Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Valmiera Glass ViA" pie Eiropas durvīm

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera Glass ViA" un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti
"Valmiera Glass ViA" un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti Foto: Jānis Līgats/VALMIERA GLASS VIA Futbols (Facebook)

Vispirms - līdzjūtība par zaudējumu Latvijas kausa finālā Jelgavas komandai un paldies RFS komandai par intrigu. Latvijas kausa izcīņas finālā RFS papildlaikā ar 3:2 pārspēja FK "Jelgava" un līdz ar to deva iespēju "Optibet virslīgas" 4. vietas ieguvējiem nākamsezon spēlēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā. Kā pēc pasūtījuma jau nākamajā dienā pēc kausa fināla savā starpā tikās abi pretendenti uz 4. vietu - "Valmiera Glass ViA" un Jūrmalas "Spartaks".

Abām komandām pirms šīs spēles bija pa 41 punktam, abām bija vienāds aizvadīto spēļu skaits, taču jūrmalniekiem bija neliela priekšrocība - viņi bija uzvarējuši trijās iepriekšējās savstarpējās spēlēs. Lai atņemtu viņiem šo iespējamo priekšrocību (ja abām komandām būs vienāds punktu skaits, tad "Spartaks" būs augstāk), valmieriešiem noteikti vajadzēja uzvarēt. Tikai pēc tam drīkstēja rēķināt nākamos variantus.

Lieki teikt, ka abas komandas ieinteresēti vēroja Latvijas kausa finālmaču, lieki teikt, ka pēc RFS uzvaras tajā mača likme spēlei Valmierā vismaz trīskāršojās. Spēle Valmierā vēl neko neizšķīra, taču tagad jau priekšā ir Valmieras komanda, kurai atlikušajās divās spēlēs jāiegūst četrus punktus, lai pirmo reizi vēsturē iekļūtu Eiropas kausu izcīņā. Atkal jāatceras par suņa asti...

Pieļauju, ka Valmieras komandai atlikušās divas spēles viesos ar FK "Jelgava" un savā laukumā ar FK "Metta" psiholoģiskā ziņā būs pat grūtākas nekā "Spartakam" atlikušās spēles ar BFC "Daugavpils" mājās un "Riga FC" viesos - spartakiešiem taču vairs nav, ko zaudēt, jo pārāk daudz viņi jau ir zaudējuši čempionāta finišā.

Pēdējās sešās spēlēs "Spartakam" ir tikai viena uzvara, toties piedzīvoti četri zaudējumi un trijās pēdējās spēlēs zaudēti 10 vārti... Vārtsargi spartakiešiem ir tie paši un labi, mest visus akmeņus viņu virzienā nebūtu taisnīgi, jo arī spēlē Valmierā varēja redzēt, cik nedroša ir Jūrmalas komandas (nevis tieši aizsargu, bet visas komandas spēle aizsardzībā, kaut gan tieši Valmierā "melnā diena" bija Kramēnam, kuru, iespējams jau pirmajā puslaikā vajadzēja nomainīt - bija redzams, ka jaunais spēlētājs ir vienkārši "pārdedzis", taču vēl kaut viena centra aizsarga viesiem rezervē nemaz nebija...) darbošanās aizsardzībā.

Jā, ļoti pietrūka Tarasova, kurš izlaida spēli brīdinājumu dēļ, nebija Vardanjana, Nvaorisas un Krautmaņa, plus vēl diezgan strīdīgā situācijā otrajā puslaikā no laukuma tika noraidīts Stenlijs Nnana, tomēr arī bez viņiem spartakiešiem bija gana daudz futbolistu, kuri šosezon sevi jau ir labi apliecinājuši. Valmieras komandai ļoti par labu nāca jau 4. minūtē gūtie vārti (pēc viesu kļūdas savu vārtu priekšā), bet turpinājumā viņi nevainojami aizvadīja spēli taktiskā ziņā (Tamaza Pertijas skola!), par pašatdevi nemaz nerunājot. Viesiem bija pat vairākas iespējas gūt vārtus, viņiem arī mazākumā bija diezgan liels pārsvars, taču te neizdevās īsti pa bumbu trāpīt, te atkal īstais sitiena brīdis tika nokavēts, te vēl kas atgadījās.

Galarezultāts 3:0 nenozīmē, ka Valmieras komanda bija galvastiesu pārāka, bet tas nozīmē, ka Valmieras komandas uzvara šajā mačā bija pelnīta un likumsakarīga. Par vienu no spilgtākajiem virslīgas spēlētājiem sezonas beigās kļūst valmieriešu augumā raženais un tikai 18 gadus vecais (19 gadi paliks 23. novembrī) uzbrucējs nigērietis Toluvalase Arokodare (vienkārši - Tolu, kā viņam rakstīts uz spēļu krekla). Ir pamatotas šaubas, ka būs ļoti grūti paturēt viņu Valmieras komandā, jo jau dzirdēta interese par šo talantīgo uzbrucēju no ārzemju klubiem. To pašu var teikt par slavenā FC "Porto" audzēkni 20 gadus veco portugāli Žorži Teikšeiru jeb vienkārši Žoržinju.

Toluvalase Arokodare un Žorži Teikšeira
Toluvalase Arokodare un Žorži Teikšeira Foto: Jānis Līgats/VALMIERA GLASS VIA Futbols (Facebook)

Cita lieta, ka saglabāt lielāko daļu līderu un piesaistīt vēl dažus meistarīgus spēlētājus gan no pašmāju, gan leģionāru vidus valmieriešiem noteikti palīdzēs iekļūšana Eiropas kausu izcīņā. Atliek tikai pārkāpt suņa astei... Un tieši tāpēc nespriedīsim, tagad par to, kur Valmieras komanda aizvadīs savas spēles Eiropas kausos, jo Valmierā to nākamsezon vēl nebūs, kur darīt.

Uz Jelgavu atbalstīt savu komandu pošas Valmieras komandas līdzjutēji un vismaz pāris autobusi ar līdzjutējiem svētdien no Valmieras uz Jelgavu brauks. Jelgavnieki nupat piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Latvijas kausa finālā (no 0:2 panāca 2;2, bet tomēr pirmo reizi finālā piekāpās - līdz šim FK "Jelgava" četras reizes bija spēlējis finālā un vienmēr bija uzvarējis) un tagad gribēs tomēr uz pozitīvas nots pabeigt sezonu.

Nedrīkst valmieriešus mierināt arī fakts, ka šosezon Jelgavas komandai nav zaudēts - 0:0, uzvara ar 1:0 Jelgavā un ar 3:1 savā laukumā. Valmieriešiem jāatceras, ka viņi nedrīkst finišā pieļaut vienādu punktu skaitu ar "Spartaku". Jūrmalas komanda balto karogu nav pacēlusi.

BFC "Daugavpils" ar 1:0 pārspēja FK "Liepāja" un gandrīz jau nodrošināja sev nepiedalīšanos pārspēlēs. Daugavpils komanda šosezon liepājniekus ir pārspējusi visās četrās spēlēs un tagad daugavpilieši turnīra tabulā vēl var apsteigt gan Jelgavas, gan Liepājas komandas, bet jelgavnieki liepājniekus var apsteigt jau pēc nākamās spēles... ar Valmieru. Tā ka nevienam nav nodrošināta mierīga dzīve spēlēs ar komandām, kurām vairs "neko nevajag".

Vai jau šonedēļ būs zināms čempions? "Riga FC" trešdien mačā ar RFS pietiek ar vienu punktu, bet... Jau divas reizes "rīdzinieki" nespēja noformēt sev otro pēc kārtas titulu, un tagad to būs jāmēģina paveikt mačā ar tuvāko konkurentu. Diezgan simboliski.

RFS jau ir nodrošinājis sev sudraba medaļas un ieguvis pirmo trofeju kluba vēsturē, komanda jau ir aizvadījusi labāko sezonu tās vēsturē, un kāpēc lai tagad neradītu vēl lielāku intrigu cīņā par titulu?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu