Publiskoti apjomigi pierādījumi pret Lensu Ārmstrongu (47)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Antidopinga aģentūra (USADA) trešdien publiskoja apjomīgus pierādījumus riteņbraucēja Lensa Ārmstronga dopinga lietā, kurā liecības par slavenā sportista saistību ar aizliegto vielu lietošanu snieguši 26 cilvēki, no tiem 11 bijušie Ārmstronga komandas biedri.

Publiskotajos vairāk kā 1000 lapaspuses saturošajos materiālos, kuri tiks nosūtīti Starptautiskajai riteņbraukšanas savienībai (UCI), un izdarītajos seconājumos teikts, ka Ārmstrongs un viņa pārstāvētā komanda «US Postal Service», kuras rindās riteņbraucējs guva lielākos panākumus, tostarp septiņas reizes pēc kārtas uzvarēja prestižajās «Tour de France» sacensībās, veikusi «izsmalcinātāko, profesionālāko un veiksmīgāko dopinga programmu sporta vēsturē».

Liecības par to, ka Ārmstrongs jau sākot no 1996. gada lietojis dažāda veida dopingu, snieguši viņa komandas biedri Tailers Hamiltons, Džordžs Hinkapijs, Levi Leipheimers, Davids Zabriski, Frenkijs Andro, Maikls Berijs, Toms Danielsons, Floids Lendiss, Stefans Svarts, Kristians Vande Velde un Džonatans Voterss, kuri dažādos laikos arī pārstāvēja «US Postal Service» komandu. Riteņbraucēji atzinušies, ka arī paši bija spiesti lietot aizliegtās vielas, jo tāda bijusi visas komandas politika.

No liecībām izriet, ka ASV profesionālajā komandā lietots dažāda veida dopings, sākot no asins bagātinātāja eritropoetīna (EPO), beidzot ar testosteronu, augšanas hormoniem un kortizonu. Liecībās sīki izklāstītas epizodes, kad viesnīcu numuriņos veiktas asins pārliešanas procedūras, kā atsevišķās sacensībās tika izsniegtas aizliegtās vielas, un ar kādiem cilvēkiem Ārmstrongs sadarbojies, lai tiktu pie dopinga. Tāpat daži riteņbraucēji atklājuši, ka vieta komandā viņiem tikusi garantēta tikai tad, ja viņi piekrituši piedalīties dopinga programmā.

USADA jau iepriekš paziņoja, ka Ārmstrongam tiks atņemti visi septiņi velobrauciena «Tour de France» uzvarētāja tituli. Tāpat viņš saņems mūža diskvalifikāciju par aktivitātēm, kas saistītas ar riteņbraukšanu.

Pats riteņbraucējs dopinga lietošanu vienmēr ir kaismīgi noliedzis, jo sportista karjeras laikā nekad netika pieķerts aizliegto vielu lietošanā. Par karjeras beigšanu Ārmstrongs paziņoja pagājušajā gadā.

Viņš izteicies, ka karjeras laikā izturējis simtiem dopinga testu un viss noticis, ievērojot tolaik spēkā esošos Starptautiskās riteņbraucēju savienības (UCI), Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) un USADA noteikumus.

Komentāri (47)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu