Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Katrā jokā ir daļa patiesības... (1)

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" un FK "Auda" futbolistu cīņa
"Valmiera FC" un FK "Auda" futbolistu cīņa Foto: Valmiera FC/Facebook

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas pirmssezonas preses konferencē labākais joks bija BFC "Daugavpils" izpilddirektoram Naurim Mackevičam – viņam ļoti patīkot turnīra tabula pirms čempionāta sākuma, jo Daugavpils komanda tajā ir pirmajā vietā (komandas tabulā tika izvietotas pēc alfabēta). Visi pasmējās un kā labu joku to arī novērtēja. Taču katrā jokā, kā zināms, ir arī daļa patiesības – pēc četrām spēļu kārtām BFC "Daugavpils" ir pirmajā vietā turnīra tabulā. Pa īstam un bez jokiem. Daugavpils komanda tagad ir arī vienīgā, kas vēl nav zaudējusi. Diezin vai kāds to spēja iedomāties.

Kārtas spēle

FK "Auda" pret "Valmiera FC". Kārtas labākā spēle neattaisnoja savu statusu, jo tā šosezon bija sliktākā Valmieras komandas spēle. FK "Auda" ir labāka komanda un tās sniegums bija acij tīkamāks nekā līdz šim mačam bija tās vieta turnīra tabulā (tikai viens neizšķirts un tas pats ar virslīgas jaunpienācēju Grobiņas komandu) un "Audas" futbolisti to arī apliecināja. Tiesa, ne bez viesu "palīdzības". Pirmo divus vārtus laukuma saimnieki guva pēc Valmieras futbolistu nesaprašanās savu vārtu priekšā un rupjas kļūdas sava soda laukuma tuvumā. 0:2 pēc pirmā puslaika. Valmieras komanda dominēja pirmās 15-20 minūtes, taču reālu iespēju gūt vārtus gandrīz nebija – bija viens bīstams sitiens, ar kuru tika galā mājinieku vārtsargs Raivo Stūriņš.

Pēc zaudētiem vārtiem spēle izlīdzinājās, bet puslaika otrajā kompensācijas laika minūtē valmierieši pasniedza mājiniekiem iespēju gūt otros vārtus... 57. minūtē Daniels Balodis vienus vārtus atguva un tas noteikti deva cerību Valmieras futbolistiem un viņu līdzjutējiem, likās, ka tagad gaidāma Valmieras komandas ofensīva, bet... Jau pēc sešām minūtēm – 1:3. Un atkal ne bez valmieriešu kļūdas (zaudēja bumba savā laukuma pusē, uzsākot pretuzbrukumu). Teicams sitiens vārtu apakšējā stūrī padevās brazīlietim ar Portugāles pilsoņa pasi Mateusam dos Santosam Klementem. Tie viņam ir pirmie vārti virslīgā (pērn piedalījās 13 spēlēs). "Valmiera FC" jau ceturto reizi pēc kārtas virslīgas spēlēs nevar uzvarēt "Audu" - kopš 4:0 uzvaras gandrīz tieši pirms gada šeit pat Mežaparkā. Toreiz tā bija Valmieras komandas viena no labākajām spēlēm visā pagājušajā sezonā, tagad – sliktājā no pirmajām četrām spēlēm un pirmais zaudējums. Plus vēl divi noraidījumi un nākamajā spēlē savā laukumā ar Grobiņas komandu nāksies iztikt bez Nika Sliedes un Aliuna Ndoja. FK "Auda", sajutusi uzvaras garšu un ieguvusi papildus pārliecību, dosies uz Liepāju. Tā reiz ir mūsu futbola virslīga – vispirms komanda ( "Auda") nospēlē neizšķirti ar virslīgas jaunpienācēju, bet tad uzvar komandi, kura vienīgā bija uzvarējusi pirmajās trijās spēlēs.

Divas spēles šajā kārtā beidzās ar vienas komandas pārliecinošu uzvaru. Ja RFS uzvara ar 5:1 pār FS "Jelgava" nebija pārsteidzoša, tad "Riga FC" uzvar ar ar 4:0 pār FK "Liepāja"... Arī vairs nav pārsteigums? Gribēju saskatīt, kādas problēmas liepājnieki liks risināt "rīdziniekiem", bet tā arī nesaskatīju. Vienīgā patiešām reālā iespēja gūt pirmos vārtus čempionātā viesiem bija tad, kad rezultāts jau bija 0:3. Par pašreizējo Liepājas komandas sniegumu precīzi izteicās RFS komandas galvenais treneris Viktors Morozs, kad viņam jautāja par gatavošanos spēlei ar liepājniekiem (RFS iepriekšējā kārtā uzvarēja viesos ar 3:0) – proti, neko spēciāli RFS negatavoja, jo nav iespējams paredzēt, kā liepājnieki spēlēs un kāds viņiem nākamajā spēlē būs sastāvs... Nav gūtu punktu un arī gūtu vārtu pirmajās četrās spēlēs – tik slikts starts FK "Liepāja" virslīgā (komanda tajā spēlē kopš 2014. gada) vēl nav bijis – 2021. gadā pēc pirmajām četrām kārtām bija kaut 3 punkti un divi gūti vārti. Kā kaut kas neticams šīs sezonas kontekstā ir Liepājas komandas starts 2022. gadā – uzvara pirmajās piecās spēlēs un sešās no septiņam pirmajām spēlēm, bet pirmais zaudējums tikai 8. spēļu kārtā.

FS "Jelgava" jaunais galvenais treneris Valerijs Redjko pirms sezonas teica, ka viņa mērķis ir lauzt stereotipu par "otro sezonu" - proti, pērn virslīgas jaunpienācēji ieņēma 6. vietu un likumsakarīgi, ka nākamajai sezonai jābūt grūtākai. Taču diezin vai jelgavnieki domāja, ka viņiem pēc četrām spēlēm būs tikai viens punkts (pērn bija 6 punkti, bet pēc pirmā riņķa – 11 punktu). Pašreizējais virknējums nav tik spēcīgs, kāds tas bija pērn, taču vismaz "uz papīra" nav arī tik vārgs, lai būtu tikai viens punkts četrās spēlēs. Nākamās spēles Jelgavas komandai būs ar "Riga FC", "Audu", "Valmieru", "Liepāju" un "Grobiņu". Rēķiniet paši, kurās spēlēs jelgavniekiem pirmajā riņķī ir reāli paņemt punktus. Šķiet, ka pašreiz galvenais ir neļauties panikai un saglabāt ticību sev. Cita lieta – kā to izdarīt...

Savukārt Riga FC komandā pirmo "hat-trick" šosezon virslīgā un otro reizi trīs vārtus vienā spēlē karjerā virslīgā guva Marko Regža (divus no tiem ar 11 m soda sitieniem) – pirmais "hat-trick" Regžam bija 2020. gada septembrī pret Jūrmalas "Spartaku", kad viņš pārstāvēja BFC "Daugavpils" (spēle beidzās 3:3). Regžas rēķinā šosezon ir jau 5 gūti vārti.

BFC "Daugavpils" viesos ar 1:0 pārspēja FK "Metta" un tas ir komandas labākais starts virslīgā – 10 punktu četrās spēlēs. Izlašu pauzē daugavpilieši labi pastrādāja, jo spēles saturs bija krietni labāks nekā iepriekšējos mačos un arī vārtsargam Frenkam Dāvidam Orolam šoreiz nebija vismaz 3-4 reizes jāglābj. Trešo uzvaru četrās spēlēs guva FK "Tukums 2000/TELMS" - 2:0 savā laukumā pār Grobiņas SC/LFS. Virslīgas jaunpienācējiem arī bija iespējas gūt vārtus un viņi varēja arī nezaudēt, bet... Jābruņojas ar pacietību.

Latvijas meistars

"Mēs Dašķeviču apsaukājam un kaitinām, bet vispār jau viņš ir laukumā labs... Tāpēc arī kaitinām," pēc pirmā puslaika spēlē ar "Riga FC" teica viens no Valmieras komandas faniem. Spēlē ar Liepājas komandu 21 gadu vecais Eduards Dašķevičs turpināja "plosīt" pretinieku aizsardzību kreisajā malā. Tieši pēc viņa piespēles pirmos vārtus guva Marko Regža, praktiski katrs Dašķeviča reids kreisajā malā bija draudīgs pretiniekiem un tā tas bija līdz pat 82. minūtei, kad Eduards tika nomainīts. Daugavpils futbola audzēknis Eduards Dašķevičs dzimtās komandas rindās virslīgā nemaz nav spēlējis, jo jau 2018. gada vasarā devās uz vienu no slavenākajiem Beļģijas klubiem R.S.C. "Anderlecht" (spēlēja U18 un U21 komandās), tad spēlēja Norvēģijas virslīgas klubā "HamKam" (8 spēles) un tikai pērn parādījās "Riga FC" rindās, tā ka plašākam līdzjutēju lokam nemaz nebija labi zināms. Jau pagājušajā sezonā Eduards sevi apliecināja gan virslīgā (3 vārti un 4 piespēles, tika atzīts par 3. un 4. riņķa labāko jauno spēlētāju), gan viņam bija vairākas spilgtas epizodes Eiropas kausu izcīņā, viņš nebaidījās apspēlēt pretinieku, taču iepriekšējais "rīdzinieku" galvenais treneris Tomislavs Stipičs viņam īpaši neuzticējās (virslīgā 29 spēles, taču caurmērā tikai 26 laukumā pavadītas minūtes vienā spēlē). Simo Valakari uzticas daudz vairāk (šosezon tikai četrās spēlēs Dašķevičam ir jau vairāk nekā trešdaļa laika laukumā no pērn 29 spēlēs sakrātā) un tas priecē Latvijas izlases kontekstā – tikai regulāri spēlējot, tu vari augt un progresēt. Skaidrs, ka ātrumu un emocijas vēl ne vienmār izdodas salikt kopā ar meistarību, taču tas ir tikai laika un līdz ar to pieredzes jautājums.

Nākamās kārtas spēle

FK "Liepāja" pret FK "Auda". Dīvaina izvēle? Tā patiešām var likties un laikam kaut nedaudz dīvaina tā ir – komanda, kurai nav ne punktu, ne gūtu vārtu (un 11 zaudēti vārti!) pret komandu, kura tikai 4. kārtā guva pirmo uzvaru. Bet tieši tāpēc šī spēle solās būt principiāla, spraiga un interesanta. Papildus intriga: iepriekšējās divās sezonās liepājnieki "Audai" ne reizes nav zaudējuši – 4 uzvaras un 4 neizšķirti, bet pērn trīs no četrām spēlēm beidzās 1:1 un vienā ar 4:0 uzvarēja Liepājas komanda. Vai tieši pret "Audu" liepājnieki beidzot gūs pirmos vārtus un punktus?

Tukums komanda savā laukumā uzņems FK "Metta" un noteikti kaļ plānus palikt līderu grupā (pērn tukumnieki "Mettu" ne reizes neuzvarēja – divi zaudējumi un divi neizšķirti). Daugavpils komandā pret RFS nevarēs spēlēt trīs no šīs komandas izīrētie spēlētāji (Orols, Jevgeņijs Miņins un Aleksejs Golijanins), kas intrigu par šo spēli padara daudzkārt mazāku. Jau minēju, ka "Riga FC" tiksies ar Jelgavas komandu, bet pirmo reizi virslīgā savā starpā spēlēs "Valmiera FC" un Grobiņas komanda. Un 5. kārta sāksies jau svētdien!

Standings provided by Sofascore
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu