Lehtinena "bullītis" dod somiem pusfinālu! (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pasaules hokeja meistarsacīkšu pēdējā ceturtdaļfināla spēlē Somijas valstsvienība ceturtdien Maskavā dramatiskā cīņā pēcspēles soda metienu sērijā pieveica ASV izlasi un kvalificējās pusfinālam. Uzvaru nesošo "bullīti" realizēja Jere Lehtinens.

Maskavā neviens no ceturtdaļfināliem nelīdzinājās citiem. Krievijas uzvara pār Čehiju bija skaistākā, zviedru panākums pār slovākiem - rezultatīvākais, bet Kanādas pārākums pār Šveici - acīmredzot visparedzamākais. Somijas un ASV tikšanos bez šaubīšanās var nodēvēt par visaizraujošāko!

Neizšķirts 4:4 saglabājās gan pēc trīs pamatlaika periodiem, gan pēc desmit minūšu pagarinājuma. Lai noskaidrotu uzvarētāju, pirmoreiz šajā turnīrā vajadzēja ķerties pie pēcspēles soda metieniem, un tajos par galveno varoni kļuva Jere Lehtinens.

Soms Jere Lehtiens (pa labi) tikko ir raidījis ripu ASV izlases vārtsarga Džona Greiema cietoksnī. Somija - pusfinālā!
Soms Jere Lehtiens (pa labi) tikko ir raidījis ripu ASV izlases vārtsarga Džona Greiema cietoksnī. Somija - pusfinālā! Foto: AFI

Protams, varonis bija arī somu vārtsargs Kari Lehtonens, kurš pamatlaikā un pagarinājumā kopā atvairīja 28 no 32 pretinieku metieniem, bet "bullīšos" tika galā ar visiem pieciem amerikāņu izgājieniem. Par to viņam tika spēles labākā hokejista balva savā komandā.

Sestdien pusfinālā Somijas izlases tiksies ar laukuma saimniekiem un zelta medaļu galvenajiem pretendentiem krieviem. Otrajā pārī pasaules čempioni zviedri mērosies spēkiem ar hokeja izgudrotājiem kanādiešiem.

Par spīti tam, ka pirmā perioda lielāko daļu iniciatīva bija ASV hokejistu rokās, spēles rezultātu 17. minūtē ar pustālu un negaidītu metienu atklāja Tomo Rūtu.

Otrais periods turpretim izvērtās pār īstiem amerikāņu kalniņiem. Abas komandas guva pa trīs vārtiem, bet scenārijs bija tāds, ka ASV hokejisti vispirms rezultātu izlīdzināja, bet somi drīz vien atkal guva vārtus un no jauna izvirzījās vadībā.

Trešdaļas sākumā ziemeļnieki dabūja aukstu dušu, jo, spēlējot vairākumā, somi pirmajā minūtē ļāva amerikāņiem aizskriet ātrajā pretuzbrukumā divi pret vienu aizsargu, un pēc Čada Larouza piespēles Tobiass Petersens panāca izlīdzinājumu 1:1.

Notika arī tā... Pirmais no labās - Somijas izlases vārtsargs Kari Lehtonens.
Notika arī tā... Pirmais no labās - Somijas izlases vārtsargs Kari Lehtonens. Foto: AFI

Piektajā minūtē ar tādu pašu izgājienu jau vienādos sastāvos atbildēja somi un aizsargs Peka Saravo atkal izvirzīja savu komandu vadībā. Tomēr turpinājumā viss mainījās pēc aptuveni trīs minūtēm - astotajā - Tailers Arnesons uz tablo iededza arī otru divnieku - neizšķirts 2:2.

Viss turpinājās kā pēc labākā filmas scenārija - 11. minūtē Jari Viuhkola guva trešos vārtus somiem, bet 15. minūtē Lī Stempņiaks vārtu priekšā apspēlēja Kari Lehtonenu un "status quo" atkal bija atjaunots - 3:3!

Otrajā periodā pēdējo vārdu tomēr izdevās teikt somiem, jo 16. minūtē pēc izcilas aizsarga Peteri Numelina piespēles skaitliskajā vairākumā jau ceturto reizi Somijas izlasi vadībā izvirzīja Tomijs Kalio - 4:3.

Nākamos vārtus kādai no komandām izdevās gūt tika pēc gandrīz 20 minūtēm un viss atkal notika pēc ierastā scenārija. Dažbrīd jau šķita, ka somiem izdosies minimālo pārsvaru nosargāt, tomēr ASV hokejisti mērķtiecīgi turpināja uzbrukt un atspēlējās arī ceturto reizi pēc kārtas.

15. minūtē vārtus skaitliskajā vairākumā guva Endrjū Hačinsons - 4:4!

Pagarinājumā gan vieni, gan otri centās spēlēt ļoti uzmanīgi, taču tik un tā labas iespējas gūt uzvaras bija abām komandām. "Bullīšu" laiks nenovēršami tuvojās, un tad tas arī sākās.

Somijas izlases vārtsargs Kari Lehtonens (tālakajā plānā) atvaira šo Endrjū Hačinsona metienu. Trešajā perioda tieši Hačinsonam izdevās panākt izlīdzinājumu 4:4.
Somijas izlases vārtsargs Kari Lehtonens (tālakajā plānā) atvaira šo Endrjū Hačinsona metienu. Trešajā perioda tieši Hačinsonam izdevās panākt izlīdzinājumu 4:4. Foto: AFI

23 gadus vecais Lehtonens pret 31 gadu veco Džonu Greiemu, un, protams, abu komandu labākie snaiperi - kurš pratīs apspēlēt vārtsargu? Vispirms katrai komandai bija jāizpilda pa trim metieniem un pēc trešās sērijas nevienam nebija izdevies pārspēt vārtsargus.

Somiem to nespēja kapteinis Ville Peltonens, Nummelins un Niko Koivu, savukārt "amīšiem" - Fils Kesels, Stempņiaks un Zaks Parizī.

Turpinājumā sekoja nervu spēle līdz pirmajai kļūdai. Parīzī nespēja realizēt arī savu otro iespēju, bet Greiemu nespēja apspēlēt Tomo Rūtu. Arī 19 gadus vecais Kesels neizmantoja savu otro izgājienu, un tad laukumā centrā stājās 33 gadus vecais Dalasas "Stars" uzbrucējs Lehtinens, kas mirkli vēlāk ar elegantu metienu vārtu labajā augšējā stūrī nodrošināja somiem pusfinālu!

Somijas spēle ar Krieviju sestdien sāksies pulksten 14.15 pēc Latvijas laika, bet Kanādas un Zviedrijas mačs - 18.15. Abas intriģējošās pusfinālspēles tiešraidē rādīs kanāls TV3.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu