Uzvara pār somiem - ceturtdaļfināls (56)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar pulksten 21.15 pēc Latvijas laika Insbrukas ledus arēnā mūsu hokeja izlase aizvadīs pasaules čempionāta izšķirīgo spēli par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Ja pirms gada Prāgā vietu pasaules labāko komandu astotniekā nodrošināja uzvara pār Austriju, tad šoreiz barjera ir krietni augstāka – Somija.

Vēsture un skaitļi

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase ar Somiju ir spēlējusi 12 reizes, un pēdējoreiz tas notika pavisam nesen - 27. aprīlī, kad pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta Latvija izbraukumā zaudēja ziemeļniekiem ar 2:3.

Spēles laikā Latvija zaudēja somiem ar 0:3, taču spēja samazināt rezultāta starpību līdz minimumam un pat varēja panākt izlīdzinājumu. Somi šajā spēlē ievērojami pārspēja mūsu komandu metienos – 37 pret 16. Vārtus Latvijas izlases labā guva Viktors Ignatjevs un Aleksandrs Semjonovs.

Pirmoreiz abas komandas tikās Somijā 1992. gadā, kad divu dienu laikā Latvija vispirms ar 3:6 zaudēja, bet pēc tam ar 6:3 uzvarēja somu hokejistus.

Sarkanbaltsarkano kopējā bilance pret “suomi” – 2 uzvaras, neizšķirts un 9 zaudējumi ar kopējo vārtu attiecību 32:53.

Augstākā līmeņa turnīros Latvijas un Somijas ceļi ir krustojušies tikai vienreiz, un tas notika 1998. gada pasaules čempionātā Šveicē, kad mūsu komanda piedzīvoja vienu no smagākajiem zaudējumiem jaunāko laiku vēsturē – 0:6.

Latvijas izlases vārtus toreiz sargāja Artūrs Irbe, un gandrīz 100% var apgalvot, ka viņš to darīs arī šoreiz. No tā izlases modeļa šovakar pret somiem cīņā dosies vēl septiņi spēlētāji – aizsargi Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, kā arī uzbrucēji Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Semjonovs, Aleksandrs Ņiživijs, Aigars Cipruss un Herberts Vasiļjevs.

Viņiem ir ko zaudēt, nevis mums

Latvijas izlases svētdienas treniņā piedalījās komanda pilnā sastāvā - arī tie, kam ir dažāda rakstura un pakāpes savainojumi, kā arī komandas pieteikumā pēc pirmā posma papildus ierakstītais aizsargs Oskars Bārtulis.

Foto: AFI

Treniņam noslēdzoties, Latvijas izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš (att.) ieskicēja veidu, kādā varētu sasniegt pozitīvu rezultātu mačā ar somiem: “Domāju, ka taktika šoreiz ir otrajā plānā – galvenais ir noskaņojums un pozitīvas emocijas. Ja vēl Arča labi nostāvēs un arī veiksme nedaudz būs mūsu pusē, tad varam somus uzvarēt. Viņiem ir ko zaudēt, nevis mums.”

“Spriežot pēc mača ar Zviedriju (somi zaudēja ar 1:5), somiem ir problēmas ar taktiku, jo viņi vairāk skraida, nekā spēlē. Mums ir jāmēģina būt drusku gudrākiem, mēs zinām, ka viņi skries, zinām, ka viņi ir ātra komanda, kas met ripu zonā un tūlīt iesaistās divcīņā ar aizsargiem. Jācenšas savā zonā nospēlēt vienkāršāk, izmest ripu ārā gar “bortiņu” un mēģināt izveidot pretuzbrukumu.”

Skrastiņš piekrita apgalvojumam, ka somi šajā turnīrā demonstrē diezgan izteiktu Ziemeļamerikas stila hokeju: ““Skrien un met” stila komanda, kas vienmēr bijusi ātra un fiziski labi sagatavota.”

Spilgts apliecinājums tam bija Somijas izlases pirmās divas otrā apļa spēles, kad “suomi” vispirms spēlēja neizšķirti 4:4 ar amerikāņiem, bet vakar ar miera līgumu (3:3) noslēdzās arī viņu mačs ar kanādiešiem. Kā pirmajā spēlē, tā it īpaši pret Kanādu somi braši izrādīja savus muskuļus, masīvos kanādiešus nereti uzvarot spēka divcīņās gan laukumā, gan pie apmalēm. Tajā pašā laikā viņi bija ātri un pret Kanādu demonstrēja arī gudru hokeju, kanādiešu kombinācijas sagraujot jau viduszonā.

Pozitīvā lieta no Latvijas uzvaras pār Somiju būs ne tikai vieta astotniekā, bet arī iespēja - uz astoto pozīciju pakāpties arī starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) rangā, kas pirms 2006. gada čempionāta izlozes, kas notiks Rīgā uzreiz pēc Austrijas turnīra noslēguma, dos Latvijai vietu otrajā grozā.

Tas nozīmē - divus potenciāli vājākus pretiniekus pasaules čempionātā savās mājās. Lai rangā pakāptos no devītās vietas uz astoto, Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīrā ir jāgūst vairāk punktu parŠveici vai arī jāaizspēlējas par viņiem tālāk "play off" turnīrā, ja tajā izdosies iekļūt abām komandām.

Suomi: bez zvaigznēm uz virsotnēm

Somijas izlasē pagaidām ir divi spilgti izteikti uzbrucēju trijnieki. Komandas kapteinis Oli Jokinens, Niklass Hagmans un Tomi Kalio pa trijiem ir guvuši četrus vārtus un izdarījuši piecas rezultatīvas piespēles, bet trio – Juka Hentunens, Timo Parsinens un Niko Kapanens ir vēl rezultatīvāki – četri vārti un deviņas piespēles.

Šajā Somijas izlases modelī nav iekļautas tādas pasaulē pazīstamas zvaigznes kā Saku Koivu, Tēmu Selanē, Jere Lehtinens, Sami Kapanens un vārtsargs Mika Kiprusofs, kas 2004. gadā līdz Stenlija kausa finālam aizveda Kalgari “Flames”.

Tajā pašā laikā somiem ir trīs apmēram meistarībā līdzvērtīgi vārtsargi, kas pirms spēles ar Latviju komandas treneriem varētu sagādāt papildu galvassāpes.

Epizode no Somijas un Zviedrijas spēles, kad Fredriks Norrena kapitulē zviedru uzbrucēja Samuela Pālsona priekšā.
Epizode no Somijas un Zviedrijas spēles, kad Fredriks Norrena kapitulē zviedru uzbrucēja Samuela Pālsona priekšā. Foto: AFI

Fredriks Norrena (sk. att.) ir sargājis Somijas izlases vārtus divās spēlēs, tajā skaitā smagi zaudētajā mačā pret zviedriem, un viņa statistika ir vidēji spēlē trīs ielaistas ripas un 88,2% atvairītu metienu.

Niklass Bakstroms aizvadīja trīs mačus, to skaitā abus pēdējos pret ASV un Kanādu, un demonstrēja patiešām labāku sniegumu, it īpaši pret kanādiešiem. Statistika – 2,67 ripas vidēji spēlē un 87,9% atvairītu metienu.

Pēc turnīra pirmā posma komanda ir pieteikusi arī trešo vārtsargu Pasi Nurminenu, kuram ir arī NHL pieredze Atlantas "Trashers" klubā. Kuru likt vārtos – tāds ir jautājums. Visticamāk, ka vārtos vārētu būt Norrena vai Nurminens, jo diez vai Bakstromam būs atlikuši spēki pēc divām ASV un Kanādas “gaļasmašīnām”.

Pirms spēles ar somiem: sastāva korekcijas

Izmaiņas šajā gadījumā attiecas galvenokārt uz aizsargiem - respektīvi komandas galvenais treneris Leonīds Beresņevs ir iecerējis rokādi - pirmās maiņas duets Kārlis Skrastiņš un Agris Saviels pievienosies Aleksandra Semjonova maiņai, kas acīmredzot tiek gatavota, kā galvenais triecienspēks pret somiem.

Tajā pašā laikā Oļegs Sorokins un Atvars Tribuncovs šoreiz spēlēs kopā ar Aigara Ciprusa trijnieku, kur Herberta Vasiļjeva vietā acīmredzot jau no paša spēles sākuma būs Aleksejs Širokovs. Širokovs kopā ar Ciprusu un Panteļejevu jau epizodiski ir spēlējis šajā turnīrā.

Jāņa Sprukta piecinieks pilnīgi loģiski paliek nemainīgs, bet ceturtajā maiņā kopā ar Miķeli Rēdlihu un Māri Ziediņu visticamāk spēlēs Herberts Vasiļjevs (skat. grafiku).

Jaunā līnija: spēks, ar ko var rēķināties

“Situācija pozitīva. Vinnējām tos ukraiņus, un tagad jāgatavojas somiem. Jācer, ka kanādieši viņus uzvarēs. Tie somi jau ir ņemami, viņi jau nav tik traki,” pilns jaunības degsmes un optimisma tūlīt pēc Latvijas izlases treniņa beigām bija debitants Miķelis Rēdlihs (att.), kurš mačā ar Ukrainu bija viens no aktīvākajiem un ātrākajiem mūsu komandā.

“Mēs varam viņus paņemt kā komanda, viņi, manuprāt, nav tik pārliecinoši kā kanādieši un zviedri. Nebūs tā, ka iziesim un vinnēsim, – būs ļoti grūti uzvarēt, bet ar komandas spēli un “baigo” atdevi to varētu paveikt.”

Iespējams, ka tieši Rēdliha un viņa maiņas partneru ātrums kādā no spēles epizodēm un it īpaši pretuzbrukumos var beidzot atnest veiksmi, jo maz ticams, ka Latvijai būs pārsvars pār somiem pozicionālā uzbrukumā. Rēdlihs atzina, ka vēl ir daudz nianšu, kur savu meistarību vēl ir iespējams uzlabot.

“Varētu kļūt fiziski spēcīgāks, jo rokas pagaidām ir diezgan pašvakas un ripa visu laiku mūk prom no nūjas. Ir daudz jāstrādā, lai varētu pret tiem pašiem kanādiešiem kaut ko izdarīt. Domāju, ka viss vēl priekšā.”

Viss vēl priekšā ir arī vienam no Latvijas junioru izlases līderim Oskaram Bārtulim (att.), kurš komandas sastāvu papildināja pirms spēles ar Ukrainu, bet mačam pieteikts gan netika. Komandas trenerus viņa sniegums iepriecināja vienīgajā pārbaudes spēlē pret Kanādu, un visu šo laiku 18 gadus jaunais hokejists Rīgā ir trenējies kopā ar junioru izlasi un jebkurā brīdī ir gatavs debitēt arī pieaugušo komandā.

Tomēr pret Somiju viņš, visticamāk, nespēlēs un savu debiju, iespējams, sagaidīs mačā ar Zviedriju.

Ankipāns labākais, Irbe - labs, Latvija - korektākā

Pirms spēles ar Somiju Latvijas izlasei ir daži ievērības cienīgi sasniegumi atsevišķās statistikas kategorijās. No tām svarīgākā - augstā ceturtā vieta vārtu gūšanas efektivitātē - 9,91%. Priekšā ir tikai Kanāda, Zviedrija un ASV, kas ir līderi ar 13,79% realizētu metienu.

Ar 30 soda minūtēm mūsu komanda ir pati korektākā šajā turnīrā (!), kamēr Šveice ar 80 minūtēm ir līderi skatoties no otras puses. Tajā pašā laikā nav šaubu, ka nelielais Latvijas soda minūšu skaits ir skaidrojams ar komandas neparāk aktīvo spēka spēli. Šodien spēlē pret somiem ir jārēķinās, kad labvēlīgu rezultātu, ar baltiem cimdiem, kā pret ukrainu, neizdosies panākt.(somiem - 54 soda min.)

Augsto 11. vietu rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ieņem Ģirts Ankipāns - divi vārti plus trīs rezultatīvas piespēles. Pirmo vietu ar desmit punktiem dala kanādiešu zvaigznes Riks Nešs - astoņi (!) vārti, divas piespēles un Džo Torntons - 5+5. Trešais šajā rādītājā ir slovaks Zigmunds Palfijs - 4+3.

Rezultatīvākais no Somijas izlases ir Timo Parsinens - 1+4.

Savu vārtu drošība Latvijai pagaidām ir astotā labākā - 91,3% atvairītu metienu un 2,5 ripas vidēji spēlē. Pirmajā vietā šobrīd ir Baltkrievijas izlase, un lielā mērā pateicoties Andreja Mezina meistarībai - 97,4% atvairīti metieni un tikai 1,0 (!) ripas vidēji spēlē, kas ir labākais rādītājs starp visiem vārtsargiem.

Artūrs Irbe, kurš Latvijas vārtus ir sargājis trijās no četrām spēlēm, ieņem augsto ceturto vietu - 95,24% atvairītu metienu un 1,2 ripas vidēji spēlē. Tikai attiecīgi 16. un 17. vietu ieņem somu vārtsargi - Fredriks Norrena un Niklass Bakstrēms.

Latvija joprojām ieņem pēdējo vietu spēlējot skaitliskajā mazākumā (5 ielaistas ripas), turpretim baltkrievi ir vienīgie, kas mazākumā vēl nav ielaiduši nevienus vārtus.

Sarkanbaltsarkanie, lai izdodas!

Komentāri (56)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu