzes bagātais uzbrucējs Andris Džeriņš arī ir apņēmies šopavasar pievienoties Latvijas izlasei.

36 gadus vecais centrs šosezon Dānijas čempionāta pamatturnīrā Herningas "Blue Fox" sastāvā 36 spēlēs nopelnīja 20 punktus (4+16).

Džeriņš piedalījies 12 pasaules čempionātos, aizvadījis 78 spēles, guvis 11 vārtus un veicis 22 rezultatīvas piespēles.

Treniņnometnē piedalīties uzaicināts arī uzbrucējs Eduards Tralmaks, kurš Latvijas izlasē pasaules čempionātos iepriekš nav spēlējis.

27 gadus vecais Tralmaks šosezon Kladno "Rytīrži" komandā, kuras īpašnieks ir leģendārais Jaromīrs Jāgrs, aizvadīja rezultatīvu sezonu Čehijas čempionātā – 52 spēlēs 21 precīzs metiens un 11 rezultatīvas piespēles.

Savu apstiprinājumu dalībai Latvijas izlases treniņnometnē devis uzbrucējs Renārs Krastenbergs, kurš šosezon Austrijā regulārajā čempionātā Grācas "99ers" sastāvā 30 mačos sakrāja 22 rezultativitātes punktus (13+9).

25 gadus vecais Krastenbergs piedalījies trijos pasaules čempionātos, guvis divus vārtus un veicis vienu rezultatīvu piespēli.

Latvijas izlases aizsardzību cementēs Kārlis Čukste, kurš šosezon pārstāv Zviedrijas otrās līgas pamatturnīra labāko komandu Jēvles "Brynas", kas "play-off" turnīrā sasniegusi pusfinālu.

26 gadus vecais Čukste šosezon pamatturnīrā 49 spēlēs atzīmējās ar 13 rezultatīvām piespēlēm.

Čukste piedalījies divos pasaules čempionātos, aizvadījis 17 mačus un sakrājis četras rezultatīvas piespēles.

Uzbrucēju pozīcijā par vietu Latvijas izlases sastāvā cīnīsies Miks Indrašis, kurš šosezon ir Čukstes komandas biedrs "Brynas" sastāvā.

Zviedrijas otrajā līgā pamatturnīrā uzbrucējs 52 spēlēs sakrāja 58 punktus (26+32).

33 gadus vecais Indrašis karjerā piedalījies 10 pasaules čempionātos, 72 spēlēs 15 reizes nogādājis ripu vārtos, kā arī izpildījis 21 rezultatīvu piespēli.

Latvijas izlasei sola pievienoties arī uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals, kurš šosezon  šosezon Zviedrijas augstākajā līgā (SHL) izcēlies ar unikālu statistikas rādītāju, spēlējot skaitliskajā mazākumā.

26 gadus vecais Dzierkals šosezon ar Šellefteo AIK komandu cīnās par Zviedrijas čempiona titulu, savukārt Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Čempionu līgā vienībai nācās samierināties ar zaudējumu finālā.

SHL regulārajā čempionātā 45 spēlēs Dzierkals guva divus vārtus un veica vienu rezultatīvu piespēli. Rezultatīvāk uzbrucējs spēlēja Čempionu līgas turnīrā, kur viņš 11 mačos guva piecus vārtus, atdeva trīs rezultatīvas piespēles.

Dzierkals piedalījies četros pasaules čempionātos, aizvadījis 30 spēles, guvis četrus vārtus un veicis septiņas rezultatīvas piespēles.

Uzbrūkošā tipa aizsargs Jānis Jaks arī šopavasar apņēmies pievienoties Latvijas izlasei. Viņš kopā ar Zīli cīnās par Čehijas čempionu titulu Litvīnovas "Verva" komandas sastāvā.

28 gadus vecais Jaks šosezon Čehijas ekstralīgas regulārajā čempionātā 44 mačos guva četrus vārtus un veica 23 rezultatīvas piespēles.

Jaks piedalījies sešos pasaules čempionātos un 33 spēlēs atzīmējies ar 12 punktiem (5+7).

Ar lielo pieredzi nāks talkā aizsargs Oskars Cibuļskis, kurš šosezon kopā ar Džeriņu pārstāv vienu no Dānijas spēcīgākajiem klubiem Herningas "Blue Fox".

35 gadus vecais Cibuļsksis šosezon Dānijas čempionāta pamatturnīrā 38 spēlēs guva divus vārtus un veica 11 rezultatīvas piespēles.

Cibuļskis piedalījies deviņos pasaules čempionātos un 66 mačos atzīmējies ar 16 punktiem (3+16).

Jāvārdu Latvijas izlasei šopavasar teicis arī aizsargs Ralfs Fribergs, kurš šosezon Čehijas ekstralīgas komandā Hradeckrālovas "Mountfield" regulārajā čempionātā 52 spēlēs atzīmējās ar deviņiem punktiem (1+8).

32 gadus vecais Freibergs piedalījies septiņos pasaules čempionātos un 51 spēlē sakrājis 12 rezultativitātes punktus (1+11).

Pēc karjeras rezultatīvākās sezonas Latvijas izlasei plāno piedalīties uzbrucējs Oskars Batņa, kurš šosezon Mikeli "Jukurit" komandā Somijas čempionāta pamatturnīrā 59 spēlēs atzīmējās ar 38 punktiem (20+18).

28 gadus vecais Batņa karjerā piedalījies četros pasaules čempionātos, aizvadījis 27 spēles, guvis četrus vārtus un veicis divas rezultatīvas piespēles.

Ja pēc klubu sezonas būs tāda iespēja, Latvijas izlasei pievienosies aizsargs Uvis Jānis Balinskis, kurš šosezon debitēja NHL čempionātā Floridas "Panthers" komandā.

27 gadus vecais Balinskis savā NHL debijas sezonā līdz šim atzīmējies ar trim (1+2) rezultativitātes punktiem 22 spēlēs. "Panthers" komanda pagarinājusi līgumu ar latviešu aizsargu uz vēl divām sezonām.

"Panthers" ir viena no spēcīgākajām NHL komandām, līdz ar to Stenlija kausa izcīņā tā varētu aizcīnīties tālu, tāpēc pastāv iespēja, ka Balinskis nevarēs pievienoties Latvijas izlasei.

Ierindā plāno būt arī Latvijas izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš, kurš šosezon spēlē Slovākijas klubā Mihalovces "Dukla". Regulārajā čempionātā 47 mačos uzbrucējs atzīmējās ar 54 punktiem (11+43).

35 gadus vecais Daugaviņš piedalījies 11 pasaules čempionātos, kuros aizvadījis 71 spēli, guvis 19 vārtus un atdevis 22 rezultatīvas piespēles.

"Bronzas vārtu" autors aizsargs Kristiāns Rubīns paudis gatavību šopavasar palīdzēt Latvijas izlasei pēc aizvadītas sezonas Zviedrijas augstākajā līgā (SHL), pārstāvot Ērnšeldsvīkas "MoDo" komandu.

26 gadus vecais hokejists SHL regulārajā čempionātā 44 spēlēs nopelnīja 10 rezultativitātes punktus (4+6). 

Rubīņs piedalījies četros pasaules čempionātos, 22 spēlēs guvis četrus vārtus un veicis divas rezultatīvas piespēles.

Latvijas aizsargs pērn cīņā par bronzas medaļām pret ASV izlasi guva divus vārtus, tostarp uzvaru nesošos mača papildlaikā. 

Gatavs doties cīņā ir arī bronzas komandas rezultatīvākais spēlētājs Rihards Bukarts, kurš pērn pasaules čempionātā 10 spēlēs atzīmējās ar 11 punktiem (3+8).

28 gadus vecais uzbrucējs šo sezonu sāka Šveices klubā "Biel", kura sastāvā 11 mačos viņš nopelnīja divus punktus (1+1). 

Sezonas turpinājumā Rihards Bukarts spēlēja Čehijas komandā "Vitkovice", kuras rindās viņš 18 mačos sakrāja 11 punktus (7+4).

Rihards Bukarts piedalījies sešos pasaules čempionātos, aizvadījis 46 spēles un atzīmējies ar 26 punktiem (7+19).

Šopavasar valstsvienības kandidātu lokā pavisam noteikti būs vēl vairāki spēlētāji, par kuriem informācija sekos. 

Jāpiebilst, ka uzbrucējs Teodors Bļugers un vārtsargs Artūrs Šilovs pārstāv NHL klubu Vankūveras "Canucks", kas ir viens no pretendentiem cīņā par Stenlija kausu, līdz ar to šie abi spēlētāji varētu būt aizņemti laikā, kad Latvijas izlase gatavosies pasaules čempionātam.

Niecīgas izredzes kvalificēties NHL "play-off" turnīram ir Bufalo "Sabres" komandai, kuru pārstāv uzbrucējs Zemgus Girgensons. Viņam pēc sezonas beidzas līgums, tāpēc pastāv iespēja, ka viņš izlasei nepievienosies.

LHF nav ziņojusi par vārtsargu Kristeru Gudļevski, kurš ar Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins" komandu sasniedzis Vācijas augstākās līgas (DEL) pusfinālu.

Gudļevski atzina par DEL regulārā čempionāta labāko vārtsargu. 31 gadu vecais vārtsargs aizvada lielisku sezonu, un noteikti varētu būt labs palīgs valstsvienībai.

Traumas dēļ šopavasar Latvijas izlasei nepievienosies uzbrucējs Deniss Smirnovs, kurš savainojuma dēļ izlaidis sezonas lielāko daļu. Šveices augstākās līgas "EHC Kloten" sastāvā viņš šosezon aizvadīja tikai sešas spēles un atzīmējās ar vienu rezultatīvu piespēli.

25 gadus vecais Smirnovs pērn pasaules čempionātā deviņos mačos atzīmējās ar vienu rezultatīvu piespēli. Viņš spēlēja arī 2022. gada pasaules čempionātā un Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Valstsvienības ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis nesen intervijā "Latvijas Radio" norādīja, ka neviens no reālajiem izlases kandidātiem nav atteicis šopavasar pievienoties komandai.

Latvijas izlasei pirmās divas pārbaudes spēles norisināsies 4. un 5. aprīlī pret Austriju. Šie divi mači notiks aiz slēgtām durvīm.

Pēc tam paredzētas divas spēles "Arēna Rīga" – 10. un 11. aprīlī pret spēcīgo Somiju.

Turpinājumā Latvija viesos tiksies ar Šveici, bet pārbaudes ciklu noslēgs ar 3. un 4. maija mačiem "Arēnā Rīga" pret Norvēģiju.

Pasaules čempionātā B apakšgrupā Latvija, kas pērn izcīnīja bronzas godalgas, tiksies ar Franciju, Vāciju, Kazahstānu, Poliju, Slovākiju, Zviedriju un ASV.

2024.gada čempionāts Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā norisināsies no 10. līdz 26. maijam. Latvijas izlase grupas spēles aizvadīs Ostravā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu