Varenie «basketbola cinīši» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai var kļūt par teicamu basketbolistu NBA līmenī, ja tavs augums ir tikai 169 cm? Var. Ar šādu "basketbola cinīša" augumu var gāzt arī lielākus vezumus— var pat uzvarēt "Slam Dunk" konkursā! NBA vēsturē ir bijuši vairāki izcili mazie basketbolisti — spēlētāji, kuru augums bija zem 180 cm vai pat tikai 160 (!) cm, bet kuri tomēr bija atzīti meistari un netika turēti komandās skatītāju uzjautrināšanai. Tie bija, un daži vēl arī tagad ir, vareni "basketbola cinīši".

Pirmais un vismazākais

Tairons
Tā nu sagadījās, ka pirmais ievērojamais mazais un vismazākais spēlētājs, kā arī garākais basketbolists NBA vēsturē spēlēja vienā laikā un vienā komandā. 160 cm garā Tairona "Muggsy" Bogsa un 231 cm garā Manutes Bola foto bija ne uz viena vien žurnāla vāka. Bogss bija spēlētājs, kurš lielā mērā lika sabiedrībai mainīt domas attiecībā uz mazajiem spēlētājiem basketbolā. NBA iepriekš bija 180 cm un nedaudz mazāki basketbolisti (par dažiem no viņiem tālāk ir rakstīts), taču tāds "pundurītis" kā Bogss tā spēlējam vēl nebija redzēts. Teicama spēles izpratne un prasme to zibenīgi novērtēt, ātrums un nepiekāpība aizsardzībā bija "Muggsy" galvenie trumpji. Tairons sāka presingot pretinieku spēlētāju jau aiz laukuma centra, jo labi saprata, ka groza tuvumā viņu vienkārši samīs... Viņa prasme pārtvert bumbu vai atņemt to augumā krietni garākam pretiniekam driblā, kā arī efektīgi caurgājieni starp milžiem izraisīja sajūsmu skatītājos. Žēl, ka toreiz NBA bija aizliegta zonas aizsardzība, kurā Tairons būtu vēl vērtīgāks. Lielāko popularitāti Tairons guva Šarlotes "Hornets" komandā, kurā viņš caurmērā vienā sezonā ne reizes neguva vairāk par 11,2 punktiem, taču arī tas bija sasniegums. Bet ne jau tas bija galvenais, par ko publika tik ļoti mīlēja savu mazuli. Dažādās NBA komandās Bogss nospēlēja 14 sezonas un savu karjeru beidza pirms desmit gadiem. Bogss bija arī WNBA komandas Šarlotes "Sting" galvenais treneris līdz pat šā gada janvārim, kad komanda pajuka.

Pēdējais un otrs mazākais

31 gadu vecais Ērls Boikinss ir pašreiz mazākais spēlētājs NBA — 165 cm. Viņš sev pievērsa uzmanību, jau spēlēdams Mičiganas universitātē, kur viņš vienā no sezonām kļuva par otro rezultatīvāko NCAA čempionātā?— caurmērā 26,8 punkti vienā spēlē. Boikinss spēlēja sešās NBA komandās, bet kopš 2003. gada bija Denveras "Nuggets" rindās, no kurienes janvārī tika aizmainīts uz Milvoku "Bucks". Boikinss visbiežāk nāk laukumā no rezervistu soliņa un ienes komandas rindās papildu enerģiju aizsardzībā, viņš ir ne tikai vieglākais (sver tikai 60 kg), bet arī viens no ātrākajiem aizsargiem NBA. Un viens no spēcīgākajiem — Boikinss guļus spēj no krūtīm izspiest 143 kg smagu svaru stieni!

Lidojošais Vebs

1986. gada NBA "All Stars" pasākuma ietvaros notikušajā "Slam Dunk" konkursā notika kaut kas negaidīts. Finālā Atlantas "Hawks" spēlētājs un iepriekšējā gada labākais "dankotājs" Dominiks Vilkinss tikās ar... 169 cm garo savas komandas biedru Entoniju Žeromu Vebu jeb vienkārši Spadu Vebu. Tieši Vilkinss bija pārsteigts vairāk par visiem, jo komandas treniņos viņš nekad nebija redzējis, lai Vebs triektu bumbu grozā no augšas. Bet šeit... Turklāt Vebs to darīja ar dažādiem trikiem — ar vienu roku pēc 360 grādu grieziena gaisā ap savu asi, ar divām rokām pēc 180 grādu grieziena un tad vēl atmuguriski pret grozu, viņš ķēra bumbu pēc tās atlēkšanas no grīdas, veica 360 grādu apgriezienu gaisā un trieca bumbu grozā. Šis 169 cm garais "punduris"! Finālā Vebs izpildīja divus perfektus mēģinājumus, ieguva par katru 150 punktu un uzvarēja. Visi bija šokā. Pēc 12 gadiem cits "mazais" — Neits Robinsons no Ņujorkas "Knicks" — izmantoja Veba palīdzību, lai uzvarētu šādā konkursā — izpildīdams mēģinājumu, viņš lēca pāri 1986. gada "Slam Dunk" konkursa uzvarētājam. Vebs joprojām ir nedaudz dusmīgs, ka viņu atceras galvenokārt kā "dankotāju" un šovmenu, nevis kā labu spēlētāju — 12 sezonās NBA viņš tomēr caurmērā vienā spēlē guva 9,9 punktus.

"Mazais" Slavas zālē

Vienīgais no NBA spēlētājiem, kura augums ir mazāks par 180 cm (179 cm) un kurš ir iekļauts Basketbola slavas zālē, ir Kelvins Mērfijs. Viņš NBA debitēja 1970./71. gada sezonā un iekļuva debitantu pirmajā komandā. Visu savu karjeru NBA — 13 sezonas — viņš pavadīja Sandiego, bet vēlāk Hjūstonas "Rockets" komandā. Mērfijs ne reizi vien ir atzinis, ka laukumā viņš nereti juties kā vieglā svara bokseris starp smagsvariem, taču viņu tāpēc nekad nav vajājis mazvērtības komplekss. Kelvins dzīvoja apmēram stundas braucienā no slavenā "Madison Square Garden", kur viņš pirmo reizi klātienē ieraudzīja Oskara Robertsona spēli, un līdz ar to izvēle tika izdarīta. Par spīti mazajam augumam. Mērfijam joprojām pieder NBA rekords soda metienu precizitātē — 1980./81. gada sezonā viņš realizēja 95,8 procentus soda metienu. Tajā sezonā "Rockets" iekļuva NBA finālā, kur piekāpās Bostonas "Celtic" komandai. Pēc basketbolista karjeras beigām Kelvins turpināja strādāt kluba sistēmā un bija pazīstams spēļu analītiķis TV. 2004. gada septembrī piecas Mērfija meitas, kuras visas nebija dzimušas laulībā, apsūdzēja viņu par seksuālu uzmākšanos un izmantošanu bērnībā. Mērfiju apsūdzēja pēc trim likuma pantiem, bet tad viņu attaisnoja. Tomēr ne "Rockets" sistēmā, ne TV viņš vairs atpakaļ netika aicināts...

Mazais Ģenerālis

Tā sauca Aiveriju Džonsonu, kurš laikā no 1988. līdz 2003. gadam spēlēja sešās NBA komandās. Mazā Ģenerāļa augums ir 180 cm, bet iesauca viņu tā tāpēc, ka viņš organizēja komandas spēli un izrīkoja savus komandas biedrus. Starp citu, labs viņa draugs toreiz bija un tagad ir Admirālis — Deivids Robinsons no Sanantonio "Spurs". Pašreiz Džonsons ir Dalasas "Mavericks" galvenais treneris, un tieši Mazā Ģenerāļa vadībā šī komanda guvusi savus pēdējos lielākos panākumus, turklāt tikai mēnesi pēc stāšanās šajā darbā Džonsons tika atzīts par mēneša labāko treneri, viņš visātrāk no visiem NBA treneriem guva 50 un 100 uzvaru, bet 2006. gadā tika atzīts par gada labāko treneri. Tā gada sezonā Mazais Ģenerālis pirmo reizi komandas vēsturē aizveda "Mavericks" līdz NBA čempionāta finālam, kur gan nācās zaudēt Maiami "Heat". Aizvadītajā sezonā "Mavericks" guva visvairāk uzvaru (67) regulārajā turnīrā, bet... "Play off" pirmajā kārtā zaudēja Andra Biedriņa pārstāvētajam Goldensteitas "Warriors", kuru vadīja Dons Nelsons — treneris, kuru Džonsons savulaik aizstāja pie "Mavericks" stūres... Mazais Ģenerālis jau gatavo revanšu.

Varenā Pele

Viņu tā arī sauc, un viņam uz labās rokas ir tāds tetovējums — "Mighty Mouse". Viņš ir Deimons Stademairs no Memfisas "Grizzlies". 178 cm garš aizsargs. Viņa vecāki nekad nebija precējušies, taču Deimonam ir vēl trīs māsas. Kad viņam bija 7 gadi, tēvs aizbrauca uz Milvokiem un zēnu audzināja mamma ar vecmāmiņu, bet basketbolā viņu ievadīja onkuļi. Iesauku "Mighty Mouse" Deimons ieguva pirmajā sezonā NBA Toronto "Raptors" rindās, kur viņš caurmērā guva 19 punktu un izdarīja 9,3 rezultatīvas piespēles (trešais labākais rezultāts starp debitantiem NBA vēsturē). Tajā 1995./96. gada sezonā Stademairs pārliecinoši ieguva labākā debitanta titulu (76 no 113 iespējamajām balsīm) un kļuva par mazāko labāko debitantu NBA vēsturē. Iespaidu par Deimonu pabojāja viņa aizraušanās ar marihuānu. Piemēram, 2003. gadā viņa dzelteno "Hummer" džipu policija aizturēja par ātruma pārsniegšanu, un Deimons bija marihuānas ietekmē. Tas bija jau viņa trešais arests marihuānas sakarā. Nācās samaksāt 250 000 ASV dolāru lielu sodu, un vēl sekoja trīs mēnešu diskvalifikācija. Stademairam neatkarīgā izmeklēšanā izdevās pierādīt, ka viņš ir "tīrs" un ka viņš vairs nelieto marihuānu, tomēr viņa karjerai tas bija jūtams trieciens.

Bloks Jao Minam

Vai varat iedomāties, kā 175 cm garš spēlētājs bloķē 229 cm garā ķīnieša Jao Mina metienu? To nevajag nemaz iedomāties, jo to jau ir izdarījis 175 cm garais un 23 gadus vecais Ņujorkas "Knicks" aizsargs Neits Robinsons. Tas notika pagājušā gada 20. novembrī "Knicks" mačā pret "Rockets", un tas bija tikai trešais gadījums NBA vēsturē, kad tik mazs spēlētājs nobloķē tik gara spēlētāja metienu. Robinsons vertikāli no vietas spēj uzlēkt 110,5 cm! Pērn viņš kļuva par "Slam Dunk" konkursa uzvarētāju, kurā Neitam asistēja pats Spads Vebs. Šogad Robinsons finālā zaudēja Džeraldam Grīnam no Bostonas "Celtics".

Vienīgais Eiropā

Viens no labākajiem mazajiem NBA spēlētājiem ir labi zināms Eiropā — tas ir 178 cm garais Tajuss Ednijs, kurš 1997./98. gada sezonā kļuva par Eirolīgas čempionu Kauņas "Žalgiris" sastāvā un kurš jaunajā sezonā — ja vien nenomainīs klubu — būs Kristapa Janičenoka komandas biedrs Boloņas "Climamio" sastāvā. NBA viņš ir spēlējis trijās komandās, bet Eiropā Ednijs ir bijis arī Trevizo "Benetton", Romas "Virtus" un grieķu "Olympiakos" rindās. 2002. gadā viņu atzina par labāko citu kontinentu spēlētāju Eiropā.

Vēl Eiropā ir labi zināms 178 cm garais Skūnijs Penns no "Olympiakos", 180 cm garais Villijs Bīnams no Telavivas "Maccabi" un viņa kluba biedrs Deriks Šarps (183), Terells Kastls (182) no "Aris", Terells Makintairs (175) no itāliešu "Montepaschi", Laionels Čalmerss (183) no "Benetton", Afikss Nisims (180) no "Strasbourg IS", bijušais BK "Ventspils" aizsargs Edijs Šennons (180), Treviss Bests (180) no Sopotas "Prokom Trefl", Džerijs Makulodžs (179) no Kazaņas UNICS, Roderiks Bleknijs (181) no Maskavas apgabala "Dinamo" un vēl vairāki citi, taču vēl tikai Bests no viņiem ir bijis pazīstams spēlētājs NBA (spēlēja piecās komandās un 2000. gadā ar Indiānas "Pacers" iekļuva finālā).

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu