"Dāmas gambīts" pagaidīs. Laura Rogule vienmēr cīnās par labu rezultātu

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Laura Rogule
Laura Rogule Foto: sahafederacija.lv

Šahiste Laura Rogule pašmājās uzvarējusi gandrīz visu, viņa 10 reizes kļuvusi par Latvijas čempioni. Pusaudžu gados triumfēja pasaules U-14 čempionātā, kas Latvijas šaha druvā bija milzu panākums. Lasi par Rogules pirmajiem soļiem šahā, psiholoģisko aspektu un ģimeni šaha spēlē.

Rogule šahu sāka spēlēt jau sešu gadu vecumā, kad kādu dienu skolā pievienojās savai māsai vienā no nodarbībām. Tēvs viņai iemācīja gājienus, un jau pirmajā treniņā varēja izspēlēt pirmo partiju. Un tā lieta iepatikās.

Panākumi viņai nāca diezgan ātri. Septiņu gadu vecumā ieguva pirmo sporta klasi un vietēja mēroga turnīros izcīnīja godalgotas vietas. 

Pusaudžu gados viņa Grieķijā kļuva par pasaules U-14 čempioni, kas šaha pasaulē ir ļoti liels sasniegums. Lai noturētos pašā spicē, viņai būtu no daudz kā jāatsakās. Piemēram, no mācībām skolā, kas ir nozīmīgs solis. Vēlāk iestājās augstskolā, un studijas prasīja savu. 

"Sievietes, kuras arī ļoti labi spēlē, neizvēlas profesionālo karjeru, jo šahs tiešām ir grūta spēle, īpaši jau psiholoģiski. Parasti sievietes bez šaha izvēlas vēl kaut ko citu darīt," sacīja Rogule. "Pasaules ranga augšgalā pārsvarā ir vīrieši, bet ir arī pa kādai sievietei, kuras var top vīriešus apspēlēt, cīnīties. Tā pati Judīte Polgāra. Bet līdz pašai augšai, pasaules čempiona titulam, sievietes nav nonākušas."

Viņa to skaidro ar psiholoģisko noturību, kas arī pašai liedzis sasniegt vairāk, lai gan 10 reizes triumfējusi Latvijas čempionātā. Smagi pārdzīvo zaudējumus un kļūdas. 

"Es varētu teikt, ka psiholoģija ir mana vājākā puse šajā spēlē. Piemēram, daži zaudējumi nozīmē, ka turnīrs ir beidzies. Es slikti tieku galā ar zaudējumiem, tāpēc man vislabāk padodas turnīri, kuros es nezaudēju," teica Rogule. 

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) rangā Rogule ar nopelnītiem 2286 reitinga punktiem pašlaik atrodas 5544. pozīcijā, bet starp Latvijas šahistiem ieņem 22. vietu. Tas ir dāmu un vīru konkurencē. 

Viņa gan nav profesionāla šaha spēlētāja. Nav gan atmetusi cerību iegūt starptautiskā meistara titulu, bet tas prasa garas treniņu stundas. 

"Es vienmēr cīnos par labu rezultātu. Nav tā, ka braucu uz kādām sacensībām vienkārši uzspēlēt. Kādreiz, kad cīnījos jauniešu turnīros, gribēju gūt augstākās vietas. Tagad, aizbraucot uz kādu turnīru, jāsaprot, ka tas nav īsti reāli, bet kaut kādas domas par rezultātu, kāds tas varētu būt, ir vienmēr."

Kopš septembra Rogule augstu sasniegumu šahistiem vada nodarbības attālināti. Tādējādi viņa pati var trenēties - jārod atbildes uz audzēkņu jautājumiem. Agrāk gan viņa trenējusies pašmācības ceļā, bet šaha skolā viņa strādāja trenera vadībā. 

Laura Rogule (centrā)
Laura Rogule (centrā) Foto: Jānis Vingris

Vislabāk viņai patīk garās kontroles - klasiskais šahs, kurā ļoti daudz jādomā. Ļoti labi padodas arī blics un rapids. 

Covid-19 pandēmija šahu no klātienes pārcēlusi uz internetu. Rogule iepriekš turnīros globālajā tīmeklī nebija piedalījusies, bet nu jau kādu laiku digitālajā vidē pārstāv Zviedrijas komandu "Wasa SK" un turnīros piedalās katru nedēļu.  

Šahs viņu saveda kopā ar vīrieti, ar kuru ir precējusies un audzina meitas, kuras arī sākušas nodarboties ar šahu. Vecākā meita savā vecuma grupā ir viena no labākajām spēlētājām Latvijā un pārstāvējusi Latviju Eiropas čempionātā. Šad tad sanācis, ka izloze turnīros viņu ielozējusi spēlēt pret savu dzīvesbiedru, kuru vairumā gadījumu pieveikusi. 

"Sacensībās, ja izloze mums spiež spēlēt vienam pret otru, tad spēlējam. Parasti jau es uzvaru, bet nav nekāda prieka spēlēt pret vīru, apspēlēt viņu.

Ir arī kādreiz sanācis pēc kāda turnīra, kad jāgaida apbalvošana, pablicot, tad varētu teikt, ka es vienmēr uzvaru. Mums tomēr līmeņa atšķirība ir. Es gan domāju, ka viņš tā neuzskata," par spēlēšanu pret savu vīru sacīja Rogule.  

Viņa ir viena no retajām šahistēm, kura nav redzējusi populāro "Netflix" seriālu "Dāmas gambīts" ("The Queen's Gambit"), bet plāno to noskatīties. Līdz šim nav sanācis tam atvēlēt laiku. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu