Basketbolisti sāks cīņu par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm

TVNET Sports
Foto: Latvijas Basketbola savienība (basket.lv)

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien "Arēnā Rīga" sāks cīņu par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Mūsējiem turnīra pirmajā mačā pretī stāsies Gruzijas valstsvienība (mača sākums plkst. 19.00).

Sagatavošanās

Gatavojoties šim turnīram, Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles – savā laukumā izdevās uzveikt Ēģipti (84:63), bet izbraukumā nācās piekāpties Somijai (84:90).

Gruzijas izlase Latvijā uzturas kopš Jāņiem, aizvadot treniņnometni Jūrmalā. Vienā no pārbaudes mačiem Gruzija sakāva Ēģipti (78:46), pirms tam ar viena punkta starpību piekāpās Kamerūnai, kā arī divreiz viesos zaudēja Itālijai.

Gruzijas izlases labākie spēlētāji ir augumā raženi – gari un masīvi. Komandas līderis ir 32 gadus vecais un 2,06 metrus garais spēka uzbrucējs Tornike Šengelija, kurš aizvadītājā sezonā bija viens no Latvijas izlases stūrmaņa Lukas Banki vadītās Itālijas vicečempiones Boloņas "Virtus" vadošajiem spēlētājiem. 

Tāpat jāizceļ centrs Goga Bitadze (24 gadi, 2,11 metri) un spēka uzbrucējs Sandro Mamukelašvili (25 gadi, 2,06 metri), kuri aizvadītajā sezonā spēlēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubos – attiecīgi Orlando "Magic" un Sanantonio "Spurs".

Latvijas un Gruzijas valstsvienību uzvaru bilance savstarpējos mačos oficiālos turnīros ir neizšķirta 2-2: Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā 1998. gadā Latvija uzvarēja ar 99:63, 1999. gadā ar 98:96, bet 2012. gadā abās spēlēs pārāki bija gruzīni – 76:79 un 70:73.

Turnīra sistēma

Rīgā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā A apakšgrupā Latvija spēkosies ar Gruziju un Filipīnām, bet B apakšgrupā sacentīsies Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna.

Katras grupas divas labākās komandas iekļūs pusfinālā. Parīzes olimpiskajām spēlēm kvalificēsies tikai viena komanda – šī turnīra uzvarētāja.

Latvijas izlase grupas spēles aizvadīs otrdien (pret Gruziju) un trešdien (pret Filipīnām). Abu maču sākums plkst. 19.00.

Pusfinālu mači paredzēti sestdien, bet fināls – svētdien.

Paralēli Rīgas turnīram olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensības basketbolā vīriešiem notiks arī Pirejās (Grieķija), Valensijā (Spānija) un Sanhuanā (Puertoriko). Arī šajos turnīros katrā tiks izcīnīta viena ceļazīme uz Parīzi.

Rīgas turnīra uzvarētāji Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīsies B apakšgrupā, kur spēkosies arī Pasaules kausa ieguvēja Vācija, mājiniece Francija un arī Japāna.

Sastāvs

No 15 spēlētājiem, kuri piedalījās treniņos un pārbaudes spēlēs, olimpiskajam kvalifikācijas turnīram nav pieteikti Artūrs Kurucs, Mārcis Šteinbergs un Anžejs Pasečņiks. Kurucs un Pasečņiks pērn iekļuva sastāvā dalībai Pasaules kausā.

Latvijas izlases sastāvā starp 12 spēlētājiem, kuri pieteikti dalībai olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, astoņi pērn piedalījās Pasaules kausā: Dairis Bertāns, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs, Rolands Šmits, Klāvs Čavars, Artūrs Strautiņš, Artūrs Žagars, Kristers Zoriks.

Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks pērn traumu dēļ nevarēja spēlēt Pasaules kausā, taču viņi tagad ir ierindā dalībai Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Jānis Timma un Mareks Mejeris pērn bija pēdējie kandidāti, kurus atskaitīja gatavojoties Pasaules kausam.

Latvijas izlasei traumas dēļ olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā nevar palīdzēt Andrejs Gražulis, kurš pērn bija komandas rezultatīvākais spēlētājs Pasaules kausā, un šosezon par NBA čempionu kronētais Kristaps Porziņģis.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies tikai vienreiz – 1936. gadā Berlīnē. Latvijas izlase ieņēma dalītu 15. līdz 18. vietu 23 komandu konkurencē ar vienu uzvaru trīs mačos.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu