Video Bērnu basketbola turnīrā Mārupē vecāki tribīnēs izvicina dūres (6)

TVNET Sports

Aizvadītajā nedēļas nogalē Mārupē bērnu basketbolā turnīrā skatītāju tribīnēs izcēlies kautiņš, liecina sacensību organizatoru publiskotā informācija.

Incidents notika bērnu basketbola turnīra "Mārupes kauss 2024" spēlē starp U-9 vecuma grupas komandām "Basketbola klase" un "Daugavas sporta nams" (DSN).

Kautiņš skatītāju tribīnēs sākās brīdi, kad DSN komanda spēlē atradās vadībā ar rezultātu 33:4.

Bērnu vecāku nepieņemamo uzvedību komentējusi turnīra organizatore Mārupes novada sporta skola.

"Mārupes NSS bērnu un jauniešu basketbolā ir pārstāvēta visās vecuma grupās zēniem un trīs vecuma grupās meitenēm. Jau vairāk nekā 10 gadus Mārupē tiek organizētas dažādas basketbola aktivitātes, un šajā laikā ir piedzīvoti gan priecīgi gandarījuma brīži, gan pārsteidzīgas vilšanās. Šajā sezonā skola organizē starptautisko basketbola turnīru "Marupe Cup 2024", kurā piedalās 38 komandas 3 vecuma grupās. Spēles notiek 4 sporta zālēs. Kopā tiek aizvadītas 95 spēles, kuras apkalpo 22 tiesneši, 24 sekretāres, 4 medicīnas darbinieki. Katrā no sporta zālēm ir atbildīgā persona par turnīra norisi, administrators, sporta organizators, apkopējas un tehniskie darbinieki, kuri visi kopā vienojas kopējā darbā, lai radītu svētkus. Un vairumā gadījumu svētki ir izdevušies," norādīts paziņojumā.

"Tomēr šajā turnīrā notika incidents, kurš liek aizdomāties par to, kas notiek ar atsevišķiem audzēkņu vecākiem, kuri zaudē kontroli pār savu rīcību. Visdrīzāk, publiskajā telpā jau redzams video, kurā viens no vecākiem fiziski aizskar otru vecāku U-9 vecuma grupas spēles laikā," turpinājumā vēsta Mārupes NSS.

"Mēs uzskatam, ka šāda uzvedība ir absolūti nepieņemama un nosodāma. To var raksturot sekojoši:

  • negatīva ietekme uz bērniem. Šāda uzvedība negatīvi ietekmē bērnus, kuri to redz. Bērni var justies apkaunoti, satraukti un nedroši, kas var mazināt viņu vēlmi piedalīties sporta aktivitātēs un negatīvi ietekmēt viņu emocionālo attīstību,
  • agresivitāte. Šādi vecāki izrāda augstu agresivitātes līmeni un ir bīstami sabiedrībai,
  • necienīga uzvedība. Tas liecina par cieņas trūkumu pret citiem skatītājiem, spēlētājiem, tiesnešiem un vispārējo sporta ētiku,
  • sociāli un morāli nepieņemama uzvedība. Tā grauj sporta pasākuma norisi, bojā sacensību atmosfēru un rada negatīvu ietekmi uz visiem klātesošajiem, īpaši bērniem, kuri ir liecinieki šādai rīcībai,
  • emocionālā nesavaldība. Vecāku rīcība liecina par nespēju kontrolēt savas emocijas un reaģēt piemērotā veidā stresa vai vilšanās brīžos.

Organizējot ikvienu sporta pasākumu, mēs vēlamies nodrošināt, ka tas ir drošs un patīkams visiem dalībniekiem, skatītājiem un īpaši bērniem, kas piedalās sacensībās. Aicinām ne tikai iesaistīto komandu organizāciju pārstāvjus, trenerus, vecākus, bērnus, bet visu sporta sabiedrību aktīvi iesaistīties un aktualizēt ikvienu līdzīgu gadījumu.

Mūsu mērķis ir veicināt cieņu, draudzību un pozitīvas emocijas gan laukumā, gan tribīnēs, lai nodrošinātu, ka ikviens sporta pasākums ir svētki visiem iesaistītajiem.

Mēs ticam, ka, sadarbojoties un atbalstot viens otru, mēs varam veidot pozitīvu un drošu sporta vidi, kurā bērni var augt un attīstīties, baudot sporta prieku un gūstot vērtīgas dzīves mācības. Aicinām visus būt atbildīgiem un veidot labvēlīgu sporta kultūru kopā."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu