Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Kurš kritīs pirmais?

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
Futbola kluba "Auda" galvenais treneris Felipe Almeida un "Riga FC" galvenais treneris Simo Valakari
Futbola kluba "Auda" galvenais treneris Felipe Almeida un "Riga FC" galvenais treneris Simo Valakari Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirms kāda laika viens no jau sen pazīstamiem futbola līdzjutējiem uzdeva jautājumu: "Kā domā, kuru galveno treneri šosezon virslīgā atlaidīs pirmo?" Abiem mums ir kandidāti uz šo "godu", un tos nemaz nav tik grūti izskaitļot. Pagaidām visi ir savās vietās, taču dažam labam krēsls droši vien ir kļuvis vēl nestabilāks, savukārt vēl kādam tas kļuva par nieka tiesu stabilāks...

Kārtas spēle

BFC "Daugavpils" pret "Riga FC". Daugavpiliešiem neizdevās atgriezties turnīra tabulā otrajā vietā – ar 2:0 uzvarēja "rīdzinieki". Futbola aizkulisēs jau bija dzirdamas runas par to, ka Simo Valakari krēsls nav stabils, ka "Riga FC" vadība, iespējams, vēl pagaidīs līdz otrā riņķa spēlei ar RFS, taču, ja komanda zaudēs Daugavpilī vai kādā no nākamajām spēlēm, tad var arī negaidīt... Pēc Daugavpils "rīdziniekiem" līdz mačam ar RFS vēl būs savā laukumā jātiekas ar tukumniekiem un "Mettu", tā ka tieši spēle Daugavpilī varēja pasteidzināt kārtējo "Riga FC" vadītāja "straujo soli". Nepasteidzināja.

Laukuma saimnieki izrādīja cienījamu pretestību un līdz 25. minūtei, kad Marko Regža ar 11 m soda sitienu izvirzīja viesus vadībā, bīstami uzbrukumi bija abām komandām. Tādi bija arī spēles turpinājumā, un mājinieku vārtsargam Frenkam Orolam nācās arī glābt komandu (pēc viesu sitieniem bumba 7 reizes lidoja vārtos, pēc mājinieku sitieniem – trīs reizes), negarlaikojās arī viesu vārtsargs, un otrais puslaiks tika gaidīts ar cerību un jautājumu: "Ko mājinieki spēs likt pretī un vai spēs panākt neizšķirtu?" Otrie "rīdzinieku" gūtie vārti septiņas minūtes pēc pārtraukuma (dzimtajā pilsētā izcēlās Eduards Dašķevičs) atcēla ne tikai šo, bet, iespējams, vēl arī citus jautājumus. Iepriekšējās trijās sezonās Daugavpils komanda vismaz vienreiz "rīdziniekiem" punktus atņēma (trīs reizes neizšķirts). Šosezon ir atlikušas vēl divas reizes... Daugavpilieši saglabā vietu trijniekā, un viņiem tagad ļoti svarīga būs nākamā spēle savā laukumā ar FK "Auda". Savukārt Valakari krēsls vēl vairāk nesašķobījās. Cik tas patiesībā ir stabils, to diezin vai zina arī Valakari pats...

Tikpat labi kārtas spēle varētu būt spēle starp FK "Auda" un FS "Jelgava". Lieki teikt, kura komanda bija favorīte, bet ar 1:0 uzvarēja otra komanda – Jelgavas komanda. Laukuma saimnieki divas reizes trāpīja pa vārtu pārliktni, vismaz pāris reizes jelgavniekus glāba vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs, un kārtējo reizi var teikt, ka "Auda" neizmantoja vairākas iespējas gūt vārtus, taču te ir arī jelgavnieku nopelns – viņi galvenokārt aizsargājās un darīja to pietiekami organizēti un meistarīgi – ir bijušas spēles, kurā "Audai" bija vēl vairāk iespēju gūt vārtus. Viens no otrajā puslaikā retajiem jelgavnieku pretuzbrukumiem beidzās ar lielisku Ralfa Šitjakova piespēli nigērietim Edem Oloko, un tas, apspēlējis aizsargu, ieraidīja bumbu vārtos. Oloko gūst vārtus jau trešajā spēlē pēc kārtas, viņa rēķinā pavisam ir pieci gūti vārti, un viņš apliecina savas vārtu guvēja dotības. Ka tik viņu spēlētāju pāreju laikā jelgavniekiem "nenoceļ"... Jācer, ka tā nenotiks un Jelgavas komanda viņu pēc sezonas izdevīgi pārdos. Ļoti šaubos, ka stabils pašreiz ir "Audas" komandas galvenā trenera portugāļa Felipes Almeidas krēsls. Kas zina, varbūt arī viņam tagad ļoti izšķirīga būs spēle Daugavpilī.

"Valmiera FC" viesos izrēķinājās ar FK "Liepāja" - 3:0. Izrēķinājās – tas vēl maigi teikts... Liepājai bija uzreiz divi papildu stimuli (tas, ka stimulam censties spēlēt labāk jābūt tāpēc, ka tik nesekmīgs ir sezonas sākums, – tas ir pats par sevi saprotams) – tieši liepājnieki aizstās Valmieras komandu UEFA Konferences līgas kvalifikācijas spēlēs, un tā bija iespēja pierādīt, ka "mēs nemaz neesam sliktāki", savukārt turnīra tabulā Liepājas komanda noslīdēja uz pēdējo vietu. Stimulus saskatīt neizdevās. Dažbrīd bija pat žēl skatīties uz Liepājas komandu. Un šī komanda pārstāvēs Latviju uz Eiropas futbola skatuves... Valmieriešu apelācija tika noraidīta, un iespējams, ka viņi ies vēl tālāk. "Valmiera FC" sanāk bez vainas vainīga – ne jau ļaunprātīgi tika radīti parādi spēlētājiem un nodokļu parādi, bet gan tāpēc, ka aizkavējās (ne jau Valmieras futbola kluba dēļ) nauda par spēlētājiem, kas devušiem uz citu valstu klubiem. Tagad valmierieši atkal drīkst pieteikt jaunus spēlētājus, arī nodokļu parāds tiek kārtots un tiks nokārtots, bet tieši tad, kad tika pieņemts lēmums atņemt trīs punktus un vēlāk izraidīt no Eiropas kausa izcīņas, parādi bija, un līdz noteiktajam termiņam neizdevās tos nokārtos vai vismaz sākt ar VID parādu kārtošanu.

Pietrūka burtiski pāris dienu...

Formāli – viss ir pareizi, bet pēc būtības... Ne visai. Un nav arī, ko īsti vainot. Visā šajā kontekstā – visu cieņu Valmieras komandas spēlētājiem un kluba darbiniekiem Valmierā. Komanda spēlē tā, it kā nekas nebūtu noticis, demonstrē skatāmu futbolu, laukumā cīnās pašaizliedzīgi un šosezon atkal tiecas tikt trijniekā un tā sauktajā Eiropas kausu zonā. Lai izdodas! Par Liepājas komandu, atklāti sakot, vairs nezinu, ko teikt... Liepājas komanda nav uzvarējusi jau deviņās spēlēs pēc kārtas – kopš uzvaras pirmā riņķa spēlē ... Valmierā. Cik stabils ir Tamaza Pertijas krēsls? Liepājā runā, ka esot gana stabils. Toties sekos pārmaiņas komandas sastāvā – ceturto reizi Liepājas komandā iesaistīsies uzbrucējs Artūrs Karašausks (pagājušajā sezonā spēlēja Kipras 2. līgā, savulaik liepājnieku rindās virslīgā guva 33 vārtus, bet visos turnīros kopā – 40 vārtus, bija ar Liepājas komandu Latvijas vicečempions un divreiz Latvijas kausa ieguvējs), bet no īres Grobiņas komandā atpakaļ būs Roberts Meļķis, Paps Dudū un Jasuhiro Hanada. Tiesa, kādam jāpabīdās būs tikai pēc 24. jūnija, kad tiks atvērts tā sauktais pāreju logs. Cik punktu liepājnieki līdz tam iegūs?

Grobiņas komanda 89. minūtē panāca neizšķirtu un aizveda vērtīgu punktu no Rīgas spēlē ar FK "Metta". Čempioni RFS futbolisti pirmie no viesiem šosezon iemēģināja dabīgo laukumu Tukumā. Stipra lietus un vēja, kā arī pērkona pavadījumā RFS uzvarēja ar 1:0. Laukums izturēja.

Latvijas meistars

Lukass Vapne un Renārs Varslavāns veido interesantu pāri Valmieras komandā laukuma vidusdaļā. Abi to apliecināja arī spēlē Liepājā, kaut gan Varslavāns joprojām ir atgriešanās posmā pēc smaga savainojuma un valmierieši gudri dara, ka nesasteidz notikumus (Renāram joprojām šosezon nav nevienas pilnas spēles). Abi ir jauni – Vapnem ir 20, bet Varslavānam – 22 gadi. Vapne atkal guva skaistus vārtus (šosezon viņa rēķinā ir 3 vārti un 6 rezultatīvas piespēles). Būs interesanti pavērot abu sniegumu ne tikai šīs sezonas turpinājumā, kaut gan nav teikts, ka abi arī nākamajās sezonās vai kaut nākamsezon spēlēs vienā komandā. Būs interesanti Latvijas izlases kontekstā. Svarīgākais, ka abi ir, kā mēdz teikt, spēlētāji ar galvu. Abi Liepājā laukumā vidusdaļā kopā ar ukraini Andriju Korobenko dominēja. Abi nāk no "Mettas" skolas, kas vēlreiz apliecina tās darba kvalitāti.

Nākamajā kārtā atkal jāizceļ spēle ar Daugavpils komandas piedalīšanos – šoreiz tā ir spēle ar FK "Auda". Nebūtu daugavpilieši tagad līderu kvartetā, tad diezin vai tiktu izceltas arī viņu iepriekšējās divas spēles ar RFS un "Riga FC". Spēle ar "Audu" ir ļoti svarīga abām komandām. Paskatieties turnīra tabulā - "Auda" pašreiz par 11 punktiem atpaliek no trešās un ceturtās vietas; ja tagad Daugavpilī tiek piedzīvots zaudējums, tad... Atlikušajā 21 spēlē daudz, ko var mainīt, bet vai visu var labot – tas ir liels jautājums. Turklāt nekas neliecina, ka Daugavpils un Valmieras komandas sāks pēkšņi spēlēt daudz sliktāk un sēs punktus pa labi un pa kreisi. Var sanākt tā, ka pēc diviem riņķiem līderu kvartets būs diezgan skaidri iezīmējies. Daugavpilieši turklāt gribēs revanšēties par zaudējumu pirmā riņķa spēlē Rīgā (0:1).

Atceroties abu komandu spēkošanos pirmajā riņķī un ažiotāžu, kas valda ap šo komandu dueli, uzmanības centrā būs spēle starp Liepājas un Grobiņas komandām, kas būs šosezon pirmā spēle Liepājas "Daugavas" stadiona galvenajā laukumā. Tikai tagad, kaut gan tur abas komandas droši varēja aizvadīt arī savas iepriekšējās spēles un laukums nebūtu cietis, tas nebūtu kļuvis sliktāks Latvijas un Lietuvas izlašu spēlei Baltijas kausa izcīņā, kas turklāt notiks tikai 8. jūnijā. Toties skatītājiem būtu daudz ērtāk vērot futbolu, bet futbolistiem – spēlēt uz dabīga zālāja. Kādam laikam vienkārši gribējās būt svarīgākam un galvenajam noteicējam (tie nebija ne Liepājas, ne Grobiņas klubi, tā nebija arī stadiona vadība). Jelgavas komanda pēc uzvaras pār "Audu" spēlēs Valmierā, "Metta" savā laukumā uzņems RFS, bet "Riga FC" tiksies ar FK "Tukums 2000/TELMS" komandu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu