Gorkšs: Latvijā futbola infrastruktūra ir katastrofālā līmenī

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Infrastruktūra ir katastrofālā līmenī. Bērnu futbols lielā mērā tiek uzturēts par vecāku naudu. Iespēju trenēties siltā, apjumtā hallē ir ļoti maz. Bet pats svarīgākais - mums nav mīlestības pret futbolu,» tā intervijā žurnālam «IR» sacīja pieredzējušais Latvijas nacionālās futbola komandas kapteinis Kaspars Gorkšs.

Eiropas čempionātā pamatīgu vētru sacēla finālturnīru debitante Islandes izlase, kas sagādāja vairākas sensācijas, iekļūstot sacensību spēcīgāko astoņu komandu skaitā jeb ceturtdaļfinālā.

Kāpēc krietni mazākā Islande var, bet Latvija ne?

«Pirmkārt, Islandē futbolu vērienīgi finansē no valsts budžeta; otrkārt, Islandē ir ap 30 apjumtu stadionu. Mums nekā tāda nav. Infrastruktūra ir katastrofālā līmenī. Bērnu futbols lielā mērā tiek uzturēts par vecāku naudu. Iespēju trenēties siltā, apjumtā hallē ir ļoti maz. Bet pats svarīgākais - mums nav mīlestības pret futbolu. Nav stilīgi un moderni sekot izlasei. Tas, kā Islandes tauta dzīvoja līdzi savai izlasei, Latvijā redzēts pirmajos hokeja čempionātos pēc PSRS sabrukšanas,» «IR» sacīja pieredzējušais aizsargs, kurš nesen pievienojās Latvijas čempionvienībai «Liepāja».

34 gadus vecais Gorkšs iepriekš visai asi kritizējis pašmāju futbola dzīves vadītājus, būdams viens no retajiem futbolistiem, kas to uzdrošinājies darīt.

«Ikdienā futbolā [Latvijā] ir tāds klusums, ka šķiet - valstī ir hokejs un basketbols ar tusētājiem. Starp citu, viņiem jāpateicas, ka tagad aug jauna un laba paaudze, kas baidās pieiet bāram tuvāk par desmit metriem.

Hokejisti cīnās, un par to mēs viņus mīlam. Bet par futbolu var uzzināt, ja dziļāk parokas. Pats galvenais, kas Islandē ir, bet Latvijā ne, - mīlestība pret futbolu,» teica Gorkšs.

«Latvijas futbolā kopumā trūkst inteliģentu cilvēku ar labu izglītību. Strādāt futbolā nenozīmē - esmu kādreiz to spēlējis, tad jau visu saprotu. Tas, protams, palīdz, un ir amati, kur bez tā nevar, taču jābūt zinošam arī citās jomās. Jābūt interesei un vēlmei kaut ko mainīt. Federācija stagnē, un augstākajos gaiteņos nav cilvēku, kas sevi ziedotu nesavtīgi, lai futbola līmenis Latvijā augtu,» viņš sacīja. «Es ieteiktu Islandes ceļu: ieguldīt naudu infrastruktūrā reģionos, labā treniņbāzē un treneru sagatavošanā.

Būtu tikai normāli, ja katram zēnam būtu iespēja tikt pie ekipējuma un spēlēt hallē, nevis dubļos. Un tad arī būtu panākumi.

Piemēram, Daugavpilī un Liepājā tie ir, jo pašvaldības ir ieinteresētas futbolā. Liepājā līdz ar Māra [Verpakovska] atnākšanu futbols ir uz popularitātes viļņa. Jā, arī Rīgā ir daudz futbola klubu ar ambīcijām, bet noturas ne visi. Izčab, jo pazūd naudas devējs. Tāpēc valstiski jāveido apstākļi, lai varētu progresēt un strādāt ilgstoši.»

Kaspars Gorkšs Latvijas valstsvienības rindās aizvadījis 77 mačus, kuros guvis piecus vārtus. Nacionālajā komandā viņš debitēja 2005. gadā.

Pilnu interviju ar Gorkšu iespējams lasīt pēdējā žurnāla «IR» numurā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu