Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Miloševičs un līderu trio nebremzē

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Nora Krevņeva Baibakova (RFS)

Piektajā spēlē pēc kārtas vārtus gūst "Riga FC" uzbrucējs Stefans Miloševičs, bet savu panākumu sēriju turpina līderu trio. Vārdu sakot - bez pārsteigumiem. Tā var raksturot aizvadītās piecas spēles Latvijas "Optibet" futbola virslīgā. Taču tas nebūt nenozīmē, ka bija garlaicīgi.

Notika piecas, nevis četras spēles tāpēc, ka divas spēles šonedēļ aizvadīja virslīgas jaunpienācējs "Noah Jūrmala". Nākamā spēle komandai jau pirmdien, un nepilnas nedēļas laikā sanāks trīs spēles - jāiedzen startā iekavētais, un tas nevar neietekmēt sniegumu. Kopš gatavošanās sezonai, kurai "Noah Jūrmala" netika pielaista, un līdz komandas startam virslīgā pagāja gandrīz pusotra mēneša, un šajā laikā var zaudēt ne tikai sportisko formu, bet arī fizisko kondīciju. Komandai nākas gan vienu, gan otru iegūt jau turnīra gaitā, un mačā ar čempionu "Noah Jūrmala" gluži vienkārši saplīsa - 0:7. Divus vārtus "Riga FC" labā guva Stefans Miloševičs - viņš gūst vārtus jau piecās spēlēs pēc kārtas, un viņa rēķinā jau ir 13 vārti.

Varbūt beidzot turnīra labākais vārtu guvējs atkal sasniegs 20 gūtu vārtu robežu? Iepriekšējo reizi tas bija 2014. gadā, kad Vladislavs Gutkovskis ("Skonto FC") guva 28, bet Jānis Ikaunieks (FK "Liepāja") - 23 vārtus (pagājušajā sezonā Dodo no FK "Liepāja" nedaudz pietrūka - 18 vārti).

Pirms spēles ar čempioniem "Noah Jūrmala" atveda punktu no Ventspils. Varēja atvest arī trīs, bet varēja atgriezties arī tukšā, tā ka 2:2 neizšķirts laikam tomēr ir taisnīgākais iznākums. Vadībā bija abas komandas, bet neizšķirtu panāca viesi. Ventspils komandas rindas sāk pamest leģionāri. Notiek tas, ko diemžēl varēja paredzēt... Vairs nav komandā viena no tās pēdējo gadu aizsardzības balstiem Abdulgafara Mamaha, centra pussarga Fabinju un aizsarga Andrija Slinkina (nespēlēja jau kopš 11. aprīļa). Kuri būs nākamie? Runā, ka tas varētu būt vārtsargs Konstantīns Mahnovskis, kurš grasās pamest vai jau ir pametis komandu. Komanda gan tik un ir konkurētspējīga, jaunie futbolisti, kuri šādā veidā tikuši pie vārda, cenšas un nevienam nepiekāpjas. Par to viņi pelnījuši uzslavu, taču gan meistarības, gan pieredzes, protams, vēl pietrūkst. Ja ventspilnieki 'izvilks" šo sezonu un saglabās visu pašmāju futbolistus un jaunos spēlētājus, tad nākamsezon - pastiprinot sastāvu ar dažiem ārzemniekiem - tā varētu būt interesanta komanda.

Savukārt "Noah Jūrmala" uz ilgu laiku smaga savainojuma dēļ zaudēja savu labāko uzbrucēju Nvaorisu. Komandai, kuras pieteikums spēlēm joprojām netiek pilnībā aizpildīts, tas ir liels trieciens. Labā ziņa ir tā, ka "Noah Jūrmala" vadība ir norēķinājusies ar parādiem, tagad vēl tikai jātiek galā ar VID pārbaudēm...

Tikai 6 punkti desmit spēlēs ir Jūrmalas "Spartaka" rēķinā. Tikai 0:1 pret vicečempionu un vienu no līderiem RFS nav katastrofa, taču tas ir vājš mierinājums... Nezinu, cik stabils ir galvenā trenera poļa Mareka Zuba krēsls, taču tik slikts čempionāta sākums spartakiešiem vēl nav bijis. Pat savā debijas sezonā virslīgā 2012. gadā viņiem pēc zaudējumiem trijās pirmajās spēlēs bija piecas uzvaras pēc kārtas un 15 punkti pirmajās 9 spēlēs. Līdz šim sliktākais starts bija 2014. gadā, kad pirmajās desmit spēlēs izdevās iegūt tikai 8 punktus, bet labākais starts bija 2017. gadā (komanda tad otro reizi pēc kārtas kļuva par čempioni) - 21 punkts desmit pirmajās spēlēs. Skaidrs, ka šādā situācijā spartakieši nealkst pēc garām un vaļsirdīgām sarunām.

Nesaprotamas lietas notiek ar FK "Liepāja". Komanda, kas tik pārliecinoši pabeidza pagājušo sezonu un kas vismaz "uz papīra" sezonu starplaikā kļuva vēl spēcīgāka, spēlē ...

No pagājušās sezonas pirmā trijnieka joprojām nav paņemts neviens punkts, nupat Valmierā liepājniekiem netrūka iespēju gūt vārtus, taču atkal zaudējums - 0:1. Ar tādām iespējām, kādas ir Liepājas komandai, tās spēle turnīra kopumā ir neizskaidrojami slikta. Liepājas komandai ir jābūt tur, kur ir pirmais trijnieks, nevis dziļi turnīra tabulas vidū (no trešās vietas šķir jau 13 punkti). Pagaidām nav pastiprinājums arī baltkrievu jaunpienācēji, bet dažs labs, izskatās, atbraucis uz Liepāju pabeigt karjeru.

Savukārt futbola aprindās jau runā, ka galvenais treneris Dmitrijs Mološs "pa draugam" atvedis savus tautiešus "uzspēlēt". Ja tā turpināsies un ja tam ir kaut daļēja taisnība, tad tas var slikti beigties - pirmām kārtām tieši trenerim.

Pirmā aiz līderu trio joprojām ir BFC "Daugavpils". Pēdējā minūtē izrautā 1:0 uzvara pār FK "Metta" ļauj saglabāt ceturto vietu un atrasties tā sauktajā Eiropas kausu zonā. Līdz trešajai vietai - 6 punkti, no piektās vietas - 4 punkti. Cik ilgi Daugavpils komanda noturēsies "pirmajā vietā starp pārējiem" - tā ir vēl viena turnīra intriga.

Gan Valmieras, gan Daugavpils komandu uzvaras nebūtu iespējamas, ja kārtējās labās spēles nebūtu aizvadījuši šo komandu gados jaunie vārtsargi. Šajā sakarā iedomājos par ... Latvijas izlases galveno treneri Daini Kazakeviču. Pirmie divi numuri izlases vārtos mums ir skaidri - Pāvels Šteinbors un Roberts Ozols. Par trešo izlases treniņnometnēs ir aicināti vairāki, pēdējā laikā tie bijuši Dāvis Ošs no "Spartaka" un Krišjānis Zviedris no FK "Liepāja", nebūtu izkritusi gandrīz visa pagājušā sezona Vladislavam Lazarevam (FK "Ventspils"), tad droši vien būtu aicināts arī viņš. Visi šie vārtsargi vēl ir pietiekami jauni (Ozolam arī ir tikai 25 gadi) - vecumā no 24 līdz 26 gadiem, taču pēdējos gados un īpaši šosezon ir parādījušies vairāki vēl jaunāki talantīgi vārtsargi - Frenks Dāvids Orols (19 gadi) un Ņikita Šaraņins (18) no BFC "Daugavpils", Rihards Matrevics (21) no "Valmiera FC", arī Jānis Beks (18) no FK "Metta". Viņiem ir savu vecumu izlases (atskaitot Matrevicu), taču diezin vai nav iespējams nacionālās izlases treniņos iesaistīt nevis trīs bet 5-6 vārtsargus. Būtu gan interesantāk, gan jaunajiem tas būtu liels papildu stimuls. Kurš tieši būs trešais - tam pašreiz varbūt patiešām nav tik lielas nozīmes, taču pārāk daudz tā saukto trešo numuru mēs kopš izlases atjaunošanas 1991. gadā jau esam zaudējuši - tieši tāpēc, ka pietrūka viņiem uzmanības.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu