Latvijas hokejisti NHL: ko gaidīt sezonas otrajā daļā? (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokejists Elvis Merzļikins
Latvijas hokejists Elvis Merzļikins Foto: AFP/Scanpix
  • Vai Merzļikins atgūs pirmā vārtsarga lomu?
  • Vai Girgensons beidzot debitēs "play-off?
  • Vai Bļugeru aizmainīs uz citu komandu?

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) patlaban ir pāris dienu pārtraukums saistībā ar Visu zvaigžņu spēli. Komandas ir aizvadījušas nedaudz vairāk par pusi no 82 spēlēm regulārajā čempionātā (48 līdz 53). Latvijas hokejistiem Elvim Merzļikinam, Teodoram Bļugeram un Rūdolfam Balceram sezonas pirmā puse bijusi neveiksmīga, savukārt samērā labu sezonu aizvada Zemgus Girgensons, kuram varbūt beidzot izdosies salauzt Bufalo "Sabres" komandas ilggadīgo "lāstu".

Elvis Merzļikins

Vārtsarga pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" ar 34 punktiem 51 spēlē patlaban atrodas 32. jeb pēdējā vietā līgas kopvērtējumā. Tikpat punktu ir Čikāgas "Blackhawks", kas aizvadījusi par trim mačiem mazāk.

28 gadus vecais Merzļikins aizvada savu ceturto NHL sezonu. Individuālie statistikas rādītāji viņam ir sliktākie karjerā - 21 spēlē tikai piecas uzvaras, vidēji ielaisti 4,42 vārti un atvairīti tikai 87% pretinieku metienu.

"Blue Jackets" komandu šosezon nomocījušas spēlētāju traumas. Kopumā savainojumu dēļ hokejisti izlaiduši 319 mačus, kas ir lielākais rādītājs līgā. Otrā ir Toronto "Maple Leafs" ar 199 spēlēm.

Pirmajās sezonās Merzļikins spēlēja labi un kļuva par komandas pirmo vārtsargu. Latvijas hokejists 2021. gadā parakstīja piecu gadu līgumu par atalgojumu 27 miljonu ASV dolāru apmērā.

Šosezon vājā snieguma dēļ Ziemeļamerikas medijos parādījušies kritiski apgalvojumi, ka Merzļikins šobrīd ir pārmaksātākais spēlētājs NHL.

Šosezon labāk spēlējis soms Jonass Korpisalo, kura kontā ir 23 mači, astoņas uzvaras, vidēji ielaisti 3,35 vārti un atvairīti 90,7% pretinieku metienu. Līdz ar to viņš likumsakarīgi šobrīd uzskatāms par Kolumbusas pirmo vārtsargu.

Labākus statistikas rādītājus nekā Merzļikinam šosezon uzrādījis arī komandas trešais vārtsargs krievs Daniils Tarasovs, kurš vidēji ielaidis 3,28 vārtus un atvairījis 90,8% pretinieku metienu, taču 13 mačos viņam tikai divas uzvaras.

Merzļikinam un Tarasovam ir ilgtermiņa līgumi, savukārt Korpisalo kontrakts ir spēkā līdz sezonas beigām. Ziemeļamerikas medijos izskan prognozes, ka Somijas vārtsargu varētu aizmainīt uz citu komandu.

Maiņu darījumus šosezon var veikt līdz 3. martam. Lai vasarā nepazaudētu Korpisalo bez kompensācijas, "Blue Jackets" drīzumā varētu veikt maiņu. Soms sargājis vārtus piecās no pēdējām sešām spēlēm.

"Situācija nav ideāla, taču interesanta. Mums bija jāpieņem lēmums, un kontrakta parakstīšanas brīdī Elvis spēlēja kā pirmais vārtsargs. Viņš bija vārtsargs, kurš bija vesels, bet Korpi ar to bija problēmas," intervija "The Athletic" nesen izteicās "Blue Jackets" ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens.

"Tagad viss ir gluži otrādi. Tādas lietas ir grūti paredzēt. Taču esam pārliecināti, ka Elvis atgūsies. Viņš nav zaudējis savas prasmes. Pēc cīņām, kuras viņš šogad ir pārdzīvojis, viņam vajadzētu augt kā hokeja spēlētājam," turpināja kluba vadītājs.

"Ja Korpi iegūst lielāku spēles laiku, tad viņš to ir pelnījis. Tādā gadījumā Elvim ir jāstrādā vēl vairāk, lai atgūtu vietu vārtos. Tas viņam jāparāda treniņos un ikreiz, kad rodas iespēja, ar smagu darbu ir jādemonstrē, ka viņš ir pelnījis spēlēt vairāk," piebilda Kekalainens.

Arī "Blue Jackets" hokeja operāciju prezidents Džons Deividsons, kurš savulaik pats bija NHL vārtsargs, nesen sarunā ar "The Athletic" izteicās par Merzļikinu, paužot gan kritiku, gan uzslavas Latvijas hokejistam.

"Ir daudz dažādu iemeslu. Viens no tiem ir veselība. Katru reizi, kad viņš sāk ieiet formā, kaut kas noiet greizi. Nedomāju, ka viņš kādreiz savā dzīvē ir to piedzīvojis. Piedzīvotā traģēdija [Matīsa Kivlenieka nāve] joprojām ir dzīves sastāvdaļa. Viņš nespēlēja labi, jo viņam dzīvē nekad iepriekš nebija klājies tik slikti. Viņam šī ir pilnīgi jauna pieredze. Tā ir absolūta cīņa," teica Deividsons.

"Ļoti priecājos, kad viņš Vašingtonā [8. janvārī pret "Capitals"] ielaida tikai vienus vārtus. Viņš dažkārt kļūst pārāk neapmierināts, tādā veidā nodarot sev pāri. Tas nemaz nepalīdz. Viņam ir jācīnās ar to. Citas atbildes tiešām nav. Neskaties apkārt, tikai ieskaties sevī. Atrodi veidu, kā pārtraukt uztraukties par visu notiekošo. Un vienkārši dari savu darbu. Viņam dažreiz ir aizņemts prāts un tas patērē pārāk daudz enerģijas. Ir jāatrod veids, kā nomierināties un spēlēt mierīgi, taču to visu ir vieglāk pateikt nekā izdarīt," sacīja bijušais vārtsargs.

Arī pats Merzļikins nesen pēc viena no mačiem preses konferencē atzina, ka viņš pārāk kritiski attiecas pret sevi, tāpēc ir grūtības uzlabot savu sniegumu. "Nav viegli ielaist piecas, sešas ripas un būt priecīgam. Ienīstu to, ka esmu ļoti skarbs pret sevi. Ir jāatrod veidi, kā veiksmīgi spēlēt."

Merzļikins arī norādīja, ka viņš neskatoties turnīra tabulā. "Tas joprojām ir hokejs, vienmēr var kaut ko mācīties - pat ja esam pēdējie, taču es tam vairs nesekoju līdzi. Tas, kā šosezon ir gājis, manuprāt, ir sliktākais, kas karjerā var notikt. Taču tā ir liela mācību stunda. Tagad viss atkarīgs no tā, kā mēs ar to tiksim galā."

Ja esi Merzļikina vai kopumā "Blue Jackets" fans, droši vien gribas, lai šī sezona pēc iespējas ātrāk beidzas. Kolumbusa pretendē uz pirmo numuru NHL jauno spēlētāju draftā, lai vasarā izvēlētos supertalantu kanādieti Konoru Bedardu, kuram šobrīd ir tikai 17 gadi, taču viņš uz ledus rāda brīnumus. Ja viņš nākamsezon spēlēs "zilā žaketē", varbūt Kolumbusā pēc gada valdīs pavisam cits noskaņojums.

Teodors Bļugers

28 gadus vecais Latvijas uzbrucējs traumas dēļ šosezon izlaidis 15 spēles, kas ir gandrīz trešā daļa no mačiem, kurus līdz šim šosezon aizvadījusi Pitsburgas "Penguins" komanda, kura ar 57 punktiem 49 mačos šobrīd cīnās par iekļūšanu "play-off" turnīrā.

Skaitliskā mazākuma speciālistam šosezon lietderības koeficients ir -5. Iepriekšējās divās sezonās Bļugera rādītāji šajā statistikas ailītē bija +12 un +10. Tomēr viņš joprojām ar lielu pārsvaru ir līderis starp visiem Latvijas hokejistiem NHL vēsturē ar koeficientu +26 (239 mačos). Pozitīvs koeficients ir vēl tikai diviem Latvijas hokejistiem - Artūram Kuldam (15 spēlēs +3) un Jānim Spruktam (14 spēlēs +1).

Ievērojami kritusies arī rezultativitāte. 14 spēlēs pēc kārtas Bļugers nav guvis nevienu punktu. Viņa kontā šosezon 34 mačos ir tikai viens precīzs metiens un sešas rezultatīvas piespēles. Iepriekšējās trīs sezonās viņš sakrāja vairāk par 20 punktiem - 28, 22 un 22.

Bļugeram pēc šīs sezonas noslēdzas līgums ar "Penguins" par atalgojumu 2,2 miljoni ASV dolāru, līdz ar to vasarā viņš kļūs par neierobežotu brīvo aģentu. Ziemeļamerikas medijos novērojamas spekulācijas, ka Latvijas hokejistu varētu aizmainīt uz citu komandu līdz darījumu termiņa beigām 3. martā.

Šosezon vidēji mačā Bļugers lakumā pavadījis nepilnas 13 minūtes, kas ir par divām minūtēm mazāks spēles laiks nekā viņam atvēlēja iepriekšējās trīs sezonās, kad viņš vidēji spēlēja aptuveni 15 minūtes.

Bļugeram rezultativitāte patlaban ir apsīkusi, taču viņš joprojām ir neatlaidīgs un vērtīgs aizsardzības spēlētājs. Tomēr nevar izslēgt iespējamību, ka "Penguins" izlems viņu aizmainīt uz citu komandu.

Izskanējusi versija par "Penguins" sadarbību ar Edmontonas "Oilers" komandu, kurai ir lielisks uzbrukums, taču klibo aizsardzība, ko Bļugers varētu palīdzēt uzlabot.

Bļugers pēdējā laikā tiek iespēlēts trešajā maiņā, kamēr ceturtā virknējuma centra uzbrucēja pozīciju ieņēmis Raiens Poelings, kurš šosezon spēlē sekmīgāk nekā Latvijas hokejists. Amerikāņa kontā 35 mačos 11 punkti (5+6) un lietderības koeficients +6.

Latvijas hokejists sarunā ar laikrakstu "Pittsburgh Post-Gazette" atzīst, ka ir grūti psiholoģisko spiedienu, ja neizdodas gūt vārtus un komanda piedzīvo zaudējumus. Tomēr ar katru pozitīvu darbību laukumā ir jācenšas atgūt pārliecība.

"Uzbrukums ir pazudis. Pēdējos pāris mačos spējām noturēties uzbrukuma zonā. Mums bija pāris labas iespējas [gūt vārtus]. Mēs noteikti varam spēlēt labāk, taču mums neizdodas izcīnīt atlēkušās ripas," secina Bļugers.

Zemgus Girgensons

Arī šim latviešu uzbrucējam pēc sezonas noslēgsies līgums par algu 2,2 miljonu ASV dolāru apmērā. 29 gadus vecajam Girgensonam šī ir devītā NHL sezona. Būtu jau desmitā, ja 2020./21. gada sezona nebūtu jāizlaiž traumas dēļ. 

Girgensona pārstāvētā "Sabres" pērn laboja NHL antirekordu, jo 11. sezonu pēc kārtas nespēja kvalificēties "play-off". 10 gadus pēc kārtas tas neizdevās Floridas "Panthers" (2001.-2011.) un Edmontonas "Oilers" (2007.-2016.).

Latvijas hokejists NHL spēlētāja karjerā drīz sasniegs 600 spēļu robežu, taču neviena no tām nav "play-off" turnīrā. Regulārajā čempionātā starp latviešiem vairāk spēļu nekā Girgensons aizvadījuši tikai Sandis Ozoliņš (875) un Kārlis Skrastiņš (832).

11 gadus ilgo "lāstu" šosezon "Sabres" varētu salauzt, jo Bufalo komanda šobrīd reāli pretendē uz vietu "play-off" turnīrā. Tiešie un sīvākie konkurenti ir Bļugera pārstāvētā "Penguins" un Vašingtonas "Capitals" ar Aleksandru Ovecķinu priekšgalā.

"Sabres" uzbrukuma līderis Teidžs Tompsons ar 34 trāpījumiem šobrīd ir līgas trešais labākais snaiperis (+34 piespēles), savukārt aizsargs Rasmuss Dālins ir otrais rezultatīvākais aizsargs ar 55 punktiem (14+41). 50 punktu robežu sasnieguši arī Džefs Skiners (20+30) un Alekss Tuhs (24+31).

Komandai ir spilgti līderi, kuriem ar smagu darbu palīdz Girgensons, kurš 48 mačos sakrājis sev tipisku rezultativitāti - pieci vārti un sešas rezultatīvas piespēles. Tomēr viņa pamatdarbs ir spēle aizsardzībā, par ko viņu slavē gan komandas biedri Kails Okposo un Rasmuss Dalīns, gan kluba galvenais treneris Dons Granato.

"Mums tas noteikti ir pa spēkam. Protams, esmu par to domājis," par kvalificēšanos Stenlija kausa izcīņai sacīja Girgensons, kuru citē "Buffalo Hockey Beat". 

"Tas ir aizraujoši - atrasties pozīcijā, kad varam aizvadīt nozīmīgas spēles. Tas sniedz vairāk enerģijas, un tu vairāk koncentrējies tikai tāpēc, ka ir iemesls, par ko cīnīties," turpināja Girgensons.

"Iedomājieties, numurs 28 piedalās "play-off" - viņš būtu gatavs izskriet cauri sienai. Tāds spēles tips ir ļoti vērtīgs izslēgšanas turnīra mačos," sacīja Okposo, kurš pauda pārliecību, ka Girgensonam ir liels nopelns, ka "Sabres" šosezon cīņās par iekļūšanu Stenlija kausa turnīrā.

"Viņš šeit ir visilgāk, viņš ir daudz pieredzējis. Priecājos, ka esam šajā punktā. Un viņš tam ir būtisks iemesls. Viņš ir līderis, kurš rāda piemēru citiem," latvieti turpināja slavēt Okposo.

"Ir patiešām apbrīnojami, ka tev ir komandas biedrs, kurš tik daudz pieredzējis. Redzu viņu katru dienu - viņš patiešām smagi strādā," par Latvijas hokejistu izteicās Dalīns.

"Viņš ir liela daļa komandas. Viņam jābūt patiesi lepnam par savu ieguldījumu komandas progresā un kultūras veidošanā. Šķiet, ka viņš joprojām uz ledus spēj atrast veidus, kā uzlabot savu sniegumu. Lai gan viņš ir pieredzējis, viņam daudz kas vēl ir priekšā," norādīja Granato.

Rūdolfs Balcers

Četru gadu laikā Balcers pārstāvējis četras NHL komandas, taču dažādu apstākļu dēl nevienā no tām nav izdevies nostiprināties.

Šķiet, ka Balceru piemeklējis Kaspara Daugaviņa liktenis. Viņi tā īsti nav trešās vai ceturtās maiņas uzbrucēji, kuriem jāpielieto daudz spēka paņēmienu un jācīnās skaitliskajā mazākumā. Viņi ir uzbrukumu veidotāji.

Daugaviņš reiz intervijā TVNET atzina, ka NHL viņš pazaudēja baudu spēlēt hokeju, jo nebija uzbrukuma veidotājs, bet gan melnā darba darītājs. "Tolaik sāku palikt jau par robotu," sacīja hokejists.

Balceram gan tika dotas vairākas iespējas spēlēt vadošajās uzbrucēju maiņās, tomēr rezultativitāte nebija tik liela, kādu sagaida no komandas Top 6 uzbrucēja. Arī traumas Latvijas hokejistu nesaudzēja, svarīgos brīžos izsitot no ritma.

25 gadus vecais Balcers pēc atgūšanās no traumas nonācis Tampabejas "Lightning" fārmklubā Sirakjūsas "Crunch", kura sastāvā Amerikas Hokeja līgā (AHL) sešos mačos nopelnītas vien divas rezultatīvas piespēles.

Līdzīgi kā Bļugeram un Girgensonam, arī Balceram pēc šīs sezonas noslēdzas līgums. Vai viņš atgriezīsies NHL? Daudz kas vēl var mainīties gan šīs sezonas laikā, gan starpsezonā jeb vasarā. Primāri jāvēl viņam veselība, lai izdodas atgriezties spēļu ritmā.

Balcers savā ziņā ir arī NHL finansiālo nosacījumu upuris.

Sezonas ievadā no latvieša pakalpojumiem atteicās Floridas "Panthers" komanda, lai tai izdotos iekļauties algu griestos. Būtībā tāda pati situācija šobrīd ir arī "Lightning" vienībā.

Balcera alga šosezon ir aptuveni 750 tūkstoši ASV dolāru, bet šobrīd nokomplektētajā sastāvā brīvie līdzekļi ir tikai 720 tūkstošu apmērā. "Lightning" pieteikumā patlaban ir 12 uzbrucēji (kopējais atalgojums 48 miljoni) un astoņi aizsargi (algu summa nepilni 22 miljoni). Balceram kāds no šiem 20 spēlētājiem ir jāizkonkurē.

"Panthers" sastāvā Balcers aizvadīja 14 spēles, guva divus vārtus un veica divas rezultatīvas piespēles, bet "Lightning" rindās viņš nospēlējis tikai trīs mačus un ar precīzu metienu izcēlies vienreiz. Jācer, ka Rūdolfam drīzumā dos atkal iespēju sevi pierādīt NHL.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu