Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Traka spēļu kārta

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti un komandas līdzjutēji
RFS futbolisti un komandas līdzjutēji Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Dilemma. Kura tad bija Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas 5. kārtas centrālā spēle? Pieteiktais mačs starp FK "Liepāja" un FK "Auda" vai tomēr tobrīd līderes BFC "Daugavpils" un čempiones RFS komandas spēle? Varbūt abas? Bet tikpat labi par kārtas spēli var būt arī spēle Valmierā, kur tuvu pirmajai uzvarai bija Grobiņas komanda... Traka spēļu kārta. Cerams, ka tādu vēl būs daudz.

Kārtas spēle

Tomēr BFC "Daugavpils" un RFS, nevis FK "Liepāja" un FK "Auda". Kaut vai tāpēc, ka daudzi spēlē Daugavpilī paredzēja pārliecinošu RFS komandas uzvaru (dzirdēju pat 5:0 variantu), taču Daugavpils komanda sagādāja pārsteigumu – nospēlēja 1:1 un vēl uz vienu diennakti saglabāja pirmo vietu turnīra tabulā. Līdz šim mačam RFS bija uzvarējis BFC "Daugavpils" 21 (!) mačā pēc kārtas – iepriekšējo reizi daugavpilieši RFS nezaudēja 2016. gada otrajā riņķī un arī savā laukumā (0:0), bet pirmajā riņķī pat uzvarēja viesos ar 1:0. RFS komanda tolaik vēl nebija tik spēcīga kā tagad, plus vēl daugavpiliešiem tagad nevarēja iet laukumā trīs no RFS aizdotie spēlētāji un arī tāpēc tika paredzēta neapstrīdama RFS uzvara.

Iespējams, ka uzvara arī būtu, ja Darko Lemajičs pirmā puslaika beigās būtu panācis 2:0, taču mājinieku vārtsargs Ņikita Šaraņins atvairīja 11 m soda sitienu. Apspēlējis trīs pretiniekus, ar neatvairāmu sitienu rezultātu izlīdzināja 20 gadus vecais Abduls Traore no Kotdivuāras (viņš guva arī vienus no trim vārtiem mačā ar Tukuma komandu). Atlika vēl 40 minūtes (plus kompensācijas laiks), un likās, ka gan jau čempioni tūdaļ vai nedaudz vēlāk visu saliks pa vietām. Nesalika, un viņiem nemaz nebija daudz iespēju to izdarīt, savukārt daugavpiliešiem tikai precizitātes trūkums neļāva sekmīgāk pabeigt pretuzbrukumus un varbūt pat uzvarēt. Jau pēc spēles ar FK "Metta" minēju, ka daugavpiliešu sniegums pēc izlašu pauzes kļuvis krietni saturīgāks, un tas izpaudās arī spēlē pret RFS.

BFC "Daugavpils" joprojām ir vienīgā komanda virslīgā, kas šosezon vēl nav zaudējusi, tai atkal ir "starta rekords" (11 punkti pirmajās piecās spēlēs), savukārt čempioni pirmajās piecās spēlēs jau ir zaudējuši piecus punktus. Priekšā vēl 31 spēļu kārta, vēl daudz, kas mainīsies, taču tieši Daugavpils komanda sezonas sākumā ir radījusi lielāko pozitīvo pārsteigumu.

Pirmo uzvaru un pirmos vārtus guva FK "Liepāja", kas savā laukumā ar 1:0 pārspēja FK "Auda", un joprojām šai komandai liepājnieki virslīgā nav zaudējuši – 5 uzvaras un 4 neizšķirti. Jau 5. minūtē vārtus guva senegālietis Rasuls Bā – Liepājas komanda nebija guvusi vārtus 364 minūtes. Tas arī ir vienīgais, kas liepājniekus var iepriecināt, jo komandas sniegumā nekas ievērojami nebija mainījies (kaut gan ik pa laikam "atveseļošanās" pazīmes jau bija manāmas). Viesi lielāko daļu laika kontrolēja spēli, viņiem bija vismaz 3-4 labas iespējas gūt vārtus (beigās otrus vārtus varēja gūt arī liepājnieki), taču tās neizdevās izmantot.

Kaut uz neilgu laiku par virslīgas līderi varēja kļūt FK "Tukums 2000/TELMS" - uzvara pār FK "Metta" ļautu iegūt 12 punktus, apsteigt Daugavpils komandu un vismaz līdz spēles beigām starp "Riga FC" un FS "Jelgava" pabūt pirmajā vietā. Neizdevās. Pirmo reizi virslīgā abas komandas savā starpā nospēlēja bezvārtu neizšķirtu – 0:0. Tukumnieki joprojām virslīgas čempionātā "Mettu" nav ne reizes uzvarējuši. Šoreiz abām komandām bija iespējas gūt vārtus, metieši gan spēlēja interesantāk un biežāk bīstami uzbruka, taču futbolā "māksliniecisko izpildījumu" atsevišķi nevērtē. Vajag gūt vārtus.

"Riga FC" bija liels pārsvars spēlē ar Jelgavas komandu, taču grūti klājās pat ne ar vārtu gūšanu, bet arī ar reālu vārtu gūšanas iespēju izveidi. 2:0 uzvara, taču otrie vārti gūti tikai kompensācijas laika pirmajā minūtē. Pirmos vārtus spēlē un savus sestos vārtus čempionātā guva Marko Regža.

"Valmiera FC" tikai kompensācijas laika 4. minūtē (Kristers Aleksičiks) panāca neizšķirtu ar Grobiņas SC/LFS komandu, bet jau trešo reizi pēdējās divās spēlēs uzdāvināja viesiem iespēju gūt vārtus (šoreiz jau 9. minūtē "dāvanu" izmantoja Maksims Fjodorovs). Grobiņas komanda spēlēja organizēti, vienkārši un efektīvi, daži pretuzbrukumi bija reāli draudīgi, un viesiem arī kaut nedaudz paveicās – valmierieši trīs reizes trāpīja pa vārtu stabu, vēl daži sitieni bija nedaudz garām vārtiem (īpaši iespaidīgs bija Lūkasa Vapnes sitiens pirmā puslaika beigās), un pārāk daudz bija tā sauktā tehniskā brāķa.

Kompensācijas laika beigās mājinieki varēja pat gūt uzvaras vārtus, taču tas jau būtu kaut nedaudz netaisnīgi pret Grobiņas komandu. Virslīgas debitantiem – pirmais punkts izbraukumā. No sajūsmas līdz neizpratnei – divas spēles... Tas ir par "Valmiera FC" komandu pēc spilgtas uzvaras pār "Riga FC". Un nākamā spēle jau svētdien ar FK "Liepāja", kas nupat sajutusi uzvaras garšu (kaut savu spēli vēl joprojām meklē).

Trīs no piecām šīs kārtas spēlēm beidzās neizšķirti, bet vienā uzvara tikai ar vienu vārtu pārsvaru.

Latvijas meistars

Man bija vismaz pieci kandidāti, bet izvēlējos BFC "Daugavpils" vārtsargu Ņikitu Šaraņinu. Paskaidrošu, kāpēc viņu. 21 gadu vecais vārtsargs nav "tumšais zirdziņš", viņš ir spēlējis Latvijas U17 un U19 izlasē (kopā 10 spēles), bija U21 izlases kandidāts un iepriekš jau bija BFC "Daugavpils" sastāvā. Pavisam virslīgā bija piedalījies 11 spēlēs, taču pagājušajā sezonā bija ... pazudis. Strādāja un dažreiz spēlēja 2. līgā FK "Kalupe" vārtos. Vesela sezona bez virslīgas spēļu pieredzes. Šaraņins pirms šīs sezonas nolēma atsākt karjeru. Un tagad iedomājieties – Daugavpils komandas vārtos sezonu lieliski sāka Frenks Dāvids Orols, taču mačā ar RFS viņš nevarēja piedalīties, bet komanda ir līdere un tev šādā situācijā uzreiz jāiet vārtos. Pret čempionu. Atvairītais 11 m soda sitiens (Šaraņins ar māņu kustību piemānīja Lemajiču) bija Ņikitas spilgtākā epizode spēlē, kas, kā vēlāk izrādījās, būtiski ietekmēja turpmāko spēles gaitu, taču ne mazāk svarīgi bija tas, ka viņš nosvērti un pārliecinoši spēlēja izgājienos (RFS gan arī uzbruka diezgan paredzami). Vārtsarga pārliecība būtiski palīdzēja laukuma spēlētājiem. Kurš būs BFC "Daugavpils" vārtos nākamajā spēlē viesos ar jauno līderi "Riga FC" - tas pat nav tik svarīgi. Svarīgāk, lai neapšaubāmi talantīgajam vārtsargam šāda atgriešanās kļūst par papildu stimulu turpināt atsākto.

Sestās kārtas spēle - "Valmiera FC" pret FK "Liepāja"

Liepājnieku galvenais treneris Tamazs Pertija pret savu bijušo komandu, turklāt ar četriem bijušajiem Valmieras komandas spēlētājiem liepājnieku rindās (vārtsargs Vladislavs Lazarevs, Frajs Kajramani, Pape Falls un Luka Silagadze), turklāt vēl pēc valmieriešu izglābšanās iepriekšējā spēlē ar Grobiņas komandu un pēc liepājnieku pirmās uzvaras čempionātā. Pērn abu komandu pirmajā spēlē Valmierā ar 1:0 uzvarēja Liepājas komanda... Iepriekšējās divās sezonās liepājnieki ir uzvarējuši tikai divreiz un abas reizes – Valmierā. Jau 12 spēlēs starp šīm komandām virslīgā nav bijis neizšķirta. Spraigi ies arī svētdien.

Ne mazāku interesi 6. spēļu kārtā raisa spēles starp "Riga FC" un BFC "Daugavpils". Nu un tad, ka daugavpilieši ir zaudējuši "rīdziniekiem" sešās no astoņām pēdējām spēlēm un guvuši tajās tikai vienus vārtus? RFS statika bija daudz labāka. Vai "Riga FC" sagādās daugavpiliešiem pirmo zaudējumu? Grobiņas komanda pēc neizšķirta Valmierā savā laukumā uzņems FK "Metta". Vai virslīgas jaunpienācējiem būs pirmā uzvara? FS "Jelgava" savā laukumā tiksies ar FK "Auda", bet RFS tiksies ar FK "Tukums 2000/TELMS" komandu. Varbūt arī šoreiz būs jāmaina kārtas galvenās spēles statuss? Nebūšu pārsteigts, ja tā notiks.

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu