Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Ar leģionāriem un bez viņiem

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
HK "Kurbads" - HK "Liepāja".
HK "Kurbads" - HK "Liepāja". Foto: Romāns Kokšarovs

Latvijas hokeja virslīgā jeb "Optibet" līgā dažbrīd iet karstāk nekā hokejā. Tas, citējot hokeja klasiķi Juri Robežnieku. Nu kurš gan varēja iedomāties, ka Rumbulas milzis "Kurbads" pēc 13 uzvarām turnīra ievadā dabūs četras reizes pa mici, līdz Rīgas centram atnesot vēstis, ka komandas saimnieks Andis Pikāns esot nikns un varbūt pat gatavs kadru maiņām?

Kaut nekas traģisks nebija noticis – tobrīd kalendārs kurbadiešiem tikai piedāvāja četras spēles ar sava svara ripas meistariem. 1:3 pret "Olimp", 3:4 pret "Liepāju", 2:5 pret "Mogo" un 2:6 Piņķos pret "Olimp" nav nekas ārkārtējs. Ja vien kāds neiedomājas, ka Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis ir mūžīgi un, ja vārtsargus trenē pats Artūrs Irbe, tad te uzvarām jābūt bez liekas iesvīšanas. Bet hokejā viss ir citādāk. Atliek mazliet ilgāk pagulēt uz lauriem, un skaties, kā ripas lido tavos vārtos!

Taču "Kurbada" pirmās trīs barankas bija savā laukumā, kur nepārtrauktā bungu rīboņā un fanu pamudinājumā rumbulieši turas kā īsti ķēves dēli.

Četri zaudējumi turnīra tabulas tiešajiem konkurentiem atmeta Andreja Ignatoviča brigādi no iesildītās 1. vietas uz trešo. Latvijas čempionāta tabula gan jau no pirmajām kārtām ir stipri maldinoša.

Pirmkārt, nevienādā spēļu skaita dēļ, kas astoņu komandu (pārskaitlis taču!) gadījumā būtu viegli novēršams. Otrkārt, ir komandas, pat ar vairākām spēlēm, kas jau ieskrējušas ceturtajā riņķī, bet HS "Rīga" un "Olimp" vēl nav izspēlējuši pat otrā riņķa savstarpējo spēli. Un, ja tabulas vadošās komandas ir maz spēlējušas savā starpā, tad šāda tabula ir ļoti maldinoša.

Par komandu savstarpējo spēku. Lai gan "Olimp" (32 punkti 19 spēlēs), "Liepāja" (32 punkti 22 spēlēs) un "Kurbads" (30 punktu 19 spēlēs) tabulā it kā ir blakus, "Olimp" ir ne tikai šā brīža, bet arī potenciālais līderis, jo pa trim reizēm jau krustojis nūjas ar "Liepāju", "Kurbadu", "Mogo" un "Zemgali", bet pārējiem četriem vadošā kvinteta klubiem vēl būs punktu zaudējumi pēc tam, kad viņi būs izspēlējuši trešos savstarpējos mačus. Un tāpēc "Kurbada" 13 uzvaru sērija gan bija skaista, bet radot neobjektīvu tabulu.

Pārmetot Latvijas čempionāta kalendāra sastādītājiem šādus sīkumus, jāņem vērā, ka abās lielajās līgās (NHL, KHL) arīdzan nav ritmiskuma un NHL ir pat sezonas, kad Ņujorkas/Ņūdžersijas komandas sezonā ne reizi neaizlido uz Kaliforniju, bet nospēlē pa sešām – astoņām spēlēm savā starpā.

Nu lūk. Tabulā aiz līderu trio ar nelielu atpalicību seko "Mogo" (23 p. – 18 sp.) un "Zemgale/LLU" (22 p – 21 sp.), bet par pēdējo "play-off", proti, 6. vietu, notiks smags tesiņš starp "Dinaburgu" (12 p. – 21 sp.), HS "Rīga" (11 p. – 21 sp.) un "Prizmu"/IHS (9 p. – 19 sp.). Vienubrīd jau šķita, ka "Prizma" atpalikusi bezcerīgi, tad pāris uzvaru savstarpējos mačos, un visi trīs nosacītie autsaideri atkal blakus.  

Apgalvot, ka tieši šādā secībā visas komandas būs arī pēc regulārā čempionāta piektā apļa pēdējās spēles, nav nekāda pamata. Vēl mazāk droši ir prognozēt, kuri tad pavasarī kļūs par Latvijas čempioniem. Līdz 30. janvārim visām komandām ir iespējams papildināt un komplektēt komandas izšķirošajiem mačiem. Ko viens otrs jau cītīgi dara.

Decembra pirmās dekādes beigās mazliet spraunāki par citiem izskatās "Olimp". Ļoti pieredzējis treneris – Jurijs Agureikins, turklāt ļoti spēcīgs tieši komandas komplektēšanā un spēļu vadīšanā. Ir t.s. veco bloks – brāļi Aleksejs un Maksims Širokovi, Georgijs Pujacs un Aleksandrs Jerofejevs, rezultatīvu uzbrucēju saikne Nikolajs Jeļisejevs (12+13) – Kirils Galoha (11+13), kā arī turnīra labākais vārtsargs Ervīns Muštukovs (tikai 1,62 ik mačā zaudēti vārti, 94,28% atvairītu metienu). Lai gan gandrīz visas komandas čempionāta gaitā stiprina savas rindas, "Olimp" papildinājums aizsardzībā – eksdinamietis Pauls Svars un viens no 1997. gada aizsargu plejādes – Tomass Zeile, jau šķiet, ka ir ar domām par “play-off".     

"Kurbada" komplektācijas iespējas nav mazākas kā "Olimp", taču no malas liekas, ka rumbulieši savāc visu, kas latvju ārzemju leģionā paliek lieks (Tambijevs, Lavrovs), turpretī "Olimp" – to, kas pilnvērtīgai spēlei nepieciešams.

Jānis Sprukts (4+11) un Mārtiņš Cipulis (2+6) acīmredzami nav zaudējuši savas prasmes, taču Lauris Rancevs (15+5), Lauris Bajaruns un Sandis Zolmanis (abiem – 7+12) ir mazliet veiksmīgāki. Uz Muštukova fona ne tik sprauni izskatās abi kurbadiešu vārtu sargātāji – Denijs Romanovskis (2,16/91,50) un Uldis Čalpa (2,22/91,21). Romanovskis it kā ir pirmais vārtsargs (1:3 pret "Olimp", 3:4 pret "Liepāju" un 42 minūtes pret "Olimp" Piņķos (1:4 tobrīd)), Čalpa pilnībā pret "Mogo" un spēles beigas Piņķos.

No līderu trio sabalansēts ir "Liepājas" sastāvs ar Māri Jučeru vārtos (2,34/91,91).

Vienubrīd ļoti intensīvi mēļoja, ka "Liepāju" varētu trenēt Jūliuss Šuplers, slovāku speciālists pat bija ieradies Liepājā, taču publiski tā arī palika tikai kā draudzīga paciemošanās.

Pēc 5:2 Rumbulā šķita, ka pērngada čempions "Mogo" atguvis savu spēli un pārliecību, taču divos nākamajos mačos – 0:6 pret "Zemgali" un 1:5 pret "Olimp" Igora Smirnova trenētā komanda izskatījās diezgan bezpalīdzīgi. Pat ar Kasparu Saulieti sastāvā. Varbūt uz pavasara pusi?

Kā jau to varēja prognozēt, Daugavpils "Dinaburga" (9) un Jelgavas "Zemgale/LLU" (8) ir bijuši čaklākie ārzemnieku piesaistītāji, kopš Latvijas Hokeja federācija palielināja leģionāru kvotu no pieciem uz septiņiem. Pa trim leģionāriem ir "Olimp", "Liepājā" (visi no Lietuvas) un "Prizmā", bet pagaidām neviena – "Kurbadā", "Mogo" un HS "Rīga". Varbūt kāds arī nav pamanījis, ka "Dinaburgas" vārtus tagad sargā soms Jani Rauhala (1999), bet viens no pieciem (!) "Prizmas" vārtsargiem ir japānis Jošihiro Kuroiva. Kurš gan Latvijā, ar pauzēm, ir jau trešo sezonu.    

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu