Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Čempioni sāk ar uzvaru, mājinieki – bez uzvarām

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Darko Lemajičs (RFS) un Vjačeslavs Isajevs (FK "Auda")
Darko Lemajičs (RFS) un Vjačeslavs Isajevs (FK "Auda") Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas 2024. gada čempionāta pirmajā spēļu kārtā laukuma saimnieki bija viesmīlīgi – nevienā no piecām spēlēm viņi neuzvarēja un vispār ieguva tikai vienu punktu un guva tikai vienus vārtus. Tāda "viesmīlība", protams, nebija plānota, tā izskaidrojama ar komandu spēku samēru, kaut gan tik negatīvs pirmās spēļu kārtas iznākums mājiniekiem varēja arī nebūt.

Kārtas spēle

Kā tāda tika pieteikta spēle starp čempioni RFS komandu un bronzas medaļu ieguvēju FK "Auda". Spēle izdevās. Tas ir galvenais secinājums. Gan satura ziņā, ņemot vērā, ka tā bija pirmā spēle, gan sižeta ziņā. Pirmos vārtus 2024. gada virslīgas čempionātā guva Darko Lemajičs, bet uzvaras vārtus jau spēles kompensācijas laika pirmajā minūtē, kad likās, ka otro gadu pēc kārtas komandas pirmajā savstarpējā spēlē dalīs punktus (pērn bija 0:0), guva Žiga Lipuščeks.

Sesto gadu pēc kārtas titula īpašnieks jauno sezonu sāk ar uzvaru vai – sliktākajā gadījumā – ar neizšķirtu (pērn "Valmiera FC" sāka ar 0:0 tieši pret RFS "sniega futbolā"). Pēdējais čempions bija Jūrmalas "Spartaks", kas nākamo sezonu sāka ar zaudējumu, turklāt divus gadus pēc kārtas – 2017. gadā viesos 1:2 ar RFS un 2018. gadā 0:1 viesos ar FK "Jelgava".

Vietu FK "Auda" vārtos ieņēma 19 gadus vecais Raivo Stūriņš, kurš pērn bija FS "Jelgava" pamatvārtsargs un aizvadīja labu sezonu (7 spēles "uz nulles"). No jelgavnieku puses viņa aiziešana, protams, sajūsmu neizraisīja – sak, skaidrs, ka pirmais numurs būs Krišjānis Zviedris, bet Stūrinš ar Niku Danielu Aleksandrovu cīnīsies par otrā numura statusu, toties pie mums viņš būtu pirmais. Bet... Jaunais "Audas" galvenais treneris portugālis Filipe Almeida un viņa palīgi nolēma vismaz sezonas sākumā par pirmo numuru vārtos likt tieši Stūriņu, ar ko pārsteidza arī kluba vadību un droši vien arī visus citus. RFS futbolisti nelika Raivo rauties vaiga sviedros, taču pirmajā puslaikā viņš izglāba komandu pēc Lemajiča sitiena un arī kopumā aizvadīja spēli pārliecinoši.

"Audas" rindās ir vairāki jaunpienācēji, jauna treneru komanda, un skaidrs, ka kopējas "futbola melodijas" atrašanai nepieciešams laiks, taču pirmajā spēlē komandas sniegums bija pat labāks, nekā daudzi (iespējams – arī kluba vadība) gaidīja. Ir interesanti jauni ārzemnieki, un komandai turnīra gaitā vajadzētu kļūt tikai spēcīgākai. RFS nodemonstrēja čempiona cienīgu solīdu spēli, taču arī noteikti vēl ne tuvu ne labāko. Uzvara tika izrauta tikai kompensācijas laikā. Protams, būtu Jānis Ikaunieks trāpījis (bumba trāpīja pa vārtu stabu, Stūriņam tajā reizē vairs nebija iespēju glābt), tad nebūtu vieniem tik dramatiskas un otriem tik laimīgas galotnes. Kopumā spēle pilnībā attaisnoja kārtas galvenās spēles statusu. Turklāt tā bija pirmā spēle. Korekcijas un uzlabojumi sekos.

No citām spēlēm vispirms laikam jāizceļ FK "Tukums 2000/TELMS" uzvara viesos pār FK "Liepāja" - 2:0. Nekāda sensācija tā nav. Tikai Tukuma komandas pirmajā sezonā virslīgā (2020. gadā) tā ne reizes neuzvarēja Liepājas komandu (neizšķirts un divi 0:5 zaudējumi); trijās nākamajās (2021. gadā tukumnieki spēlēja 1. līgā) vismaz viena uzvara bija, bet 2022. gadā pat divas uzvaras. Runa ir ne tik daudz par galaiznākumu, cik par izpildījumu. Ne velti laikam liepājnieku galvenais treneris Tamazs Pertija bija tik atturīgs izteicienos pirmssezonas preses konferencē, teikdams, ka pārbaudes spēles ir kaut kas viens, bet čempionāta spēles jau pavisam kas cits, un tāpēc nevarot paredzēt, kā sezonas sākumā komanda spēlēs. Vismaz pirmajā spēlē – slikti spēlēja. Par kaut kādu spēles saturu vispār ir grūti kaut ko teikt... Ja pirmajā kārtā arī bija kāda vilšanās, tad tas ir Liepājas komandas sniegums. It kā turpinās pagājušā gada sezona.

Eduarda Tīdenberga nespēlēšana (diskvalifikācijas dēļ nebūs līdz jūnijam) būtiski ietekmē komandas sniegumu, ietekmēja to savos vārtos ieraidīta bumba (varētu domāt, ka līdz tam Liepājas komanda spēlēja daudz labāk), ietekmēja pārmaiņas, tostarp neilgi pirms turnīra sākuma notikušās pārmaiņas sastāvā, taču taču ne jau tik lielā mērā, lai sniegums pirmajā spēlē būtu tik bāls. Drīzāk tukumnieki varēja panākt 3:0, nevis liepājnieki atspēlēties (vismaz divreiz mājiniekus glāba vārtsargs Vladislavs Lazarevs). Nekas briesmīgs nav noticis – te nu Pertijam ir taisnība. Bet... Kad notiks kaut kas labs? Gaidīsim.

FS "Jelgava" un BFC "Daugavpils" rindās sezonu starplaikā notika būtiskas pārmaiņas (daži Daugavpils komandas ārzemnieki, piemēram, ieradās tikai neilgi pirms čempionāta), abām komandām daudzi paredz spēkošanos par vietas saglabāšanu virslīgā, un tieši tāpēc spēle Jelgava raisīja papildu interesi. Jau kopš 29. minūtes jelgavnieki palika mazākumā (divi muļķīgi brīdinājumi par sitienu pretiniekam ar elkoni – netīšām, bet tomēr bija – Žozefam Oloko Edem), tāpēc objektīvi novērtēt komandu spēku samēru nav iespējams, taču ne viena, ne otra komanda nebūs "peramie zēni". Daugavpiliešiem piederēja iniciatīva, viņu spēles saturs bija labāks, bet – pietrūka nobeiguma uzbrukumā. Jelgavas komandā, kā jau to varēja paredzēt, acīmredzams pastiprinājums ir Gļebs Kļuškins un Armands Pētersons, bet Daugavpils komandā – Raivis Skrebels un Frenks Orols vārtos. Ārzemnieki vēl "taustās". Redzēs, kā būs tālāk. Valerijam Redjko debijas spēlē virslīgā galvenā trenera lomā – punkts. Viņa vārdabrālis Valerijs Afanasjevs viesu rindās laukumā neizgāja un viņam paliek 487 spēles virslīgā. Līdz 500 vēl (vai varbūt tikai?) 13 spēles.

Virslīgas debitanti "Grobiņas SC/LFS" futbolisti cienīgi nospēlēja un tikai ar 0:1 zaudēja vicečempionei "Riga FC". Taču ne jau tas ir galvenais – Liepājas "Daugavas" stadiona rezerves laukuma tribīne bija pilna un diezgan daudz skatītāju bija arī uz vaļņa. Vai FK "Liepāja" kaut nedaudz neskauž? Uz liepājnieku spēli ar Tukuma komandu bija knapi nedaudz vairāk par 200 skatītājiem, un tribīne bija pustukša... Kura tad šosezon būs īstā Liepājas komanda? Viena bezdelīga pavasari nenes, tāpēc – laiks rādīs. Pērn attiecībā uz FS "Jelgava" rakstīju, ka būtu lieliski, ja mums katru gadu virslīgā būtu tāds jaunpienācējs. Pēc pirmās spēles neuzdrošinos secināt, taču arī par Grobiņas komandu, cerams, varēs rakstīt līdzīgi.

Eksčempione "Valmiera FC" komanda likumsakarīgi viesos pārspēja FK "Metta" futbolistus – 2:0. Viesiem gan vairāk nekā stundu vajadzēja, lai gūtu pirmos vārtus. Gandrīz pēc gada pārtraukuma (savainojuma dēļ nespēlēja kopš pērnā gada 16. aprīļa) valmieriešu rindās virslīgas spēlē laukumā atkal izgāja Renārs Varslavāns.

Latvijas meistars

No pašmāju futbolistiem pirmajā spēļu kārtā būtu izceļami vismaz trīs četri, bet esmu izvēlējies Jāni Ikaunieku no RFS. Pagājušā gada labākais Latvijas futbolists apliecināja savu līmeni. Es viņa sniegumu mačā ar FK "Auda" pat nosauktu ne tik daudz par meistarīgu (tas ir pats par sevi saprotams), bet gan par augsta inteliģences līmeņa futbolu. Par gudru futbolu. Tas izpaudās uzbrukumu ievadīšanā, straujā un savlaicīgā uzbrukuma virziena maiņā, spēles veidošanā. Jānis neguva vārtus un neveica arī rezultatīvu piespēli, bet viņš bija pat ļoti ievērojams (ja otrajā puslaikā viņš būtu trāpījis vārtu augšējā stūrī – bumba trāpīja pa stabu –, tad tie būtu pirmās kārtas skaistākie vārti). Meistaru redz pa gabalu.

Nākamās kārtas duelis

RFS pret "Valmiera FC". Komanda, kas atguvusi titulu pret komandu, kas zaudējusi titulu. Pagājušajā sezonā RFS uzvarēja divreiz, Valmieras komanda – vienreiz (pēdējā ceturtā riņķa spēlē Rīgā ar 1:0) un viena spēle beidzās neizšķirti 0:0. Pēdējās trijās sezonās valmierieši vismaz vienreiz pārspēj RFS komandu, bet 2022. gadā RFS neuzvarēja ne reizes – divas uzvaras "Valmiera FC" un divi neizšķirti. RFS pirmajā spēlē uzvarēja, Valmieras komanda pirmajā spēlē arī uzvarēja, un vismaz uz papīra tās sastāvs un līdz ar to spēks rādās lielāks, nekā bija pērn. Spēle starp bijušo un pašreizējo čempionu nemēdz būt garlaicīga (ja vien kādu no komandām nav piemeklējuši kādi īpaši nelabvēlīgi apstākļi), un tāpēc ir vērts piektdien vakarā braukt uz "LNK Sporta parku".

Ne mazāk interesantas solās būt pārējās 2. kārtas spēles. Ja nu kāds no tām kļūs par Kārtas spēli? FS "Jelgava" uzņems FK "Tukums 2000/TELMS" komandu, kas čempionātu sāka ar uzvaru Liepājā. FK "Liepāja" pēc zaudējuma mājās no tukumniekiem spēlēs Rīgā ar vienmēr nepiekāpīgo FK "Metta", kas pirmajā spēlē piekāpās Valmieras futbolistiem un kas noteikti redzēja liepājnieku neveiksmīgo pirmo spēli. Virslīgas jaunpienācēja Grobiņas komanda dosies pirmajā izbraukumā – uz Daugavpili. Latgales spēcīgākajai komandai nav iemesla kaut nedaudz nenovērtēt pretiniekus. FK "Rīga" spēlē ar FK" Auda". Vai atkal uzvarēs "rīdzinieki"? Līdz šim viņi ir bijuši pārāki visās astoņās savstarpējās spēlēs virslīgā un turklāt nav zaudējuši tajās nevienus vārtus.

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu