FINA tomēr atļauj Krievijas peldētājiem Lobincevam un Morozovam startēt Rio

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Starptautiskā Ūdens sporta veidu federācija (FINA) otrdien atļāva Krievijas peldētājiem Ņikitam Lobincevam un Vladimiram Morozovam startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, lai gan tikai pirms nedēļas abi saņēma diskvalifikāciju un aizliegumu startēt Olimpiādē.

Lobincevs un Morozovs bija starp tiem septiņiem Krievijas peldētājiem, kuriem pirms nedēļas FINA piesprieda diskvalifikāciju iepriekšējas dopinga vēstures dēļ.

Abi peldētāji, kuri pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļas 4x100 metru brīvā stila stafetē, vērsās Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), taču vēl līdz CAS lēmuma paziņošanai FINA savas domas ir mainījusi un abiem tomēr atļāvusi startēt Olimpiādē, otrdien atklāja sportistu pārstāvis Andrejs Mitkovs.

FINA gan vēl nav oficiāli apstiprinājusi diskvalifikācijas atcelšanu, taču to apstiprinājis arī peldētāju advokāts Artjoms Pacevs, norādot, ka FINA pēc padziļinātas abu peldētāju lietas izskatīšanas devusi zaļo gaismu viņu startam Riodežaneiro.

Lobincevs un Morozovs nav pieķerti dopinga lietošanā, taču viņu vārdi bija minēti Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā, kurā bija atklāta Krievijas valsts iestāžu līdzdalība plaša mēroga dopinga sistēmas izveidošanā un uzturēšanā Krievijas sportā.

Starp septiņiem diskvalificētajiem peldētājiem bija arī Jūlija Jefimova, kura 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu 200 metru brasā. taču viņa Riodežaneiro nevarēs startēt, jo savulaik jau ir izcietusi sodu par dopinga lietošanu.

Zīmīgi, ka vēl jūlija vidū FINA atcēla visas apsūdzības Jefimovai par aizliegtās vielas meldonija lietošanu, tobrīd neliekot nekādus šķēršļus startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

2013.gada nogalē Jefimovas organismā tika konstatēti anaboliskie steroīdi, taču toreiz, ņemot vērā vainu mīkstinošus apstākļus, viņai nācās izciest vien 16 mēnešu diskvalifikāciju.

SOK izpildkomiteja iepriekš nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, «kaut sods jau ir izciests». SOK uzsvēra, ka katram Krievijas atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro.

Līdzīgu iespēju ir izmantojušas arī citas starptautiskās federācijas, piemēram, Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) no olimpisko spēļu dalībnieku pulka izslēdza visu Krievijas komandu - astoņus sportistus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu