Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Kad Fāzels ir nikns un uztraukts (6)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins un Renē Fāzels
Vladimirs Putins un Renē Fāzels Foto: Reuters/ScanPix

​17. septembrī notikušā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) padomes (Counsil) sēdē nekāds lēmums par 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanu/nerīkošanu Minskā un Rīgā netika pieņemts.

Neraugoties uz Latvijas valdības vēstuli, ka tā negrib rīkot turnīru kopā ar Lukašenko Baltkrieviju; neraugoties uz Eiropas Parlamenta rezolūciju (ar 574 balsīm), aicinot IIHF atteikties no čempionāta rīkošanas Baltkrievijā, kā arī 15 000 baltkrievu vēstuli, ka IIHF nevajag dot Minskai tiesības rīkot 2021. gada čempionātu. Ir izveidota ekspertu grupa, kas izvērtēs Minskas un Rīgas iespējas rīkot/nerīkot nākamā gada pasaules čempionātu.

Lai gan IIHF prezidents Renē Fāzels saņēmis pat trīs vēstules, tomēr pirms padomes sēdes un arī pēc tās valdīja noskaņojums, ka pasaules čempionātu rīkošana ir IIHF un tikai IIHF kompetence, kā šī starptautiskā federācija lems, tā arī būs. Uz to netieši norādot arī SOK prezidentam Tomasam Baham, bet attiecībā uz EP rezolūciju no Cīrihes pienāca atgādinājums, ka 2014. gadā arī EP bija ieteikusi nerīkot tā gada čempionātu Minskā, taču tas tur noticis un bijis ļoti labi organizēts…

Politologi un starptautisko notikumu apskatnieki var vilkt paralēles starp to gadu Baltkrieviju un šā rudens Baltkrieviju, un tās ir divas mazliet atšķirīgas realitātes. Arī tad notikušās vēlēšanas nebija demokrātiskas, taču šoruden demonstrācijas Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās ir spilgts apliecinājums, ka baltkrievu tauta tā dzīvot vairs negrib. Skaidrs, ka arī IIHF padomes locekļi un Renē Fāzels redz, kas notiek Baltkrievijā, taču pieņemt politisku lēmumu IIHF nevarot. Tāpēc ir izveidota ekspertu grupa, kas izvērtēs finanšu, medicīnas, mārketinga, sporta, juridiskos, administratīvos un sociālos čempionāta rīkošanas aspektus. Ņemot vērā ekspertu ieteikumus, IIHF padome savā nākamajā sēdē novembrī pieņems galīgo lēmumu.

Kā tas šādos gadījumos mēdz būt, IIHF prezidents pakrata arī pirkstu Latvijas virzienā: "Šis ir pirmais gadījums, kad kāda no pasaules čempionātu rīkotājvalstīm izsaka nevēlēšanos rīkot čempionātu kopā ar otru valsti politisku iemeslu dēļ. IIHF ir dziļi norūpējusies par notikumiem Minskā, bet kā sporta organizācija nevar pieņemt politisku lēmumu.."

Savukārt nākamajā dienā IIHF mājas lapā intervijā Fāzels strikti pasaka: ja čempionāts būtu jārīko šajā mēnesī (septembrī, J. M.), tas nevarētu tikt sarīkots: "Ir saprotami Latvijas valdības politiskie soļi, bet ir nožēlojami skatīties, kas tagad notiek Baltkrievijā - valstī, kur IIHF un spēlējošās komandas 2014. gadā aizvadīja ļoti labi organizētu turnīru. Ja čempionāts notiktu šajā mēnesī, tas nevarētu tikt sarīkots.."

Kā šos abus Fāzela paziņojumus tulkot? Ja ir zināma tikai pirmā frāze, tad… ripa ir iestrēgusi dziļi Krišjāņa Kariņa aizsardzības zonā. Bet savā intervijā Fāzels praktiski pasaka to, ko grib dzirdēt Kariņa valdība. Ka šobrīd Baltkrievijā pasaules čempionāts nevar notikt!

No vienas puses mēs, protams, varam pārmest Fāzelam, ka vajag rīkoties, bet tas nemaz nav tik vienkārši, kā no malas izskatās. Latvijas un Baltkrievijas Hokeja federācijām ir līgumi ar IIHF, "Infront", kā arī savstarpējs līgums starp abu valstu federācijām. Kur diezgan sīki un izvērsti fiksētas detaļas, kā organizējam čempionātu, bet visticamāk, ka tur nekas nav rakstīts par kādas valsts valdības garantiju atcelšanu vai revolūciju (?!) otrā valstī. Ja protesti nebūtu tik milzīgi, droši vien IIHF bez diskusijām piekristu turnīram Minskā. Ja vien būtu garantēta drošība spēlējošo valstu komandām un līdzjutējiem, tiktu nokārtots vīzu jautājums, tiktu izpirktas biļetes utt. Jo, skatoties tikai no sporta pozīcijām, 2014. gadā Minskā tika sarīkots gandrīz vai ideāls pasaules čempionāts.

Skaidrs, ka eksperti pētīs un vētīs, lai IIHF kādam nav jāmaksā atkāpšanās vai soda nauda. Fāzels jau ir ticies ar Baltkrievijas premjerministru Romanu Golovčenko. Pilnīgas vienprātības nav arī IIHF padomē. Viens no IIHF viceprezidentiem - Kalervo Kummola (Somija) jau augustā izteicās, ka čempionāts ir jāspēlē citur, nevis Baltkrievijā. Savukārt cits IIHF padomes loceklis - Vladislavs Tretjaks (Krievija), kuram ir īpašums Jūrmalā, piedāvājis: ja kāda no valstīm nevar sarīkot 2021. gada pasaules čempionātu, Krievija vienmēr esot gatava!

Septembra beigās ir grūti prognozēt, kas notiks 2021. gada maijā, taču šobrīd izskatās, ka Minskas izredzes strauji plok. Gaidīsim ekspertu ziņojumu, pie viena atgādināšu arī IIHF padomes sastāvu. Prezidents - Renē Fāzels (Šveice), ģenerālsekretārs - Horsts Lihtners (Vācija), viceprezidenti - Kummola, Bobs Nikolsons (Kanāda), Tomass Vu (Japāna), padomes locekļi - Zuzanna Kolbenheijere (Ungārija), Marta Zavadska (Polija), Henriks Bahs Nilsens (Dānija), Laks Tardifs (Francija), Vladislavs Tretjaks, Petrs Bžiza (Čehija), Rons Degregorio (ASV), Sergejs Gončarovs (Baltkrievija) un Francs Reindls (Vācija).

IIHF jau pieņēmusi lēmumu par vairāku junioru čempionātu atcelšanu, toties U-20 elites čempionāts Edmontonā notiks t.s. burbulī. Kā un kur notiks elites grupas čempionāts pieaugušajiem? Varbūt burbulī, varbūt Rīgā, bet skaidrs, ka tas notiks. IIHF nevar atļauties divus gadus pēc kārtas Covid-19 dēļ atcelt šo turnīru.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu