"To atcerēsies 2050. gadā un ilgāk." Pasaules vājākā futbola izlase cer izcīnīt otro uzvaru vēsturē

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Sanmarīno izlases futbolisti
Sanmarīno izlases futbolisti Foto: AFP/Scanpix

Sanmarīno vīriešu futbola izlase ieņem pēdējo jeb 210. vietu Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā. Valstsvienība vēsturē izcīnījusi tikai vienu uzvaru – pirms 20 gadiem.

Sanmarīno ir piektā mazākā valsts pasaulē pēc Vatikāna, Monako, Nauru un Tuvalu. Šīs pundurvalsts vīriešu futbola izlase aizvadījusi 201 spēli, piedzīvojusi 192 zaudējumus, taču uzvaru izdevies izcīnīt tikai vienreiz.

Vienīgo uzvaru Sanmarīno izlase izcīnīja pirms 20 gadiem – 2004. gada 28. aprīli savā laukumā ar 1:0 pret Lihtenšteinu. Vēsturiskos vārtus spēles sestajā minūtē guva Andijs Selva, kurš ar astoņiem trāpījumiem ir Sanmarīno izlases rekordists.

17 gadus Sanmarīno izlasi pārstāv komandas kapteinis Mateo Vitaioli, kurš valstsvienības kreklā uzvaras garšu nekad nav izjutis. Viņš piedalījies 91 spēlē un tikai vienreiz guvis vārtus (2016. gadā 1:2 zaudējumā pret Lietuvu).

"Sliktākās atmiņas ir par zaudējumu 2011. gadā izbraukumā pret Nīderlandi. Spēle beidzās ar rezultātu 0:11. Vēl bija daudz jāspēlē, kad atradāmies iedzinējos ar 0:8 vai 0:9. Līdzjutēji pieprasīja vēl gūtus vārtus," sarunā ar BBC teica Vitaioli.

Sanmarīno ir aptuveni tikai 33 tūkstoši iedzīvotāju. Valsts teritorija ir tikai 61 kvadrātkilometrs. Salīdzinājumam – Latvijas galvaspilsēta Rīga ir apmēram 307 kvadrātkilometrus liela.

Pasaules vājākā futbola nācija astoņas reizes cīnījusies neizšķirti – divreiz pret Lihtenšteinu, pa reizei pret Igauniju, Gibraltāru, Sentlūsiju, Seišelām, Turciju un arī Latviju.

Vienu no neizšķirtiem Sanmarīno izcīnīja 2001. gadā "Skonto" stadionā Rīgā, cīnoties 1:1 pret mājiniekiem. Pasaules kausa kvalifikācijas mačā pirmajā minūtē Latvijas izlases labā vārtus guva Marians Pahars.

20. un 23. martā Sanmarīno savā laukumā aizvadīs divas pārbaudes spēles pret Sentkitsu un Nevisu, cenšoties izcīnīt valstsvienības vēsturē otro un varbūt pat trešo uzvaru. FIFA rangā Sentkitsa un Nevisa ieņem 147. vietu.

"Tas nozīmētu būt daļai no manas dzimtenes valstsvienības, tāpēc tas ir galvenais mērķis," atzina 34 gadus vecais Sanmarīno izlases kapteinis Vitaioli.

"Tā ir iespēja atstāt nospiedumu, kuru nevar zaudēt. Tas būtu kaut kas tāds, ko atcerēsies 2050. gadā un vēl ilgāk," norādīja Sanmarīno futbolists.

Sanmarīno futbolisti ir amatieri. Arī valstsvienības kapteinim Vitaioli ikdienā ir pamatdarbs – viņš ir grafiskais dizainers. Nesen viņš kļuva par tēvu meitai.

Vitaioli atzīst, ka ir grūti dienā strādāt un vakaros trenēties, taču spēlēšana valstsvienībā ir lieliska pieredze, kuru nevar piedzīvot kurš katrs.

"Tas ir sarežģīti, taču mīlu nacionālo izlasi un savu valsti. Daudziem profesionāliem futbolistiem nav tādas iespējas spēlēt savas valsts izlasē. Tāpēc tas ir tā vērts, pat ja nākas dzīvē kaut ko upurēt," uzskata Vitaioli.

Sanmarīno izlases lielākais zaudējums ir 2006. gadā piedzīvotā sakāve Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā pret Vāciju ar 0:13.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu