Bēg, draud un izvairās no pārbaudēm: dopinga kontrolieru ikdiena Latvijā (7)

Čempionu brokastis #12
CopyDraugiem X Whatsapp

Dopings jeb aizliegtās vielas pēdējos gados kļuvis par arvien aktuālāku tematu arī Latvijas sportā. Līdz ar finansējuma pieaugumu Latvijas Antidopinga birojam (LAB) pieaudzis arī atklāto pārkāpumu skaits. Dopinga kontrolieriem ikdienā gan joprojām jāsaskaras ar izvairīšanos no pārbaudēm, kā arī nākas saņemt draudus.

Portāls TVNET uz sarunu sporta podkāsta "Čempionu brokastis" 12. sērijā aicināja LAB vadītāja vietnieku Aleksu Ūpi un dopinga kontrolieri Emīlu Sevastjanovu.

LAB pēdējo divu gadu laikā ievērojami palielinājis savu kapacitāti, jo pieaudzis arī valsts piešķirtais finansējums. Biroja pārskats par 2018. gadu liecina, ka veiktas 1220 dopinga analīzes, no tām 1047 par valsts budžeta līdzekļiem.

LAB vadītāja vietnieks Ūpis pastāstīja, ka katra gadā sākumā tiek izveidots provizoriskais dopinga pārbaužu plāns. Tas gan gada laikā mainās, bet primāri tajā iekļauj arī starptautiskajos pārbaudāmo sarakstos esošos Latvijas pārstāvjus.

"Ir tā saucamais riska pārskats, kurā tiek izvērtēts katrs sporta veids un iespējamība, ka tā pārstāvis varētu lietot aizliegtās vielas. Latvijā šā saraksta augšgalā ir spēka sporta veidi. Mūsu mērķis nav tikt pie pozitīvas proves. Vēlamies veikt šīs pārbaudes arī profilaktiski, lai sportisti pie tām pierod, apzinās to kā ikdienu," stāstīja Ūpis.

Dopinga kontrolieris Sevastjanovs pats agrāk trenējās vieglatlētikā, tāpēc izprot abās pusēs esošos.

"Savus skolasbiedrus esmu pārbaudījis, arī paziņas. Ja vajag, tad vajag. Tur robežu nav. No malas jau var redzēt, ka sportista analīzes varētu būt pozitīvas. Ārējās pazīmes nodod," klāstīja Sevastjanovs.

Kā zināms, dopinga pārbaudes parasti veic pēc sacensībām, kad sportists zaudējis daudz šķidruma. Sevastjanovs pastāstīja, ka vidēji analīžu paraugu savākšana aizņem pusotru vai divas stundas, bet reiz nācies kopā ar sportistu pavadīt pat vairāk nekā astoņas stundas.

Arī Latvijas dopinga kontrolieri saskaroties ar dažādiem mēģinājumiem izvairīties no pārbaudēm. Esot izteikti gan draudi, gan mēģināts aizbēgt. Populārākā metode gan esot atteikšanās veikt testu, kas ir pat nopietnāks pārkāpums nekā pozitīvas analīzes. Atteikšanās uzreiz nozīmē bargāko iespējamo sodu.

Sarunas laikā diskutējām arī par Krievijas dopinga skandālu, kādas aizliegtās vielas, iespējams, lieto Ziemeļamerikas profesionālajās līgās un to, vai vajadzētu atcelt visus ierobežojumus sniegumu uzlabojošām vielām.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu