Vintera vēsturiskais desmitnieks (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rigarrt.lv

Dakaras rallija noslēgumā pirmoreiz starp labākajiem desmit braucējiem atrodams arī latvieša vārds. Jānis Vinters, spītējot tehnikas problēmām, ir ne tikai piepildījis sapni un pirmoreiz ticis līdz finišam, bet savā trešajā piegājienā pratis izcīnīt augsto desmito vietu kopvērtējumā!

Ņemot vērā pēdējo dienu traģiskos notikumos, sacīkšu organizatori atcēla svētdien paredzēto 31 kilometru garo Dakaras rallija pēdējo ātrumposmu un galīgais vietu sadalījums tika noteikts pēc 14. posma rezultātiem.

Līdz ar to Vinters, kurš sestdien sasniedza savu personīgo Dakaras rekordu - izcīnīja augsto ceturto vietu un kopvērtējumā pirmoreiz iekļuva pirmajā desmitniekā - šo prestižo pozīciju saglabāja arī rallija noslēgumā.

Foto: dakar.com

Pimoreiz karjerā uzvaru kopvērtējumā izcīnīja spāņu braucējs Marks Koma (att.), kam Vinters zaudēja septiņas stundas un 53 minūtes.

Koma par stundu un 13 minūtēm kopsummā apsteidza pagājušā gada čempionu francūzi Sirilu Desprē, bet trešā vieta itālietim Salam. Interesanti, ka Koma šāgada rallijā tā arī nespēja izcīnīt uzvaru kādā no posmiem.

Pēc tam, kad Māra Saukāna un Andra Dambja ekipāža 13. sacensību etapā nāvējoši traumēja kādu priekšā izskrējušu zēnu, vakar Dakaras rallijs paņēma arī trešo dzīvību - vēl vienu pusaudzi notrieca tehniskās palīdzības kravas mašīna.

Pirmais upuris bija austrāliešu motobraucējs Endijs Kaldekots, kurš pēc neveiksmīga kritiena gāja bojā rallija devītajā posmā.

Lai gan īpaša komisija atzina, ka Saukāna ekipāža nav bijusi vainojama traģiskajā negadījumā, latviešu autobraucēji nolēma izstāties no turpmākās cīņas, brīdī, kad sacīkšu kopvērtējumā ieņēma solīdo 14. vietu.

Māra Saukāna un Andra Dambja "OSCar" Mauritānijas smiltājos.
Māra Saukāna un Andra Dambja "OSCar" Mauritānijas smiltājos. Foto: rigarrt.lv

Pimoreiz karjerā par uzvarētāju automašīnu konkurencē ir kļuvis bijušais franču kalnu slēpotājs Luks Alfāns (Mitsubishi), kurš kopvērtējumā tikai par 17 minūtēm un 53 sekundēm apsteidza "Volkswagen" komandas braucēju Žinjelu de Viljē no Dienvidāfrikas.

Trešo vietu izcīnīja vēl viena "Mitsubishi" komandas ekipāža, ko pilotēja spānis Nani Roma.

Divu pēdējo gadu uzvarētājs francūzis Stefans Peterhansels, kurš arī šogad bija pārliecinošs līderis, rallija 12. posmā ieskrēja kokā, zaudēja vairākas stundas un kopvērtējumā palika tikai ceturtais.

Kravas automašīnu klasē jau piekto reizi Dakaras laurus plūca krievu "Kamaz" ar Vladimiru Čaginu pie stūres.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu