Netīrais sporta karalis (36)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arvien vairāk un skaļāk tiek runāts par rasismu, fanu nekārtībām, totalizatoru sērgu un seksuālajām minoritātēm pasaulē populārākajā sporta veidā futbolā. Pašreiz notiekošajā Eiropas čempionātā (EČ) Polijā un Ukrainā ir diskutēts teju par visām šim tēmām. Beidzot arī UEFA ir sākusi rīkoties, sodot Krievijas izlasi par fanu neadekvāto rīcību. Cerams, ka šis precedents kalpos kā atgādinājums - huligāni un homofobi ir apkaunojums jebkurai valstij un valstsvienībai.

Rasisti

«BBC News» Eiropas čempionāta laikā veica pētījumu, lai noskaidrotu, cik liels rasisms valda Ukrainā un Polijā. Pārsteiguma nebija, jo žurnālisti skaidri secināja - rasisms pastāv un ir ļoti izplatīts.

Vairāki ietekmīgi Eiropas mediji ziņo, ka Eiropas čempionāta finālturnīra laikā no rasisma cieta Itālijas futbola valstsvienības uzbrucējs Mario Balotelli. Apakšgrupas mačā, kur savā starpā tikās Spānija un Itālija, vairāki simti spāņu līdzjutēju sākuši atdarināt mērkaķu skaņas brīdī, kad 21 gadu vecais uzbrucējs pieskāries bumbai.

Gandrīz identiska situācija notika Nīderlandes atklātā treniņa laikā, kur par skatītāju «upuriem» kļuva Naidžels de Jongs un Gregorijs van de Vīls. UEFA kategoriski noliedza, ka līdzjutēju rīcība būtu rasistiski motivēta. Organizācija uzskata, ka fani protestēja pret Krakovas atstāšanu bez Eiropas čempionāta finālturnīra spēlēm vai arī pauda neapmierinātību par Polijas kluba Krakovas «Wisla» stadiona nodošanu citas komandas rīcībā.

Jāatzīst, ka jebkādi rasistiski «izgājieni» ir nepieņemami, neatkarīgi no tā, kādā nolūkā tiek pausti.

«Pēc mums sniegtās informācijas, saistībā ar diviem iespējamiem rasistiskajiem incidentiem «Euro 2012» laikā UEFA sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai šīs nopietnās apsūdzības bijušas patiesas,» teikts UEFA oficiālajā paziņojumā.

Rasisma dēļ zaudē darbu

Spilgtākais piemērs pašu sportistu vidū noteikti ir Anglijas izlases vadošais aizsargs Džons Terijs. Par rasistiskiem izteikumiem [23.oktobra Anglijas premjerlīgas spēlē] Terijam tika atņemts nacionālās komandas kapteiņa statuss un viņam 9.jūlijā būs jāizstājas tiesas priekšā. Kapteiņa apsēja atņemšanu Terijam uzstājīgi un atklāti pieprasīja britu mediji.

Iepriekšējais Anglijas izlases galvenais treneris - itālis Fabio Kapello pauda atbalstu Terijam un izteicās, ka vēlas aizsargu arī turpmāk redzēt kā valstsvienības kapteini. Nebija ilgi jāgaida, kad darbu valstsvienībā zaudēja pats 65 gadus vecais itāļu speciālists.

Neskatoties uz skandālu, kuru piedzīvoja Terijs, viņš kopā ar Anglijas izlasi piedalās Eiropas čempionātā. Terijs nav vienīgais futbolists, kurš aptraipījis savu reputāciju ar rasistiska rakstura piezīmēm.

Homofobi

Pavisam nesen Itālijas valstsvienības kapteinis Antonio Kasāno publiskajā telpā «izcēlās» ar necienīgu attieksmi pret futbolistiem ar citu seksuālo orientāciju.

Otrdien preses konferences laikā Eiropas čempionāta finālturnīra ietvaros Kasāno tika lūgts komentēt baumas, ka Itālijas izlasē ir vismaz divi homoseksuāli futbolisti. «Ja viņi ir geji, tā ir viņu pašu problēma. Es ceru, ka izlasē geju nav,» izteicās Kasāno. «Ja patiešām tā ir, tad tā taču ir viņu darīšana. Bet vai tad mūsu komandā ir šādi spēlētāji? Es domāju, ka nav.»

Kasāno atbildes izraisīja smieklu uzplūdu Itālijas mediju vidū, pēc kā Kasano vērsās pie blakus sēdošā tulka. «Tu taču negrasies to iztulkot Polijas medijiem, vai ne?»

«Es ļoti nožēloju, ka manis teiktais radīja šādus protestus. Es neizjūtu neko, kas varētu būt saistīts ar homofobiju. Nevēlējos nevienu apvainot vai apšaubīt katra brīvo izvēli savas seksuālās orientācijas jautājumos,» pēc notikušā izteicās Kasāno. «Vēlējos teikt, ka tā nav mana darīšana, ka nevēlos nevienu nosodīt, jo katrs ir pelnījis tikt cienīts.»

Seksuālo minoritāšu aizstāvju organizācijas pat pieprasījušas Kasāno liegt turpmāku dalību Eiropas čempionātā.

Fanu nemieri

Plašu rezonansi izraisīja fanu nemieri Varšavā pirms un pēc Polijas un Krievijas spēles Eiropas čempionāta grupu turnīrā. Vairāki desmiti fanu tika aizturēti, bet divi krievi saņēma reālus cietumsodus.

Lai cīnītos ar nemieru izraisītājiem, UEFA beidzot sāka rīkoties un sodīja Krievijas valstsvienību par valstsvienibas fanu neadekvāto rīcību. Krievijas izlase saņēma bargu sodu - UEFA tai piešķīra sešu punktu sodu 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Tāpat izlasei būs jāmaksā 120 000 eiro naudas sods.

Futbola huligāni nav problēma tikai Eiropā. Šī suga uzdarbojas Dienvidamerikā, kur nereti futbolisti pat tiek nogalināti.

Negodīga spēle

Atsevišķs stāsts ir totalizatoru sērga, kas īpaši izteikta Itālijas futbolā. Ar to cīnās tiesībsargājošās iestādes, vainīgajiem piespriežot cietumsodus. Ir vairāki ļoti pazīstami un tradīcijām bagāti klubi, piemēram, Turīnas «Juventus» 2006. gadā, kas tika izslēgts no virslīgas (A sērijas čempionāta). Klubs ne tikai iedragāja savu reputāciju, bet arī cieta nopietnus finansiālus zaudējumus.

Korupcijas skandāls FIFA

Arī viena no lielākajām sporta veidu organizācijām - Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) ir ar aptraipītu slavu. Vairāki šīs organizācijas biedri tika vainoti lielā korupcijas skandālā, kad tika publicēta informācija par biedru balsu pirkšanu ar mērķi noteikt, kur risināsies 2018. un 2022. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīrs. Biedru balsu uzpirkšanas summas tika lēstas vairākos miljonos latu.

Tiesa, līdz šodienai neviens nav sodīts vai atzinis savu vainu un atkāpies no amata.

«Fair Play» (godīga spēle - red.) attiecas ne tikai uz sportistu sacensību sporta laukumā vien, bet uz visu sporta kultūru kopumā. Negodīga spēle nogalina sportu. Tāpat kā dažu valstu līdzjutēji, kuri ir kauna traips uz to valstu karogiem, no kurienes viņi atbraukuši.

Komentāri (36)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu